Hogyan adóznánk Orbán új terve szerint?

A mikro- és a kisvállalkozásoknak kisebb terheket jelentő adónemeket, egyes munkavállalói csoportok alkalmazása esetén pedig járulékkedvezményt ígér a munkáltatóknak az a tízpontos „munkahelyvédelmi akcióterv", amelyet Orbán Viktor hétfőn jelentett be a parlamentben napirend előtti felszólalásában. A csomag járulékot csökkentő elemeinek többségéhez hasonló kedvezmények már jelenleg is vannak, ami pedig az új adónemeket illeti: a részletek ismerete nélkül nehéz megítélni, valóban érdemes-e a vállalkozásoknak ezeket választani.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Orbán Viktor miniszterelnök mai napirend előtti felszólalásában az EU-csúcs eseményeinek értékelése után tízpontos „munkahelyvédelmi akciótervet" jelentett be.


Orbán Viktor napirend előtt felszólal a parlamentben
Kép: MTI

Kisadózók és kisvállalkozások
Kisadózók tételes adózása: a 6 millió forint alatti mikrovállalkozások – egyéni vállalkozók, betéti és közkereseti társaságok – választhatják, a főállású kisadózóknak 50 ezer, a félállásúaknak 25 ezer forintot kell fizetniük havonta, e mellett már semmilyen más adó és járulék nem terheli őket, vagyis ez kiváltja a társasági adót, az szja-t, a járulékokat és a szociális hozzájárulási adót. Akik ezt választják, azok nem nyújtanak be beszámolót sem, csak bevételi és kiadási számláikat tartják nyilván.
Kisvállalkozói adó: a legfeljebb 25 főt foglalkoztató vállalkozások választhatják, mértéke a nyereség és a bérköltség 16 százaléka lesz. Ez az adónem kiváltja a vállalkozás profitját terhelő adókat és a bérek után fizetendő közterheket, így a társasági adót, egyéni vállalkozók esetében a nyereség utáni szja-t, a szakképzési hozzájárulást, az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulást és a szociális hozzájárulási adót.

Az akcióterv keretében:

1. a felére csökkentenék a 25 éven aluliak munkáltatói terheit,

2.
a felére csökkentenék az 55 éven felüliek munkáltatói terheit,

3.
 a felére csökkentenék a szakképzettséget nem igénylő munkakörben dolgozó 25-54 évesek után fizetendő munkáltatói járulékot,
 
4. az első két évben teljes egészében, a harmadik évben pedig felerészben elengednék a tartós munkanélkülieket alkalmazó cégek munkáltatói járulékait,

5.
két évig nem kellene járulékot fizetni az elhelyezkedést követően a gyesről és a gyedről visszatérők után

6.
 bevezetnék a kisadózók tételes adózását,

7.
 bevezetnék a kisvállalatok adóját,

8.
 csak akkor kellene befizetniük az áfát az 500 ezer euró alatti bevételű vállalkozásoknak, ha azt már kifizették nekik,

9.
 nem kellene azonnal visszapótolniuk elvesztett tőkéjüket azoknak a cégeknek, amelyek csak a kedvezőtlen árfolyammozgások miatt szenvedtek el átmeneti tőkevesztést,

10.
 a házipénztári készpénz-záróállományra vonatkozó korlátozások megszüntetésével egyszerűsítenék a házipénztárak adminisztrációját.

Az első öt pontban említett munkavállalói csoportok esetében a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást 100 ezer forintos bruttó bérig csökkentenék.

Értelmezhetetlen, veszélyes és jogellenes
Simor András, az MNB elnöke szerint az a törvénymódosító javaslat, amely az MNB-re tranzakciós illetéket vetne ki, értelmezhetetlen, veszélyes és jogellenes. Értelmezhetetlen, mert a költségvetés számára nem jelent tartós bevételt, hiszen azt a közel 100 milliárd forintos veszteséget, amelyet a jegybank 2013-ban elszenved, a büdzsének 2014-ben meg kell térítenie az MNB számára. Ugyanezért veszélyes is, mert azt a látszatot kelti, mintha a kormány a költségvetés kozmetikázásának eszközével kívánna élni. S mivel a túlzottdeficit-eljárás keretében az unió nemcsak a büdzsé hiányát, hanem a strukturális hiányt is vizsgálja, a probléma nincs megoldva. Végül a javaslat azért jogellenes, mert a jegybanki függetlenséget sérti a jegybanki pénzeszközök szabad felhasználásának korlátozása. A „munkahelyvédelmi akcióterv” 300 milliárdos költségét a kormány a tranzakciós illetékből származó bevételből kívánja fedezni, amiből 100-100 milliárdot a jegybanktól, illetve az államkincstártól szedne be.

A kormányfő számításai szerint az akcióterv 300 milliárd forintos támogatást jelent a kisvállalkozásoknak és a kiemelt csoportokat foglalkoztatóknak, amelynek forrása a tranzakciós illeték lesz. Az 55 éven felüliekkel kapcsolatos intézkedés a miniszterelnök szerint körülbelül 250 ezer ember foglalkoztatását könnyíti meg - példaként a takarítókat, a kubikosokat és a rakodómunkásokat említette -, a kisvállalatok adója pedig 300 ezer kis cégnek segíthetne, amelyek több mint 800 ezer embert foglalkoztatnak.

Orbán szerint - aki utalt arra, hogy az országot eddig is folyamatosan támadták, de a kormány kitartott álláspontja mellett - ez az akcióterv ismét vitákat vált majd ki, de a kabinet ezeket a vitákat is megvívja, és nem enged a céljaiból: a munkahelyteremtésből, a munkahelyek megőrzéséből és a foglalkoztatás növeléséből.

A csomag járulékot csökkentő elemeinek többségéhez hasonló kedvezmények már jelenleg is vannak, ami pedig az új adónemeket illeti: a részletek ismerete nélkül nehéz megítélni, valóban érdemes-e a vállalkozásoknak ezeket választani.

Konzultál a kormány
„A mi fejünkben a részvétel és a konzultáció nem azonos azzal, hogy a döntési folyamatokba mindenféle felhatalmazás nélküli szervezeteket bevonjunk” – mondta Orbán Viktor a parlament hétfői ülésén az index.hu tudósítása szerint. A miniszterelnök az ellenzéki pártoknak a nemzeti konzultációt bíráló észrevételeit a magyar embereket ért sértésként értékelte, mondván, hogy akik szidják a nemzeti konzultációt, azok azokat is szidják, akik részt vesznek benne.

 

  

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo