Százezret is spórolhatunk lakásvásárlásnál

A bankszámlák költségei között jelentősek a különbségek, egy-egy 15-25 millió forintos összegnél - például lakásvásárlásnál - 10-100 ezer forintot is meg lehet spórolni - közölte a BankRáció.hu. A  készpénzes fizetés pedig végképp nagyon drága műfaj milliós tételeknél.

Kép:Visionary7

Az utóbbi másfél-két évben felpörgött az ingatlanpiac, nőtt az adásvételek száma, ami jelentős pénzmozgást eredményez a felek között. Sokan azonban megszokásból a saját meglévő bankszámlájukat használják, ám ez pénzpocsékolást jelenthet, mert milliós átutalásoknál jelentős eltérések vannak a kiadásokban - hívta fel a figyelmet a BankRáció.hu.

Milliók elküldése olcsóbban vagy drágábban

Gergely Péter, a portál szakértője szerint, aki lakáseladást majd lakásvásárlást tervez, annak többmilliós vagy több tízmilliós összegek érkezhetnek a számlájára majd onnan átutalást kell végrehajtania. Van olyan bank, ahol az egyéb feltételek teljesülése esetén akár ingyenes egy 15 vagy 25 millió forintos utalás. Akad viszony olyan bank is, amely ezért 50-100 ezer forintot is elkérhet. Akik nem terveznek eladást, azoknak nem feltétlenül érdemes átmenniük másik bankhoz. Ugyanakkor érdemes megnézniük, hogy a saját bankjuknál van-e olyan csomag, amely a milliós utalásoknál a jelenlegi számlájukhoz képest alacsonyabb költséget jelent.

“Összességében elmondható, hogy a lakásvásárlás előtt mindenképpen érdemes átböngészni a feltételeket, és még az adásvétel előtt kiválasztani azt a bankot vagy a saját banknál azt a számlacsomagot, amellyel a legolcsóbban lebonyolíthatóak a milliós átutalások. Emellett azt is érdemes mérlegelni, hogy a mindennapos banki tranzakcióink alapján nincs-e olyan bank, ahol alacsonyabbak lesznek a költségek. Egy átlagos ügyfél évi akár 20 ezer forintot is meg tud spórolni egy jól kiválasztott bankszámlával és tekintve, hogy a legtöbben legfeljebb 10 évente váltanak bankot, így akár 200 ezer forintot is megspórolhatunk így” - mondta Gergely Péter.

Nézze meg a bankszámláját, sokat spórolhat!
A jövőben egyszerűbbé válik a bankszámlaváltás, a legjobb ajánlatokkal évente akár 10-20 ezer forintot lehet megtakarítani – derül ki a BankRáció.hu friss közleményéből, amely szerint a lakossági ügyfelek átlagosan havi 2 ezer forintot költenek bankszámlájukra.
A készpénzt jobb elfelejteni

A szakember kiemelte, egy tavaly életbe lépett új szabályozás megkönnyíti a bankváltást. Egyszerűbbé vált az adminisztráció, azt ugyanis a bankoknak kell lebonyolítaniuk. Ezen a területen bőven van még tér a fejlődésre. A lakossági ügyfelek a BankRáció.hu tapasztalatai szerint ugyanis egyfajta közműszolgáltatásnak tartják a bankszámlát, annak költségeit pedig a legtöbben nem figyelik.

“Éves szinten pedig akár több tízezer forintot is lehet spórolni a tudatos bankszámla-választással. Ehhez mindössze össze kell hasonlítani a versengő bankszámlákat, amiben nagy segítséget nyújtanak az online bankszámla-kalkulátorok” - fogalmazott a szakember.

A lakásvásárlásokhoz szükséges nagyobb összegeknél pénzt lehet spórolni azzal is, ha a készpénzt mellőzik a vevők. “Sokan még mindig a készpénzben hisznek vagy úgy gondolják, hogy a vevő mindenképpen készpénzben akarja megkapni a lakás árát. Ha a teljes vételárat nem is feltétlenül készpénzben fizetik, de a foglalót sokszor igen. Márpedig a foglaló is milliós tétel lehet. A nagy összegű készpénzfelvétel bankfiókban pedig meglehetősen drága. Nagyobb költségekkel járhat, mint egy-egy átutalás. Gergely Péter egyébként sem tanácsolja a készpénzes megoldásokat, mert amellett, hogy költségesek, a készpénztartásnak kockázatai is vannak.

5+1 szokás, amivel kevesebbe kerül a bankolás
A bankokra nehezedő többféle, erős nyomás miatt jelentősen drágultak a céges bankszámlák díjai is. Némi tudatossággal viszont jelentős összegeket is spórolhatunk. A Bankráció.hu szakértői adnak ehhez tippeket.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo