hirdetés

Mire kell ügyelni az áfában jövőre?

Hazánk ugyan továbbra is fenntartja a 27 százalékos általános forgalmiadó-kulcsot, amely köztudottan az Európai Unió legmagasabb áfamértéke, azonban a 2017-től tervezett adócsökkentés több ágazatot is kedvezően érint majd.
hirdetés

Kép: Freedigitalphotos/visionary7

Jövőre több terület részesül áfakedvezményben: kedvezményes áfakulcs lesz érvényes bizonyos alapvető élelmiszerekre, az internetszolgáltatásokra, valamint a vendéglátóiparban is. Mindemellett viszont tovább folytatódik az adóelkerülés elleni adminisztrációs szigorítások sora, melynek jegyében jövőre már a 100 ezer forintos áfatartalmú számlákat is tételesen kell majd az adóhatóság felé bejelenteni, továbbá erre a számlakörre a számlázóprogramok adóhatósághoz való online bekötését is tervezik. A LeitnerLeitner szakértőinek segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat, amire az áfa kapcsán ügyelnünk kell jövőre.

Január 1-jétől újabb termékekre és szolgáltatásokra terjesztik ki a kedvezményes áfakulcsokat.

A baromfihús, a tojás, a friss tej (kivéve az anyatej, UHT és az ESL tej) áfája 5 százalékra csökken (a korábbi 27, illetve 18 százalékról).

Az internet-hozzáférési szolgáltatás áfája 18 százalék lesz. (Bár ehhez még Brüsszelnek is lesz egy-két szava.)

Az áfacsökkentés a vendéglátóipart is érinti, az adókulcs jövőre a jelenlegi 27, helyett 18 százalékra mérséklődik, majd 2018. január 1-től pedig 5 százalékra csökken az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra vonatkozóan (az áfacsökkentéssel párhuzamosan azonban bevezetik az ún. turizmusfejlesztési hozzájárulást).

Albérlet adómentesen? Jövőre nem lehetetlen
2017-től többféle módon is támogathatja a munkáltató a dolgozó lakhatásához kapcsolódó költségeit. Fata László cafeteria-szakértő az albérlethez kapcsolódó adómentes lehetőségekre hívta fel a figyelmet hírlevelében.
Ingatlanok egyszerű bejelentése

Az építésügyi szabályok változásait követve az áfatörvény is bevezeti az ingatlanok egyszerű bejelentését, a módosítások a kihirdetéstől számított 31. napon (azaz 2016. július 16-án) léptek hatályba. Ennek megfelelően, ha a használatbavételnek nincs hatósági aktusa, a hallgatólagos tudomásulvétel időpontjától vagy az egyszerű bejelentéstől kell számítani az ingatlan áfajogi helyzetét (adóköteles vagy mentes, fordított adós vagy egyenes) meghatározó 2 évet. Az ingatlanok értékesítésére vonatkozó adókötelezettség fennállása ugyanis annak függvénye, hogy az ingatlan új ingatlannak minősül-e, azaz a használatba vétel óta eltelt-e már a 2 év.

Fordított adózás

2017. január 1-jétől a fordított adózást kiterjesztik a króm- és a vanádiumhulladékokra, valamint ezek törmelékeinek az értékesítésére is. Továbbá a törvény kihirdetését követő 31. naptól (azaz 2016. július 16-tól) az építési hatósági engedélyköteles és építési hatósági tudomásulvételi eljáráshoz kötött építési szolgáltatások mellett mindazok az építési szolgáltatások is a fordított adózás hatálya alá tartoznak, amelyek egyszerű bejelentéshez kötöttek.

Számlázás és áfaadminisztráció

Ugyan nem a jövő év első napjától, hanem „csak” a nyár közepétől, de tovább fokozódnak a vállalkozások áfaadminisztrációs terhei. 2017. július 1-jétől ugyanis a belföldi összesítő jelentés értékhatára 100 ezer forintra csökken, a jelenlegi 1 millió forintról. Ennek értelmében a számla részletes adatait az áfabevallás részeként kell bejelenteni, és a vevő adószámát minden olyan számlán fel kell majd tüntetni, amelynek áfatartalma eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot. A témával kapcsolatban itt olvashatja a részleteket, és hogyan érdemes felkészülni a változásra!

Új adókedvezményeket kapnak jövőre a kkv-k
Kellemes meglepetések érhetik a cégeket jövőre: a nyáron elfogadott adószabályok szerint 2017. január 1-jétől eltörlik a kkv-k ingatlan- és tárgyieszköz-, valamint immateriális beruházásait támogató adóalap-kedvezmény korábban 30 millió forintos értékhatárát.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo