Visszaszorított csalások: hogyan működik a fordított áfa-adózás?

A hulladékkereskedelemben, az építőiparban, a mezőgazdaságban és számos további területen működik sikeresen a fordított adózás, amelyet Magyarországon 15 éve vezettek be. A lépésnek köszönhetően jelentősen csökkentek a jogtalan áfa-visszaigénylések. A napokban jelentette be a Pénzügyminisztérium, hogy a gabonafélék értékesítése esetében továbbra is marad a fordított áfafizetés – derül ki Dr. Bákonyi László adójogi szakjogász elemzéséből.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Érvényben marad az agrárszektorban 2022-ben és azt követően is a fordított adózás a gabonafélék értékesítése esetében – jelentette be nemrégiben Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Az ágazatban 2012. július 1-jétől vezették be a fordított adózást és jelentősen hozzájárult a csalások elleni fellépések sikeréhez.

A fordított adózás 15 éves múltra tekint vissza Magyarországon. A jogalkotói szándék az volt, hogy néhány kulcsszektorban megakadályozza a jogtalan áfa-visszaigényléseket. A bevezetése óta pedig a sikerének köszönhetően jelentősen bővült a fordított adózással érintett termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások köre” – tájékoztat Dr. Bákonyi László adójogi szakjogász.
Hozzáteszi: elsőként a hulladékkereskedelemben kellett fordítottan fizetni az áfát, majd többek között az építőiparban és a mezőgazdaság területén is bevezették ezt a megoldást.

(Fotó: Pixabay)

Dr. Bákonyi László emlékeztet: az áfafizetés alapesetben úgy történik, hogy az eladó kiállít egy számlát a vevő részére, amely tartalmazza az áfát, így a vevő a bruttó összeget fizeti meg, majd, amennyiben vállalkozás, vagy más adóalany, elszámol az áfával a NAV felé. Fordított áfa esetén ellentétes a folyamat: a fizetendő áfát a vevőnek kell megállapítania, nem a megbízónak. Ilyenkor az eladó a számlában nem számíthat fel áfát. Így pedig természetesen visszaigényelni sem lehet azt.

A fordítottan adózó ügyletek akkor alkalmazhatók, amennyiben a szerződő felek egyike sem alanyi adómentes adózó vagy magánszemély, illetve a felek mindegyike belföldön nyilvántartásba vett adóalany” – hangsúlyozza az adójogi szakjogász.
Azt, hogy milyen területeken alkalmazható a fordított adózás, az ÁFA törvény 142. paragrafusa részletezi. Az egyes építőipari munkák például attól függően esnek egyenes vagy fordított adózás alá, hogy építési hatósági engedélykötelesek-e, illetve, hogy az adott munka termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás-e egyáltalán. Fordított adózás alá esik például az olyan építési-szerelési és egyéb szerelési munka, amely ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására vagy egyéb megváltoztatására – ideértve az ingatlan bontással történő megszüntetését is – irányul.

Szintén ilyen ügylet többek között az üvegházhatású gáz kibocsátására jogosító forgalomképes vagyoni értékű jog (kibocsátási egység) átruházása; az ÁFA törvény 6/A. sz. mellékletében felsorolt mezőgazdasági termékek (kukorica, búza, árpa, rozs, zab, triticale, napraforgó mag, repce- vagy olajrepcemag, szójabab) értékesítése; az ÁFA törvény 6/B. sz. mellékletében felsorolt vas- és acélipari termékek értékesítése.  2021. április 1-jétől ugyanakkor a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatásoknak csak egy szűk köre esetében maradt továbbra is alkalmazandó a fordított áfa, hazánk európai uniós jogharmonizációs kötelezettsége miatt.

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo