Egyre drágábban bankolunk

Minden korosztály és jövedelmi szint esetében forint ezreket lehet spórolni a megfelelő számlacsomag használatával – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből, amely a diákok, átlagos és átlag feletti jövedelműek, valamint a nyugdíjasok számára kialakított bankszámla-konstrukciókat hasonlította össze és rangsorolta összes költségük szerint. A megfelelő választást különösen aktuálissá teszi, hogy további drágulást hozhat a díjakban a tranzakciós adó augusztus elején életbe lépő változása. A díjak átterhelése már elkezdődött.

Kép: SXC

„A megfelelő számla megtalálásához ismernünk kell saját bankolási szokásainkat, azaz, hogy milyen gyakran veszünk fel automatából készpénzt, hányszor utalunk, használunk-e csoportos beszedést, és ezekhez mérten kell nyomon követnünk a banki díjak alakulását. A bankok természetesen igyekeznek jól körülhatárolható célcsoportokat megszólítani a rájuk jellemző szokásokhoz idomuló számlacsomagok kialakításával, de ezeken belül is jelentős eltérésekkel lehet találkozni” – mondja Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője.

Vége a kártyás fizetés ingyenességének
Június végén fogadták el az augusztusban hatályba lépő törvényt a tranzakciós adó módosításáról, amely értelmében a készpénzfelvétel díja duplájára (0,3 százalékról 0,6 százalékra), más tranzakciós díjak pedig 0,2 százalékról 0,3 százalékra nőttek. Emellett 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást is bevezetnek a kamatokra.
A bankok nagyon gyorsan reagáltak elsőként az MKB, majd a Budapest Bank, a Volksbank, és az Erste tette közzé új kondíciós listáit: s a legtöbb díjtételt az illeték mértékével emelték, a kártyás vásárlások ingyenességét azonban megtartották ott, ahol korábban is volt. A péntek hozta el a fordulatot, amikor a Citibank és az OTP tette közzé az új díjait, a Citibank ugyanis a készpénzes vásárlásnál is díjat vezetett be (ez alól kivétel az 0 forintos számlacsomag, itt azonban az ingyenesség feltétele az, hogy 2 millió forint legyen a számlán, ha ez nem teljesül a havidíj 3999 forint). A június végén, július első napjaiban meghirdetett kondíciók augusztus végétől, szeptember elejétől lesznek érvényesek, mivel a fogyasztóvédelmi szabályok miatt a bankok a változtatás előtt 60 nappal kötelesek a díjakat közzétenni.
Az eddigiek alapján arra kell tehát számítani, hogy a bankok többsége szinte teljes mértékben áthárítja a tranzakciós illeték emelését, s lesznek olyan pénzintézetek, amelyek a jellemzően ingyenes kártyás vásárlásra is kiterjesztik a díjfizetést. (A költségvetés felé az illetéket a bankoknak e tranzakció után is meg kell fizetni.) Érdemes ugyanakkor emlékezni arra, hogy a tranzakciós illeték bevezetésekor is több bank volt, amely ilyen díjat felszámított, ám később megszüntette azt.
A diákszámlák közt jelenleg az Erste Bank Diákszámlája számít a legkedvezőbbnek. Itt a meghatározott banki aktivitás mellett 17 forintos havi költséggel lehet számolni, ami éves szinten 204 forintos terhelést jelent. A második helyen az FHB Bank Hello számla áll 104 forint havi költséggel, míg a harmadik a Budapest Bank Play számlája havi 113 forinttal.

„A költségek szerinti tízes toplistán az első és tizedik helyen rangsorolt számla között már éves szinten 5976 forintnyi különbség tapasztalható, noha a diákszámlák általában igen alacsony havi költséggel bírnak” – mondja Bonda Balázs.  Amennyiben egy diák egy átlagos jövedelmet feltételező „hagyományos” számlacsomagot választ, éves szinten akár 7 ezer forinttal is magasabb lehet a számlaköltsége. A diákszámlák legfontosabb feltétele, hogy csak diák státuszúak igényelhetik őket.

Az átlagos jövedelemmel rendelkezők számára jelenleg a legjobb ajánlatot a Citibank TOP számlája és az FHB Bank Aktív számlája nyújtja, ebben a két esetben egyaránt 230 forintos havi kiadással lehet számolni a vizsgált, jellemzőnek mondható bankolási szokások mellett. A kettős első helyet követően az Erste Bank Szupernulla számlája áll, itt a havi számlahasználattal járó teher 244 forint.

„Egy átlagos jövedelemmel rendelkező számlavezető szokásai mellett is jelentős különbség lehet bankszámla és bankszámla közt: listánkban az első és az utolsó közti különbség éves szinten 8604 forint” – hangsúlyozza a Bankmonitor.hu elemzője.

Átlagos nyugdíjas banki szokások mellett az Erste Bank Szenior számlája vezeti a listát 722 forintos havi költséggel. A második a Budapest Bank Függetlenség számlája lett – havonta 997 forinttal -, míg a harmadik a K&H Bank Minimum számlája 1159 forintos havi költséggel. „Bár arányosan a nyugdíjas számlák esetében a legkisebb a különbség listánk első és tizedik helyezettje közt, itt is súlyos ezer forintokat spórolhatunk: éves szinten a különbség 7056 forint” – jegyzi meg Bonda Balázs.

Átlag feletti jövedelem és az emellé jellemző bankolási szokások mellett az Erste Szupernulla díjcsomag vezeti a Bankmonitor.hu toplistáját, csupán 420 forintos havi költséggel. Második helyen a Citibank TOP számla, míg a harmadik helyen az FHB Bank Aktív számla kapott helyet, előbbi 830, utóbbi 884 forintos havi számlaköltséggel. Ebben a kategóriában a rangsor első és tizedik helyezettje között közel 10 ezer forintos a különbség: 9720 forinttal fizet kevesebben egy év alatt, aki az első helyezettet választja.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo