Visszatérhet a pénzes boríték a munkahelyekre

Közös álláspontra jutott a Bankszövetség és a kormány a pénzügyi tranzakciós illetékről. A Portfolio.hu információi szerint bővítik az adóalanyok körét, és csökkentik a készpénzes kifizetések felső határát.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Számos újdonságot hozott a kormány és a Bankszövetség megállapodása a pénzügyi tranzakciókat sújtó adóról. A Portfolio.hu információi szerint bővítik az adóalanyok körét, és csökkentik a készpénzes kifizetések felső határát. Csiki Gergely, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak elmondta: a pénzváltókat is illetékfizetésre köteleznék, amelynek mértéke egy ezrelék lenne, de a Portfolio.hu információ szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium vizsgálja annak a lehetőségét, hogy 2013-tól két ezrelék legyen.


Visszatér a régi módi - nem lesz kötelező utalni a fizetéseket
Tranzakciós illeték Magyarországon
A kormány május 9-én a Széll Kálmán 2.0 és a konvergenciaprogramhoz kapcsolódó döntései között határozott arról, hogy Magyarországon is lesz tranzakciós illeték. A Bankszövetség a májusi döntést követően közleményben tiltakozott az ellen, hogy ezzel az ügyleteket lebonyolító pénzügyi intézményeket kívánja a kormányzat terhelni. A kormány ennek ellenére május közepén benyújtotta az Országgyűlésnek a törvénytervezetet, amely szerint adóköteles a pénzforgalmi szolgáltatásnak minősülő fizetési műveletek közül az átutalás, a beszedés, a fizető fél által a kedvezményezett útján kezdeményezett fizetés, a készpénzbefizetés fizetési számlára, a készpénzkifizetés fizetési számláról, a készpénzátutalás, az okmányos meghitelezés (akkreditív) és a készpénzfizetésre szóló csekk beváltása. A Bankszövetség és a kormány közötti vitás kérdésekről pedig egyeztetések kezdődtek.

Érdekes eleme a megállapodásnak, hogy a készpénzfizetés maximuma a tervezett 5 millió helyett másfél millió forint lesz efeletti összegnél már csak utalni lehet. Az eredeti elképzelések szerint a 2013 január elsejével hatályba lépő szabályozás szerint még ötmillió lett volna a készpénzes tranzakciók felső határa.

További újdonság az eredeti tervekhez képest, hogy nem lesz kötelező a munkabért átutalással kifizetni, és nem kell illetéket fizetni a hitelfolyósítás után. Enyhítés továbbá, ami már a múlt heti módosítóban is szerepelt, hogy az illeték mértéke maximum hatezer forint lenne tranzakcióként, a korábbi tervezetben nem volt felső határ.

A tranzakciós adóból származó bevételek jelentős részét, mintegy 100 milliárd forintot arra fordítana a kormány, hogy csökkentse a vállalkozások terheit. A kisadózók esetében egy tételes adó váltja ki az eddigi terheket, és hasonló lépés várható a 25 dolgozónál kevesebbet alkalmazó kisvállalkozóknál is.

A megállapodás alapján csökkennek a terheik a 25 év alatti, az 55 év feletti és a képzettséget nem igénylő, egyszerű munkakörben fizikai munkát végzőknek is, mégpedig úgy, hogy a legnagyobb kedvezményt az alacsony bérűek kapják majd a munkáltatóikat terhelő közterhek csökkentésén keresztül - részletezte Rogán Antal a 2013-as költségvetést érintő lépéseket. A kormánypártok számításai szerint csaknem másfél millió ember munkahelyét érintő program egyébként három évre szól, a 300 milliárd forint pedig csak az első évre vonatkozik.

Az unióban már döntöttek a tranzakciós adóról
A tervezett pénzügyi tranzakciós adó alanyainak körét úgy kell bővíteni, hogy a pénzügyi termékekkel kereskedőknek ne érje meg kibújni alóla, áll abban a jelentésben, amelyet szerdán nagy többséggel fogadott el az Európa Parlament (EP). A testület véleménye szerint a tranzakciós adó tervét akkor sem szabad feladni, ha nem minden tagállam dönt mellette. Az EP szerint megfelelő az Európai Bizottság által javasolt adókulcs. Ez 0,1 százaléka részvények és kötvények és 0,01 százaléka származtatott termékek esetén. Az adó a nyugdíjalapok kezelői által végrehajtott tranzakciókra nem vonatkozna.

 

 

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo