Drágább lett az életünk

Szeptemberben a vártnál magasabb, 1,4 százalékos volt az éves infláció. A fogyasztói árak az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal növekedtek. Az árakat a dohánytermékek drágulása és a tranzakciós illeték emelése húzta.

A tranzakciós illeték emelése megdobta az inflációt is - Kép: SXC

Elemzők 1,0 és 1,3 százalék közötti prognózisokat adtak a teljes kosárra számolt szeptemberi tizenkét havi inflációra. Nem tartották kizártnak azt sem, hogy az augusztusi 1,3 százalék után szeptemberben 1,0 százalékra lassul az éves összevetésű infláció. A dohányáruk átlagosnál nagyobb mértékű, 6,7 százalékos havi drágulásával és a pénzügyi szolgáltatások árának 13,7 százalékos növekedésével magyarázza a szeptemberi árnövekedést - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mináry Borbála a KSH szakértője szerint a november elsejétől tervezett újabb rezsicsökkentés hatásának kisebb része az alapdíjaknál már novemberben érzékelhető lesz, de legnagyobb része a számlázási időszakok miatt legközelebb decemberben, illetve 2014 januárban lesz hatással a fogyasztói árindexre. „A dohányáruk esetében további kisebb emelkedéssel lehet számolni, az üzemanyagárak ugyanakkor szeptemberben csökkentek, hetente kétszer is. Az áremelkedéshez jelentősen hozzájárult a pénzügyi szolgáltatások árának emelkedése, éves összevetésben 45,7 százalékos áremelkedést mutattak ki – mondta a szakértő.

A KSH pénteken kiadott jelentése szerint az Európai Unió módszertana szerint számított harmonizált fogyasztóiár-index évi 1,6 százalék volt szeptemberben, ami megegyezik az augusztusival. A szezonálisan kiigazított maginfláció 3,5 százalékra emelkedett az augusztusi 3 százalékról, míg havi összevetésben 0,8 százalékot tett ki az augusztusi 0,2 százalék után. A nyugdíjas fogyasztóiár-index 1,2 százalék volt az augusztusi 1,1 százalékot követően.

Mennyit visz el a bank? Rajtunk múlik
Ha egy cégvezető valamely költségtételt felére, negyedére képes leszorítani, úgy, hogy közben nincs szükség a hatékonyságot befolyásoló kompromisszumokra, komoly siker. A bankköltségen ennél néha jóval többet is lehet spórolni, ha a megfelelő bankszámlát választja a vállalkozás – hívta fel a figyelmet Gergely Péter szakértő.
Szeptemberben az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal csökkent, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs 5,3 százalékos árcsökkenésének következménye. Ezen belül a burgonya 14,9, százalékkal drágult augusztushoz képest, de a friss gyümölcs 11,9 százalékkal olcsóbb lett.  Szintén mérséklődött a liszt (3,8 százalékkal), a száraztészta (2,1 százalékkal) és a cukor (1,4 százalékkal) ára. Drágult a sertéshús(2,7 százalékkal), a párizsi, kolbász (2,4 százalékkal), a baromfihús (1,2 százalékkal), valamint a tej (1,0 százalékkal). Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva, az élelmiszerek ára átlagosan 0,2 százalékkal nőtt.

A szezonváltás miatt, a ruházkodási cikkek körében szintén átlag feletti, 1,5 százalékos volt az áremelkedés. Az egyéb cikkek is 0,6 százalékkal drágultak szeptemberben, ezen belül a járműüzemanyagokért 1,5 százalékkal kellett többet fizetni, de ide tartoznak még a lakás-, háztartás- és testápolási cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint a kulturális cikkek. Kisebb mértékű áremelkedés volt megfigyelhető a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások esetében, előbbi 0,3 míg utóbbi 0,2 százalékkal drágult. A háztartási energia ára alig, 0,1 százalékkal emelkedett  az előző hónaphoz képest és 8,1 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly szeptemberinél.

Egy év alatt 2012. szeptemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 1,7 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen, 60,5 százalékkal nőtt  burgonya, 8,6 százalékkal nőtt a sajt, 5,7 százalékkal a tej, és 5,6 százalékkal a sertéshús ára. Árcsökkenés következett be többek között a tojás (13,2 százalékos), a cukor (9,1 százalékos), a liszt (7,0 százalékos), valamint a csokoládé, kakaó(5,0 százalékos) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,9 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is, amiből 18,9 százalékos volt a dohányáruk drágulása.  A szolgáltatások 3,3 százalékos drágulásán  belül a víz-, a csatorna- és a szemétszállítás díja átlagosan mintegy 9,8 százalékkal csökkent, mialatt a helyi tömegközlekedés 4,9 százalékkal, a postai szolgáltatás 5,2  került többe. Az egyéb cikkek ára átlagosan nem változott, ezen belül a járműüzemanyagok ára 2,9 százalékkal csökkent. A ruházkodási cikkekért átlagosan 0,3, a tartós fogyasztási cikkekért 1,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint tavaly.

Az EU 28 tagországában 2013. augusztusban a fogyasztói árak a harmonizált előzetes adatok szerint átlagosan 1,5 százalékkal voltak magasabbak, mint 2012. augusztusban. A legkisebb árváltozást Görögországban (-1,0 százalék) és Bulgáriában (-0,7 százalék), a legnagyobbat Észtországban (3,6 százalék) és Hollandiában (2,8 százalék) mérték.

Derűre ború a magyar gazdaságban
Az előző negyedévi ugrásszerű javulás után most újra romlott a vállalkozások hangulata. Az előzetes adatok jelentős visszaesést mutatnak, mivel a cégek sokkal borúlátóbbak lettek a gazdaságpolitikát és a hitelkamatokat illetően is.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo