Vállalati számlacsomagok: melyik, kinek éri meg?

A friss cégeknek nem könnyű. Ugyan több akcióval próbálják a bankok magukhoz kötni már alakulásuk után a vállalkozásokat, de a díjakat jobban ismerve rögtön kitűnhet, hogy csak szélsőséges esetekben számít olcsónak az adott csomag.

Nem könnyű kiválasztani a megfelelő csomagot - Kép: SXC

A kormány utóbbi években bankokra kirótt különböző megszorításai a legkisebb cégeknek komoly többletterhet okozott, nagyobb vállalatok viszont jobb alkupozíciójuknak köszönhetően megúszták a plusz terheket, míg a lakosságot nagyobb hévvel védte a kormány, mint a kisvállalkozásokat. A végeredmény, hogy a kisebb cégeknek a korábbiaknál körültekintőbben kell eljárniuk az egyes banki számlacsomag ajánlatok közötti választás során – figyelmeztetett a Bankráció.hu.

A pénzügyi szakértői portál szerint ugyanis frissen alakult cégeknek szánt számlacsomagok között például legolcsóbb a Gránit Bank Gránit Vállalkozói Alapszámlája, ami éves szinten is csak 9 480 forintot jelent minimális használat mellett. De ami tényleg minimális használatot jelent, hiszen a bank vaskos díjat számol fel idegen banki ATM használat esetén, amit mi például a BankRáción nem számoltunk a legolcsóbb számla keresésekor. Mivel a Gránitnak csak egy fiókja van, könnyen nagyobb költséggel találjuk szembe magunkat, mint amivel előre számoltunk, ha készpénzre van szüksége a cégnek. Csak azoknak az új vállalkozásoknak ajánljuk ezt a számlát, akik tényleg készpénz nélkül működnek vagy ”alvó” vállalkozások. (A jó bankszámla egyébként olcsóbb a készpénznél.)

Ha készpénzre is szükségünk van havonta, akkor jobb ajánlat lehet az OTP Bank Kisvállalkozói START számlacsomagja, ami havi 170 ezer forintos felvétel mellett sem éri el a 20 ezer forintos éves költséget. Ez lehet a legolcsóbb számlacsomag azoknak, akiknek ugyan minimális mozgás van a számláján mégis időnként készpénzre lehet szüksége vagy más elektronikus tranzakciót akarnak olcsón elvégezni. Ugyancsak ebben a kategóriában lehet érdekes a Sberbank BusinessFix számlacsomagja, ami kedvezményes pénzfelvételt is biztosít havonta egy alkalommal.

Bankváltás 7 egyszerű lépésben
Az elmúlt hónapok banki díjemelései nyomán a vállalkozások banki költségei drasztikusan emelkedtek. Az azonos banki műveletek mellett is nem ritkán tízszeres, esetenként ennél is nagyobb különbségek miatt több cég is a bankváltás mellett döntött, az ezzel együtt járó procedúra azonban sokakat elriasztott attól, hogy meg is valósítsák terveiket. Szakértőnk Gergely Péter a teendőket 7 egyszerű lépésben összefoglalva mindenkit arra biztat, hogy ne habozzon váltani, megfelelő tájékozódás és előkészítés mellett ugyanis ez messze nem olyan bonyolult, mint az kívülről látszik.
Több vállalkozásnak is szüksége lehet olcsó utalásra, amit a Citibank CitiBusiness átalánydíjas számlacsomagja elég olcsón is ad. 19,9 millió alatti árbevételű cégeknek jó választás lehet, ha havonta négyszer vagy ötször is utalnak és néha készpénzre is szükségük van. De ennél a számlacsomagnál vigyázni kell, hogy az éves árbevétel ne haladja meg a feltételben szereplő összeget.

Vannak specializáltabb kis cégek is, amelyeknek a legfontosabb, hogy a külföldi utalásaik olcsóak legyenek. A tulajdonosaik az AXA Bank ajánlatait nézhetik át alaposabban. A bank TransferWise szolgáltatása lényegesen olcsóbbá teszi a külföldre irányuló pénzmozgásokat.

Míg a kisebb cégeknek arra kell koncentrálniuk, hogy az alapvető szolgáltatások díjai a lehető legalacsonyabbak legyenek a választott banknál, egy nagyobb vállalkozás esetén már komplexebb kérdésről van szó. Egy nagyobb vállalatnak már általában a legtöbb pénzügyi szolgáltatásra szüksége van, amit egy bank nyújthat. Sőt, fontos a megfelelő finanszírozási megoldás elérhetősége is.

Ezek a vállalkozások pénzügyeik tervezésekor sokkal több mindenre kell, hogy odafigyeljenek. De amíg egy cég nem tud egyedi igényekre szabott ajánlatot kérni a hitelintézetétől, addig a számlavezetés és a tranzakciós költségek meghatározó hányadát képezik a vállalatkiadásainak.

(átlagos forgalom: 30 millió forint éves árbevétel, 10 db 2,5 millió forint értékű beérkező utalás havonta, 22 db utalás havonta 1,4 millió forint összértékben, 2db készpénzfelvétel 175 ezer forint értékben, 12 db kártyás vásárlás 175 ezer forint értékben, 1 db bankkártya, értékesítések a bankkártya használatról)

Átlagos pénzforgalom mellett egy 3-4 fős cég éves banki költsége 100 ezer forint körül alakul, de ez széles skálán mozog a bankok és bankszámlák függvényében. Érdemes alaposan utánaszámolni az ajánlatoknak és a legmegfelelőbbet választani.

Ráadásul nem csak bankonként, de bankon belül is óriási eltérések lehetnek a legolcsóbb és a második legolcsóbb csomag között. Épp ezért minden cégvezetőnek érdemes időt szánnia a pénzügyei átnézésére és a cég bankolási szokásainak legmegfelelőbb számlacsomag megtalálására.

Gergely Péter Bankracio.hu

Akár milliós megtakarítást is hozhat a jó bankhasználat
Sok szó esik mostanában arról, mekkora terhet jelent a cégeknek a tranzakciós adó bevezetése, számos cég gondolkozik az újabb teher elkerülésének lehetséges módjain. Gergely Péter a Bankráció.hu szakértője szerint viszont sokkal inkább a bankhasználati szokásainkat kellene racionalizálni a jelentős megtakarítás érdekében. Ha ebben tudatosak vagyunk, a plusz adónál lényegesen nagyobb terheket is megspórolhatunk.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo