Durva változások a jövedéki adózásban

Jövő évtől a jövedéki adó szabályozza majd az energiatermékek adózását is. A több ezer céget érintő változás komoly adminisztrációs és költségtöbbletet jelent a vállalkozásoknak, és kiszabható büntetések is sokkal magasabbak lesznek.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

 

Kép: PP

Jövő év januárjától a jövedéki adóról szóló törvény szabályozza majd az energiatermékek adózását is. A több ezer céget érintő változás értelmében erre a területre is a jövedéki szankciórendszer szigorúbb és magasabb bírságolási értékhatárú tételei lesznek hatályosak. „Emellett a jövedéki termékek esetében bevezetésre kerül az adókockázaton alapuló biztosítékrendszer, vagyis a gazdálkodónak a tevékenységével összefüggő adókockázatnak megfelelő összegű biztosítékkal kell rendelkeznie, amelyhez a jövedéki hatóság egy esetleges jogsértés esetén azonnal és szabadon hozzáférhet” – emelte ki a főbb változásokat Falcsik István, az RSM Hungary szakértője.

Az egyik legjelentősebb változás az új szabályozás kapcsán, hogy az energiatermékeket 2017-től a jövedéki termékek alá sorolják be, a jövedéki eljárások rendelkezései és a törvény szankciórendszere alkalmazható rájuk. Az energiaadóban érintett cégek az új szabályozás életbelépését követően a NAV jövedéki termékekre specializált szervezeti egységének ellenőrzése alá kerülnek, és gyakrabban számíthatnak a hatóság ellenőrzéseire ráadásul a normál adóellenőrzéstől eltérő metodika alapján.

Július elsejétől is léptek életbe a jövedéki adót érintő változások!

A jövedéki szankciórendszer az objektív felelősségen alapul, illetve az adómérték alapján számított jövedéki bírság kiszabásán túl további szankciók alkalmazhatóak. Az adóhiány kétszáz százalékáig terjedő legszigorúbb szankcióhoz képest a kiesett adó ötszöröséig terjedő, azaz 500 százalékos bírságot is lehetővé tesz bizonyos esetekben.

Most már biztos, hogy októbertől drágul a tankolás
A NAV közzétette honlapján a nemzetközi olajár július eleje és szeptember 15-e közötti átlagát, ami hordónként alig 46 dollár. Mivel ez nem éri el az 50 dolláros szintet, a nyáron elfogadott törvény alapján október 1-től a az üzemanyagok jövedéki adója a benzinnél nettó 5, a gázolajnál pedig 10 forinttal nő.
Változik a jövedéki biztosítékrendszer is

Az új törvény kapcsán jelentős változás a biztosítékrendszer megváltoztatása is. A kockázati biztosítékrendszer lényege, hogy a gazdálkodónak olyan biztosítékkal kell rendelkeznie, amely mindenkor fedezetet nyújt arra az adókockázatra, amely a tevékenységével összefügg. Amennyiben például a gazdálkodó olyan terméket tárol, vagy szállít, amelyre (még) nem fizették meg a 100 millió forint összegű adót, akkor ebben az esetben a gazdálkodónak 100 millió forint összegű biztosítékkal kell rendelkeznie, amelyhez a jövedéki hatóság egy esetleges jogsértés esetén azonnal és szabadon hozzáférhet. Ez a megoldás valódi védelmet nyújt például az állami köztartozások fedezésére is.

„Kérdéses, hogy mi indokolja olyan termékek kezelésével, forgalmazásával kapcsolatos engedélyek esetében a biztosíték megkövetelését, amelyek már adózottak, vagy nem is terheli azokat a jövedéki törvény szerinti adófizetési kötelezettség – vetette fel Falcsik István. – Miért kell a kenőolajra vonatkozó jövedéki engedélyesnek milliós összegű garanciát szolgáltatnia, amikor ezt a terméket nem terheli a jövedéki adó, vagy miért kell az adózott jövedéki termékkel nagykereskedelmi tevékenységet folyató gazdálkodónak több millió forint biztosítékot szolgáltatnia, ha esetében nincs adókockázat?”

A szabályozás egyik törekvése volt az adminisztrációs terhek csökkentése, de kérdéses, hogy mennyiben csökkenti a gazdálkodók adminisztrációs terheit az adóraktárak esetében előírt, zárt elektronikus rendszeren keresztül bevezetésre kerülő napi jelentési kötelezettség. Mindez az ellenőrzés hatékonyságát nagyban segíti, azonban az informatikai rendszerek átállása és fejlesztése rövidtávon plusz terhet és költségtöbbletet jelent a gazdálkodói oldalon. A végrehajtási részletszabályok tervezete ráadásul csak néhány napja jelent meg, így a 2017. január 1-jén életbe lépő, a jövedéki adózás területén az utóbbi idők legjelentősebb változását jelentő jogszabályra való felkészülésre összességében három hónapjuk maradt az érintett cégeknek” – emelte ki dr. Falcsik István.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo