Újabb adóemelések jönnek augusztustól

Emelik a tranzakciós illetéket, a telefonadót, a bányajáradékot, s a kamatjövedelmet is egészségügyi hozzájárulás terheli majd augusztustól. Az állami beruházásokat azonban nem állítják le – jelentette be Varga Mihály váratlanul, a hétfő délelőtti rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Varga Mihály és Giró-Szász András
Fotó: MTI

Duplájára, másfélszeresére emelik a kulcsokat

A tranzakciós illetéket készpénzfelvételnél a jelenlegi 0,3 ezrelékről a duplájára, 0,6 ezrelékre emelik. Eltörlik továbbá az itt érvényes 6000 forintos felső korlátot.

A számlák közötti átutalásoknál fizetendő 0,2 ezrelékes kulcs 0,3 ezrelékre változik továbbá, itt megmarad ugyanakkor a felső korlát (amely szintén 6000 forint).

A telefonadó mértéke a céges előfizetőknél percenként 2 forintról 3 forintra változik, a maximális díj pedig havi 2500 forintról 5000 forintra nő. A bányajáradék mértéke pedig az eddigi 12 százalékról 16 százalékra emelkedik a kormány által az Országgyűlésnek már benyújtott törvénymódosítási javaslat értelmében.

Az eddigi csúszások indokolják a döntést
A piac már valamelyest számított a tranzakciós illeték megemelésére, mivel eddig láthatóan nem folytak be az abból a kormány által várt költségvetési bevételek – emelte ki a bejelentést követően Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház Zrt. makroelemzője. A kabinet 300 milliárd forintot vár az illetékből, amiből a Magyar Államkincstárnak 80 milliárd forintot kell teljesítenie. Utóbbi teljesüléséről nincsenek adatok, de ez a rész várhatóan befolyik, a maradék 220 milliárd forintból azonban eddig az időarányosnak kevesebb mint a fele folyt be a büdzsébe. Az illeték emelése már közelebb visz a bevételi terv teljesítéséhez.
A szakértő a csomag korai időzítését meglepőnek nevezte, csak augusztusra várt hasonló intézkedéseket, ugyanakkor mivel két komoly bevételi tételnél - e-útdíj, pénztárgépek online összeköttetése - már "elcsúszás van", indokoltak a lépések.
A tranzakciós illeték emelése a szakértő szerint elsősorban a lakosságot érinti, míg a megnövelt távközlési adót a piaci verseny miatt nehezebb áthárítani. A távközlési adó emelését az elemző szerint nem indokolja semmi, mivel az ebből eredetileg idénre várt 44 milliárd forintos bevétel jól tervezhető, fix. A telekomadó emelésének köszönhetően Tóth Gergely szerint további 15-20 milliárd forint folyhat be a büdzsébe 2013-ban.
Az intézkedéseket a szakértő szerint az is indokolhatja, az idei költségvetést 5,2 százalékos inflációval tervezték, míg a tényleges szám 2,5 százalék körül lehet, ami bevételi oldalon csúszást okozhat, főként az áfa és a jövedéki adó bevételekben.
Kamatjövedelem is eho köteles

Az adómértékek emelése mellett a kormány határozott arról is, hogy a tőkejövedelmek közül a kamat után is kell a jövőben egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni. Ennek mértéke 6 százalék lesz a tervezet szerint.

A felsorolt döntések - amennyiben az Országgyűlés megszavazza a javaslatokat - augusztus 1-jétől lesznek érvényesek.

Maradnak az állami beruházások, garancia a fuvarozók hitelére

Az adótételek módosítása mellett a kormány döntött arról is, hogy beruházási alapot hoz létre, ami az állami profjektek (egyebek mellett a stadionépítések, Kossuth tér) finanszírozását rendezné. Úgy tűnik tehát, hogy ezek a projektek folytatódnak.

Határozat született továbbá arról is, hogy a használatarányos útdíj (e-útdíj) bevezetésével összefüggésben a fuvarozók rendelkezésre álló kedvezményes hitelre állami garanciát is biztosítanak majd. (A kormány a hazai fuvarozók versenyképességének javítása érdekében az e-útdíj bevezetésének kompenzálására a kedvezményes forgóeszközhitel mellett, gépjárműadó-kedvezményt, illetve iparűzési adó visszatérítési lehetőséget biztosít a szakmai szervezetekkel a hónap elején megkötött megállapodás értelmében.)

Nem lesz kiszámítható gazdaságpolitika
Nem lett volna szükség az intézkedésekre Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint, mivel a májusig az éves költségvetési hiányterv 63,5 százaléka teljesült, ami nem mutat jelentősebb elmaradást a korábbi évekhez viszonyítva, annak ellenére, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték esetében valóban keletkeztek elmaradások, azonban ennek fedezésére a kormány már elrendelt zárolást a tartalékokból. Az eredeti hiányterv pótlólagos intézkedések nélkül is teljesíthető lett volna, ezért várakozása szerint a korábban elrendelt költségvetési zárolásokat az év második felében akár fel is oldhatják, az eddigi intézkedések fenntartásával pedig a hiány a tervezettnél alacsonyabb is lehet.
A most bejelentett intézkedések ugyanakkor eloszlathatják azt a reményt, hogy a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését követően a gazdaságpolitika kiszámíthatóbbá válik azáltal, hogy a költségvetés tarthatósága elvileg nem követeli meg egyes adónemek és illetékek emelését, vagy újabbak kivetését. Mindemellett a szakértő szerint a távközlési adót ugyancsak a lakosságra háríthatják át a cégek, pedig a telefonálási költségek Európában így is Magyarországon a legmagasabbak.
Elmaradtak a bevételek a tervezettől

A váratlan adóemelések indoklásaként Varga Mihály elmondta, hogy a tervezettnél alacsonyabb infláció miatt a forgalmi típusú adóbevételek elmaradtak a tervezettől. A tranzakciós illetékből például 2013-ra 301 milliárd forintot irányoztak elő. Ebből május végéig 52 milliárd folyt be: az időarányos 42 százalék helyett tehát csak 17 százalék.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy már a mértékek elfogadásakor jelezték, hogy abban az esetben, ha az új adókból nem folyik be elegendő, azt korrigálni fogják. Ez történt meg most. Jelezte továbbá Varga Mihály azt is, hogy döntéseiket a hét végén a Bankszövetséggel egyeztették, és a szervezet  jóváhagyta azokat. A kormány nemzetgazdasági miniszter indoklása szerint e lépésekről annak érdekében határozott, hogy az ország ne essen vissza a túlzottdeficit-eljárás alá.

A bejelentett döntéseknek megfelelően módosítják a költségvetést, idén immár ötödször. Ebbe már a reklámadó is bekerül, de erről részleteket nem árult el Varga. Az ezzel kapcsolatos egyeztetéseket ugyanis Lázár János vezeti. Az adóintézkedések augusztus elsejétől léphetnek hatályba.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo