hirdetés

Nem csökkennek az árak az új uniós rendelet miatt

A kereskedők jól járnak, a fogyasztók kevésbé az Unió rendelkezése alapján csökkenő kártyás fizetésekért felszámolt díjakkal. Növekedhet a bankkártyát elfogadó üzletek száma, spórolni viszont nem fogunk. A bankok szerint az új szabályozással a hitelkártyákkal kapcsolatos egyéb díjak nőhetnek.
hirdetés

Amikor a vásároló kártyával fizet egy üzletben, a bank minden esetben díjat számol fel a tranzakció után, melyet a kereskedők fizetnek meg a vásárlók helyett. Azonban szeptembertől  lép életbe az Európai Unió tranzakciós díjat csökkentő rendelkezése. (A részletekről ld. keretes írásunkat.)

Így változik
Szeptembertől rendeletben rögzíti az Európai Unió a kereskedőkre kivetett és a vásárlókra részben áthárított bankközi díjak felső határát. Főszabályként a bankkártyával való fizetéskor a tranzakció értékének maximum 0,2 százalékát lehet majd felszámolni a kereskedőknek, és 0,3 százalékát akkor, ha hitelkártyával történik a fizetés. A rendelet a bankközi díjak átláthatóságát is javítja és a Bizottság szerint növelni fogja a fizetős kártyarendszerek és a bankok közötti versenyt azáltal, hogy engedélyezési kérdéseket és más olyan paramétereket is szabályoz a rendelet, amelyek korlátozzák a kereskedők választási szabadságát. Itt találja a részleteket.
Az európai törvényhozók az intézkedést egyebek mellett az ügyfeleknek biztosítandó jobb árakkal indokolják. A szakemberek viszont kételkednek az intézkedés egyértelműen pozitív hatásában.

„Ennek a szabályozásnak köszönhetően várhatóan több lesz a kártyás fizetési lehetőséget kínáló üzlet vagy internet áruház. A kis üzletek esetében eddig ugyanis a banki költségek gyakran akadályozták a kártyás fizetési lehetőségeket“ –  véli a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (APEK) igazgatója, Jan Vetyška. A szakember ugyanakkor nem számít emiatt az árak csökkenésére.

A kereskedőknek jó

A készpénz nélküli fizetési megoldásokkal foglalkozó társaságok szerint az új szabály egyértelműen  a POS terminálokat üzemeltető kereskedők számára előnyös – a fogyasztókkal szemben. A más országokból származó tapasztalatok szerint ugyanis a bankok a kártyaelfogadásból származó bevételeik csökkenését például a számlavezetési díj megemelésével kompenzálták. Bár a szabályozás a POS terminálokat üzemeltető és a díjak csökkentése érdekében lobbizó kereskedők szempontjából előnyös lehetne, a banki környezet miatt ez hatás negatívnak bizonyulhat“ véli Lenka Bukalová, a Csehországban és külföldön POS terminálokat forgalmazó Sonet kereskedelmi és marketing igazgatója.

Kép:Creditsesame

A MasterCard egy tanulmánya szerint a díjak kevesebb, mint felére csökkentése miatt 2006 és 2010 között, például a spanyol fogyasztók körében a kártyák után felszámított éves díjak tekintetében 2,35 milliárd euróval többet fizettek, míg a kereskedők 2,75 milliárdot takarítottak meg. Ezzel egyidejűleg csökkent a kártyás fizetések száma, valamint a fogalomban lévő kártyák száma is. Ezért már az európai szervek általi felvetés kezdete óta tiltakoznak a kártyakibocsátó társaságok a szabályozási tervezet miatt. „Végeredményben valószínűsíthető, hogy a banki termékek drágulni fognak, míg a kereskedők általi árcsökkentésre vonatkozó érvelés semmivel sem támasztható alá. Sajnos a bankok kénytelenek lesznek korlátozni bizonyos, ma a kártyákhoz természetes módon kínált bizonyos kiegészítő szolgáltatásokat – mondta tavasszal, a rendelet elfogadása előtt Miroslav Lukeš, a MasterCard Csehország és Szlovákia vezérigazgatója.

Nem lehet megúszni a kártyázást
Egyre több vásárló tudatosan keresi azokat az üzleteket, ahol bankkártyával fizethet, hiszen a kártyás vásárlás általában egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb, mint a készpénzes. Amikor a kétféle fizetési mód költségoldalát összehasonlítjuk, nem szabad elfelejteni, hogy a készpénz sincs ingyen, de sok fáradtságtól és kockázattól is megkímélik magukat a kereskedők, ha elfogadják a plasztikot. Csökkennek a készpénzkezelés költségei, nő a biztonság, illetve nem merül fel a hamis pénz kockázata sem - véli a Master Card magyarországi igazgatója. De mikortól érdemes belevágni?
A szállodai elfogadáson lendíthet

Magyarországon a bankkártyás fizetéseknek a teljes forgalomhoz viszonyított aránya folyamatosan nő. Az uniós átlagot még nem értük el, ugyanakkor látszik, hogy a kártyával rendelkező vásárlók fizetési szokásai folyamatosan változnak, és egyre szívesebben használják a bankkártyájukat – mondta a Piac & Profitnak Lévai Tamás az OTP Bank értékesítési vezető tanácsadója.

Ugyanakkor a kisebb üzletek kártya-elfogadási hajlandósága az elmúlt pár évben nem változott jelentősen.

„Minden évben van egy-két olyan kiemelt esemény, ami egy-egy üzletkört bevon a bankkártya elfogadásba. Ilyen volt a Szép kártya kibocsátás elindulása, ami azt eredményezte, hogy a Szép kártya elfogadás iránt érdeklődő kereskedőhelyek egyben bankkártya elfogadókká is váltak. A következő évben pedig a Nemzeti Dohányboltok nagy része jelentkezett, hogy biztosítani szeretné a vásárlói számára a bankkártyás fizetés lehetőségét” – mondta Lévai.

Az új uniós szabály miatt nem vár jelentős változást a magyar szakember, mivel a magyar piacon már 2014 januárjától bevezetésre kerültek a csökkentett bankközi díjak a belföldi kártyákkal bonyolított tranzakciókra. Ez akkor a kereskedői jutalékok jelentős csökkenését eredményezte – mondja Lévai. Ősztől azon elfogadóhelyek jutaléka csökkenhet, akinek a vásárlói jelentős részben külföldi kibocsátású kártyával fizetnek (pl. szállodák). Az őszi változás véleményem szerint nem eredményezi az elfogadói kör jelentős növekedését.

 

hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo