Több milliárdnyi valután csücsülünk

Hétezer forint: ekkora összegnek megfelelő valuta marad a hazatérő magyar turisták csaknem egyharmadánál. Tízből csupán hatan figyelnek arra, hogy ne váltsanak át a szükségesnél több külföldi készpénzt az utazás előtt. A magyar turisták hét százaléka pedig nagy címletű külhoni bankjegyeket is hazahoz, akár tizenötezer forintnál is nagyobb értékben – derül ki a MasterCard kártyatársaság friss felméréséből.

Kép:sxc

A MasterCard internetes, nem reprezentatív felmérésére beküldött válaszokból kiderül: szinte mindenkinél marad némi aprópénz, miután külföldről hazatér. A megkérdezett magyar utazók 65%-ának pénztárcájában maradt párszáz vagy párezer forintnak megfelelő külföldi fém- vagy papírpénz; 28%-uk pedig elmondta, legutóbbi útjáról viszonylag nagy összegű, átlagosan hétezer forintnak megfelelő idegen aprópénzzel vagy bankjeggyel a zsebében tért haza. A válaszadók hét százaléka arról számolt be, hogy legutóbb több mint tizenötezer forintnyi valutát hozott haza külföldről, nagy címletekben.

„Ha az Euromonitor idei utazási felmérését vesszük alapul, amely szerint 2014-ben a magyarok összesen 3,5 millió alkalommal tervezik, hogy külföldre utaznak pihenési céllal, akkor óvatos becslések szerint is elérheti a több milliárd forint értéket (és több tonna súlyt) a magyar turisták által aprópénzben vagy kisebb-nagyobb címletű papírpénzek formájában visszahozott valuta mennyisége. Ez óriási összeg, különösen ha belegondolunk, hogy a külföldi pénzek gyakorta a polcok vagy fiókok mélyén, tárolódobozokban vagy befőttesüvegben végzik, és soha többé nem kerülnek felhasználásra” – mondta Eölyüs Endre, a MasterCard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

6 tipp bankkártyahasználathoz külföldön
6+1 olyan hasznos tipp, amelyek segítségével még kényelmesebbé és biztonságosabbá tehetjük a bankkártyahasználatot külföldi utunk során.
Mindig viszünk készpénzt

Annak ellenére, hogy a megkérdezett magyar utazók 97%-a visz magával bankkártyát külföldre, tízből nyolc ember elmondta: minden utazás alkalmával valutát is vált és visz magával, mivel így érzi magát teljes biztonságban. A készpénzhasználat azonban, noha sokan biztonságosnak gondolják, a felmérés résztvevőinek 46%-a szerint problémákat is okozhat, főleg amiatt, hogy sokszor nehéz felismerni az egyes címleteket, így lassabb, körülményesebb, illetve kevésbé biztonságos a fizetés. Továbbá az is előfordulhat, hogy az itthon kiváltott, nagy címletű papírpénzekből bizonyos boltokban nem tudnak visszaadni.

A MasterCard által megkérdezettek 68%-a használta a bankkártyáját külföldön, az esetek többségében vásárlás, ritkábban készpénzfelvétel céljából. Tízből hat válaszadó naponta fizetett külföldön bankkártyával, közülük hárman akár naponta többször is. Továbbra is jelentős azonban azoknak az aránya, akik rendelkeznek ugyan bankkártyával, de azt sem itthon, sem külföldön nem használják szívesen (10%), illetve, akik azért nem fizetnek külföldön a kártyájukkal, mert nem ismerik az ezzel kapcsolatos díjakat, vagy azokat a valutaváltásnál és készpénzhasználatnál drágábbnak gondolják (14%).

Drágább, de biztosabb

Ennek van is alapja az Az én pénzem portál számításai alapján. Friss elemzésük szerint százezer forintonként tíz euróval többe kerül a külföldi kártyás fizetés, mint ha ugyanezt az összeget valaki valutaváltónál szerzi be. Szinte pontosan két évvel ezelőtt még százezer forintonként nyolc eurót lehetett spórolni, ha valaki inkább kártyával fizetett külföldön, A plasztik előnye tavaly már nem csak teljesen elolvadt, még a visszájára is fordult. Így számolva az átlagos különbség hat euró lett a pénzváltók javára. Az idei szezonban már majdnem tíz euró ez az előny.

Ugyanakkor bankkártyával fizetni külföldön is gyorsabb és kényelmesebb, és nem utolsó sorban biztonságosabb is, hiszen amennyiben ellopják vagy elvesztjük valutával teli pénztárcánkat, akkor csak reménykedhetünk, hogy megtaláljuk. A kártyánkat viszont külföldről is bármikor letilthatjuk bankunk  éjjel-nappal hívható ügyfélszolgálatán” – hangsúlyozta Eölyüs Endre, a MasterCard igazgatója.

 

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo