Fontos határidők jönnek a kisadózóknak

A katások, a kivások és az evások is ügyelhetnek, mert fontos határidők jönnek az elkövetkező napokban. Összegyűjtöttük, mire kell ügyelniük, ha bejelentkezni, vagy kijelentkezni akarnak valamely adóformából jövőre.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

December 12. a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) alól való mentesülés – különösen munka- és keresőképtelenség, illetve az egyéni vállalkozás szüneteltetése esetén – bejelentésének határideje, ami az adóalanyiságtól függően a 14T101, 14T101E, 14T201T nyomtatványokon tehető meg.

A katát évközben is választhatják az adózók, akik a feltételek megléte esetén a választás bejelentését követő hónap elsejével kerülnek a kata hatálya alá. A tevékenységét év közben kezdő vállalkozás bejelentését a NAV-hoz való bejelentkezéssel egyidejűleg teljesítheti – figyelmeztet a FairConto Zrt. hírlevele. Aki 2015. január 1-jével nem kíván a kisadózó vállalkozások tételes adója alá tartozni, kijelentkezését 2014.december 31-ig teheti meg. (Az adótörvények változásokat hoznak a kata adózásában is!)

A kisvállalati adó (kiva) alanya az adóév december 1-jétől december 22-ig (mivel 2014. december 20. szombat, a határidő az azt követő első munkanap, azaz 2014. december 22.) jelentheti be elektronikusan a NAV-hoz az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, hogy adókötelezettségeit 2015-re nem a kisvállalati adó szabályai szerint teljesíti. A határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye. A kiva hatálya alá az adózók évközben is beléphetnek, a kiva adóalanyiság a választásnak a NAV-hoz történő bejelentését követő hónap elsejével jön létre.

December 20-a (illetve 22-e) fontos határidő a társas vállalkozásoknak is!

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá 2015. január 1-jétől bejelentkezni kívánó adózók 2014.december 22-ig jelezhetik szándékukat az erre rendszeresített formanyomtatvány benyújtásával. A bejelentkezés napján a törvényben meghatározott feltételeket teljesíteni kell. Az eva bejelentkezési határidő jogvesztő, igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye. Szintén december 22. a határideje az evából való kijelentkezésnek.

Hogyan lehet év közben áttérni?
Az idén bevezetett, elsősorban a mikro-, kis- és középvállalatok igényeire szabott adózási formákra, a katára és a kivára év közben is át lehet jelentkezni. Hogyan? Mire kell figyelni ilyen esetben? – összeállításunkban ezekre a kérdésekre kaphat válaszokat.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo