Készpénz cikkek


Díjmentes készpénzfelvétel: bejelentést tett az OTP

Díjmentes készpénzfelvétel: bejelentést tett az OTP  

Ez év elejétől kilenc külföldi országban díjmentesen vehetnek fel készpénzt az OTP Bank ügyfelei a bankcsoport készpénzautomatáiból.
Korszakváltás készpénzfizetési szokásainkban

Korszakváltás készpénzfizetési szokásainkban 

Egyre szívesebben fizetik be készpénzüket az emberek ATM-en keresztül.
Igazi rémálom válhat a nyaralásból, ha erre nem figyelünk

Igazi rémálom válhat a nyaralásból, ha erre nem figyelünk  

Magyarok vagyunk, forintban számolunk.
Már nem a készpénz a magyarok kedvenc fizetőeszköze

Már nem a készpénz a magyarok kedvenc fizetőeszköze 

A fizikai bankkártya minden más fizetési megoldást megelőz.
Egyre több pénzt dugnak ide a magyarok

Egyre több pénzt dugnak ide a magyarok 

Továbbra is bevett szokás, hogy a hónap elején, fizetésnapot követően sorok kígyóznak az ATM-ek előtt.
Hogyan tudom halmozni az ingyenes készpénzfelvételt?

Hogyan tudom halmozni az ingyenes készpénzfelvételt? 

A havi 150 ezer forintos ingyenes ATM készpénzfelvételt sokan ismerik és sokan ki is használják.
Digitális jegybankpénz: küszöbön a pénzügyi reform?

Digitális jegybankpénz: küszöbön a pénzügyi reform? 

Hogyan lehetne vásárlásaink során gyorsabb, biztonságosabb és legfőképpen olcsóbb fizetőeszköz a forint? A megoldás a központi bankok által kibocsátott digitális jegybankpénz (CBDC - Central Bank Digital Currency), amely a készpénz teljes értékű digitális változata lehet. A PwC elemzői kutatásukban azt vizsgálták, hogy a bevezetés mely fázisában vannak a jegybankok világszerte, illetve hogy milyen kísérleti projektek meghatározóak a bankközi és lakossági alkalmazásoknál. Az utóbbi esetében a legjelentősebb pozitív hatásként a pénz elérhetőségének növelését emelik ki a szakértők, hiszen a digitális jegybankpénz internetkapcsolat és számlanyitás nélkül is elérhetővé válik.
Korlátozták, mennyi készpénzt lehet kivinni Oroszországból

Korlátozták, mennyi készpénzt lehet kivinni Oroszországból 

A határ 10 ezer dollár.
Korlátozást vezettek be a magyar Sberbanknál

Korlátozást vezettek be a magyar Sberbanknál 

Ügyfelenként maximum 7 millió forintot lehet kivenni.
Túl sok készpénz van a magyaroknál

Túl sok készpénz van a magyaroknál 

A Magyar Bankszövetség szerint csökkenteni kellene a forgalomban lévő készpénzállományt.

Figyelmeztet a NAV: szigorúbb lesz a készpénzellenőrzés 

Júniusban jelentősen változnak a készpénz behozatalának szabályai az Európai Unió külső határain. Szigorúbbá válik az ellenőrzés, és ezentúl egyebek mellett az aranyérmék, aranyrudak értéke is beleszámít az összeghatárba.

Még mindig rengeteg készpénz forog - nehezen csökken az állomány 

Novemberben 85 milliárd forintnál is több cash került a forgalomba, így a hó végén összességében már 7200 milliárdot is meghaladta a kint lévő készpénzállomány. S a koronavírus-járvány miatt nincs esélye annak, hogy e növekvő trend megforduljon.

Olcsóbb pénzügyek: vajon mire készül a kormány? 

Akár ez is kiolvasható Varga Mihály hétfő reggeli facebookos videójából, miszerint a kedden ülésező gazdasági operatív törzs a rekordokat döntögető készpénzhasználat visszaszorítását és a pénzügyek olcsóbbá tételét eredményező intézkedéseket hozhat. Kétséges azonban, vajon pont most, amikor a gazdaság visszaesése miatt az államháztartás hiánya rég nem látott méreteket ölt, mondana le a kormány egy legalább több tízmilliárdos bevételi forrásról.

Lassan szoknak le a készpénzről a magyarok 

Továbbra is a készpénz a leginkább használt hazai fizetési eszköz, de a korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt a különböző készpénzkímélő fizetési megoldások volumene.

Megjöttek a számok: hol és hogyan tartják a vagyonukat a magyarok? 

A háztartások nettó pénzügyi megtakarításai 432 milliárd forinttal, a GDP arányában 3,5 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben.

Magyarok fizetési szokásai - mit okozott a járvány? 

Előtérben a bankkártyás vásárlások.

Küszöbön a készpénzmentesség? Nagy változás előtt a magyar gazdaság 

Jelentősen felgyorsította a pénzügyi digitalizációt a koronavírus-járvány Magyarországon, az Intrum által megkérdezett cégvezetők szerint elérhető közelségbe került a készpénzmentes gazdaság is. Az MNB adatai némileg árnyalják azonban ezt a képet, és a recesszió is rombolja a pénzügyi intézményekbe vetett bizalmat, ami kevésbé kedvez a digitális gazdaságnak.

Hová menekül a világ a készpénzből? 

A koronavírus-járványra adott jegybanki reakciók sok befektető számára jelezték, hogy a készpénz és a kockázatmentesnek tekinthető államkötvények nem alkalmasak értékmegőrzésre.

Megszabadulnak a magyarok a készpénztől – imádják ezt a megoldást 

A K&H befizetős automatáiba tavaly 533 milliárd forintot fizettek be, ami 39 százalékos emelkedést jelent éves szinten – közölte a bank.

A kis- és mikrovállalkozások leragadtak a készpénznél 

Az európai bankkártya elfogadó helyek számát szeretné növelni az elkövetkezendő öt évben a Mastercard. A bankkártya elfogadásra specializálódott SumUp fintech céggel együttműködve elsősorban a kis- és mikrovállalkozások körében növelné a készpénzmentes fizetés arányát.

Robbantottak az új ATM-ek 

Új korszak indul a bankolásban: a készpénzes tranzakciók egyre inkább  automatákon keresztül történnek, a papír alapú tranzakciókat digitálisak váltják fel, miközben a személyes tanácsadásra és a bankfiókokra továbbra is komoly igény van.

Az online vásárlás már mindennapos, de a készpénzről nem tudunk leszokni 

A magyar internetezők szívesebben fizetik ki személyesen, készpénzben a megrendelt terméket. Az online fizetési megoldásokat egyelőre inkább a fiatalabbak preferálják, mégis ők tartják be legkevésbé az adatvédelmi óvintézkedéseket.

Készpénzt vagy kártyát vigyünk a nyaralásra? 

Az idei nyaralásra a tavalyinál kicsit többet, átlagosan 169 ezer forintot szánnak a megkérdezettek, amelynek a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is fő forrása az előre félretett pénz. Idén először viszont már nem a vízpartok a legnépszerűbb úti célok.

Hogyan kell kiállítani előlegszámlát? 

Előlegről akkor beszélünk, ha a termékértékesítés vagy szolgáltatás teljesülését megelőzően veszünk át ellenértéket. Az előleget utalással vagy készpénzben is teljesítheti a vevő.

Dobogós maradt a SZÉP-kártya és a készpénz 

Noha a munkáltatók többsége idén is megtartotta az előző évben kínált cafeteria-elemeket, az adóelőnye miatt kiemelt helyzetbe került SZÉP-kártya, illetve a pénzkifizetés teszi ki a teljes cafeteria-juttatások 94 százalékát – derül ki a BDO Magyarország adataiból.

Kisvállalkozásoknak is vonzó lehet a QR-kódos fizetés 

Kínában évi 12 ezer milliárd dollár értékben vásárolnak mobilfizetéssel, világszerte évi 20 százalékkal nő az ilyen tranzakciók száma, és már a Google is QR-kód alapú fizetési megoldáson dolgozik, de Magyarországon még mindig gyermekcipőben jár a technológia.

Viszlát, sárga csekk – az OTP befejezte 

Megszűnt a készpénz-átutalási megbízások (úgynevezett sárga csekkek) befizetési lehetősége az OTP Bank fiókjaiban április 1-jével – tette közzé a hitelintézet.

Miért pont másfél millió a határ? 

Miért ne fizetne ki a vállalkozás másfél millió forintnál nagyobb összegű számlát készpénzben – teszi fel a kérdést a Stallum Könyvvizsgáló és Tanácsadó a NAV szabályzatát elemezve.

Rekordot döntött a hazai kártyás fizetés 

Nőtt a magyarországi kibocsátású betéti kártyák, ugyanakkor csökkent a hitelkártyák száma Magyarországon. Tavaly a negyedik negyedévben az ügyfelek több mint 1547 milliárd forintot költöttek kártyákkal – a Magyar Nemzeti Bank friss összesítése szerint. 

A megtakarítás még nem befektetés 

Egyre több magyar rendelkezik megtakarítással, és egyre többen tudnak önerőből fedezni komolyabb összegű váratlan kiadást is. A rendszeres megtakarítással rendelkezők közel fele azonban készpénzben tartja megtakarításait – egy felmérés szerint.

Több millió forintot is befizethetünk ATM-nél 

Kiugró növekedést értek el az ATM-es készpénzbefizetések tavaly, a teljes piacon összegben és darabszámban is duplázás történt. A K&H automatáiba 2018-ban közel 400 milliárd forint „érkezett”, ez éves összevetésben 70 százalékos növekedésnek felel meg. 

Ne lepődjön meg, ha ilyen 500 forintost kap 

Február 1-től a készpénzes fizetéseink során már találkozhatunk a megújított 500 forintos bankjegycímletekkel. A bankjegyek azon túl, hogy képi megjelenésükben megújultak, a biztonsági elemeiket tekintve is korszerűbbek lettek.

Már a bankokból is kiszorul a készpénz 

Svédországban már a nyilvános illemhelyen és a templomi gyűjtésnél is bankkártyával fizetnek, az északi országban szinte teljesen eltűnőben van a készpénz.

Sokat veszít, aki nem fekteti be a pénzét 

A jelenlegi kamatok mellett gyakorlatilag nettó veszteség bankbetétben tartani a pénzünket, mégis kevesen választják a nyugdíjbiztosítást, hiába jár utána adókedvezmény – hívta fel a figyelmet az Aegon Prémium októberi Ügyfélklubján.

Egyre népszerűbb a készpénzmentes fizetés 

Egyre többen választanak inkább készpénzkímélő fizetési megoldásokat Magyarországon. Míg az elmúlt években a felnőtt internetezők egyharmada fizetett inkább készpénzmentesen – ha tehette; arányuk mára már 44 százalékra nőtt.

Már csak egy hónapig lehet fizetni a régi ezressel 

Már csak október 31-ig lehet használni a készpénzes vásárlásoknál a régi - 2017 előtt kibocsátott - 1000 forintos bankjegyeket, mert október végén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bevonja azokat - közölte az MNB.

E-kereskedelem: nálunk még mindig az utánvét a király 

A rendelések 58 százalékát még készpénzben fizetjük, ami azt jelenti, hogy vagy boltban adjuk le a pénzt vagy a futárnak nyújtjuk át. Mégis igaz, hogy online kártyás fizetési lehetőség nélkül ma már egyetlen webshop sem tud létezni, derült ki a Piac & Profit Webáruházi trendek - 2018 című konferenciáján.

Egyre többet fizetünk kártyával 

A kártyabirtokosok bő egynegyede minden lehetséges esetben igyekszik készpénzmentesen fizetni, ami tízszázalékos növekedést jelent a korábbiakhoz képest – a Nézőpont Intézet felmérése szerint.

Erre figyeljen, ha egy köteg pénzzel utazik az EU-ba 

Kellemetlen meglepetésben lehet része annak, aki nem tesz írásban bejelentést, ha legalább 10 ezer eurónak megfelelő készpénzzel lépi át az Európai Unió határát.

Új megoldásokra kell figyelni az ingatlanvásárlásnál 

Az ingatlanpiaci beruházók arra készülnek, hogy elfogynak a készpénzes ügyfelek, ez komoly változásokat hoz. Már idén kiemelt szerepet kap az egyszerű fűtés-hűtés rendszer, a jó szigetelés és az energiaosztálybeli besorolás.

Online vásárolunk, de még készpénzben fizetünk 

Az okostelefonok és állandó online jelenlét következtében 2017-ben az e-kiskereskedelem közel hatszor nagyobb forgalomnövekedést ért el, mint a hagyományos kiskereskedelem. Habár a vevők részéről még mindig a készpénz a legnépszerűbb fizetőeszköz, egyre inkább nő az online fizetés iránti igény, amire a kkv-szektornak is reagálnia kell - jelzi a K&H.

Egyre kevesebb forintot váltanak a turisták 

A Magyarországon elköltött teljes összeg több mint felét már bankkártyával fizették az ide látogatók, írja a Mastercard.

Ma még a készpénz a király, de holnap a mobil lesz 

Azokban a gazdaságokban, ahol ma még a készpénz a király, a mobilfizetési rendszerek gyorsan túlszárnyalhatja a kártyás fizetéseket. A cashnek ugyanis nincs komoly előnye egy jól felépített mobilfizetési rendszerrel szemben – állítják a norvég Auka szakemberei.

A készpénz letaszította Erzsébetet a dobogóról 

10-ből 7 kkv tervez béren kívüli juttatást adni dolgozóinak, ami az egy évvel korábbi mélyponthoz képest hatalmas ugrás – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Jelenleg a munkába járás költségtérítése a legnépszerűbb, amit a 100 ezer forintig adómentesen adható készpénz és a 13. havi fizetés követ. A több éven át első helyen végző étkezési Erzsébet-utalvány ezzel épphogy lecsúszott a dobogóról.

Nem baj, ha bezárt a bank, ott az okos ATM 

Az OTP Bank adatai szerint 2017-ben mintegy 620 ezer alkalommal használták készpénzbefizetésre a hitelintézet okos ATM-jeit, míg a befizetett összeg megközelítette a 80 milliárd forintot. A szolgáltatás a fiatalabb generáció képviselői között az egyik legnépszerűbb.

Ezek a juttatások kapták a kétharmadot 

A munkavállalók a SZÉP-kártya, a készpénzfizetés és az Erzsébet-utalvány mellett döntöttek, amikor a cafeteria-juttatások közül választottak – derül ki a BDO Magyarország adataiból.

Fontosabb a wifi, mint a melegvíz 

Az adósságok alig több mint fél százaléka érkezik készpénzben, a postai csekkes befizetések aránya pedig 2017-ben 60%-ról 55%-ra mérséklődött. Budapesten, Zala és Csongrád megyében viszont már 50%-nál nagyobb a banki átutalások aránya – derült ki az EOS Csoport kutatásából.

Népszerű az ingyenes készpénzfelvétel 

A lakossági ügyfelek kevesebb, mint a fele vesz fel havonta készpénzt a számlájáról, míg az elektronikus csatornák és a bankkártyás fizetések népszerűsége folyamatosan nő. Az átutalási tranzakciók döntő részben online bonyolódnak.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere

A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere 

Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Ennyivel olcsóbban lehet most új lakásbiztosítást kötni

Ennyivel olcsóbban lehet most új lakásbiztosítást kötni  

A lakásbiztosítási kampány első három napjának adatai szerint viszonylag koncentrált a verseny az új lakásbiztosítási szerződésekért.

Adózás

Plusz egy hónap haladékot adott az autósoknak a NAV

Plusz egy hónap haladékot adott az autósoknak a NAV  

Március elején érkeznek az adóhivataltól a gépjárműadóval kapcsolatos határozatok a gépjárműadó fizetésére kötelezetteknek vagy képviselőjüknek.

Cégblog

Ismét a legjobb munkáltatók között az R-Water Kft.

Ismét a legjobb munkáltatók között az R-Water Kft. 

A Magyar Brands a 2023-as évre az R-Water üdítőgyártó Absolute Live márkáját találta érdemesnek a Kiváló munkáltatói márka megjelölésre.

Klímablog

Beépült az ingatlan árába az energiahatékonyság

Beépült az ingatlan árába az energiahatékonyság  

Egyelőre nem látni pontosan, az energetikai tanúsítvány mekkora hatással lesz a későbbiekben az ingatlan értékekre.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo