Maradtak még aknák az EKÁER-ben

Március 1-jétől éles üzemben működik a január elsején indult Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER). A lapunknak nyilatkozó adószakértő szerint több könnyítést tartalmaz a jogszabály, de azért még bőven van probléma.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

Január elsején indult az EKÁER, melynek célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a gyakran emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása és nem utolsó sorban az adóelkerülők kiszűrése – közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV).

A próbaüzem február végéig történő meghosszabbításával az érintett gazdálkodóknak lehetősége nyílt a rendszer megismerésére valamint a működéssel kapcsolatos észrevételek megtételére. Ennek eredményeként a folyamatosan érkező észrevételeket figyelembe véve történt a jogszabályi környezet finomhangolása, aminek köszönhetően alig egy nappal az éles indulás előtt jelent meg a részleteket szabályozó miniszteri rendelet. A LeitnerLeitner vezető adótanácsadójának segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat.

„A kisebb vállalkozások számára alapvetően könnyítéseket hozott a rendszer. A rengeteg bizonytalanságot és problémát okozó „és – vagy” kérdést a szigorúbb értelmezés mentén rendezték. Így bármelyik határérték felett a szállítmány EKÁER bejelentés köteles. Igaz, hogy a nem kockázatos termékkörben a nettó értékhatárt 5 millió forintra emelték a 2,5 tonnás súlyhatár megtartása mellett, így sokan kikerülhetnek a kötelezettek köréből. Jó hír továbbá, hogy nem kockázatos termékek esetén az árulistában nem kell az ellenértéket szerepeltetni, a cikkszám megadása pedig minden esetben csak opcionális” – sorolta a pozitív változásokat Jancsa-Pék Judith a nemzetközi adótanácsadó cég partnere a Piac&Profitnak. Kiemelte, hogy az érkeztetési jelenés leadására adott határidő is emelkedett, az eddigi egy nap helyett már három nap a jelentés megküldésének határideje, ami szintén könnyebbséget jelent a vállalkozásoknak.

Maradt még akna

Március 11-től a kockázatos élelmiszerek és termékek szállítása esetén már az ún. kockázati biztosítékot is meg kell fizetni azon gazdálkodóknak, akik nem mentesülnek alóla. A kockázatos termékkör mentességi határait összevonták, és csak azok a szállítmányok EKÁER mentesek, amelyek a súlya az 500 kg-ot és nettó értéke az 1 millió forintot együttesen sem haladja meg. Ez a kockázatos élelmiszerek esetében könnyítést jelent. „Ezen a téren azonban további változások is várhatóak: ugyanis tovább fog bővülni a termékkör, amelyről azonban biztosat ma még nem lehet tudni. A jelenleg ismert tervek szerint elektronikai cikkek, fémkereskedelmi termékek és takarmányok fognak felkerülni a listára” –mondta Jancsa-Pék Judith. Továbbá a korábban kockázatosnak minősített élelmiszerek közül kikerülnének azok a termékek, melyek nem minősülnek élelmiszernek, így az EKÁER szám megállapításához szükséges előfeltételt – FELIR szám megadását – sem tudják teljesíteni. Ezek azonban várhatóan azonnal be fognak kerülni az egyéb kockázatos termékek közé. Ilyenek például a dísznövények és bizonyos zöldségek – a változások pedig több ezer vállalkozást érinthetnek.

A nepperek az EKÁER-t is kikerülik
A logisztikai szövetség szerint az EKÁER véglegesítéséig további tesztidőszakra van szükség, mivel a részletszabályokat tartalmazó miniszteri rendelet még mindig nem jelent meg. Más szakértők szerint a nepperek ezt a rendszert is megkerülhetik.
A tervek szerint e második rendelet hatályba lépése a most még nem ismert kihirdetés napját követő 30. nap lenne, ami kétszeresen problematikus. Egyrészt, mert épp a FELÍR problémába ütköző termékek március 1-től ellehetetlenülnek. Másrészt a kockázatosnak minősülő termékkör új alanyai 30 nap alatt nem tudnak majd bekerülni a köztartozásmentes adatbázisba, ami mentességet adna a biztosítékfizetés alól.

Az új szabályok szerint új mentességek alkalmazhatók a jövedéki és a vámeljárás alatt fuvarozott termékekre, a bejelentés, illetve engedélyköteles hulladékszállításra és fémkereskedelemre, bizonyos gyógyszer szállítmányokra és a postai küldeményekre. Könnyítés, hogy a mentességek most már kizárólagosság nélkül akkor is alkalmazhatók, ha a felsorolt termékek mellett mást is fuvaroznak. Nem kell tehát bejelenteni például az alkoholos sörök fuvarozását, csupán azért, mert egy rekesz alkoholmentes ital is kerül a csomagba.

Egyszerűsödő adminisztráció

Bizonyos cégnagyságtól és jó adózói múlttól függően jelentősen egyszerűsödik az EKÁER adminisztráció: csak a feladó, a címzett és a rendszám adatokat kell bejelenteni. Olyan cégek élhetnek ezzel, akik több mint két éve működnek, árbevételük cégcsoport szinten eléri az 50 milliárd forintot, melynek 80%-a a saját termelésű készletek értékesítéséből származik, megtalálhatóak a köztartozásmentes adatbázisban, és adószámuk nincs felfüggesztve. Azonban még esetükben is óvatosságot igényel az egyszerűsített EKÁER bejelentés alkalmazása, hiszen a jogosultság az egyébként könnyen módosuló köztartozásmentes adatbázis jelenléthez kötött. Amelyből azonban egy megkésett vámhatározat vagy a kerekítések különbözete miatt is ki lehet kerülni. Az egyszerűsített bejelentés április 1-től lehetséges.

Egyedi útszakasz mentesítés is elérhető, amelyet a gyártásszervezés sajátosságaira tekintettel lehet egyedileg kérelmezni, ha a fuvar nem hagyja el az országot (belföld – belföld viszonylatban), és maximum 20 kilométeres távolságot tesz meg. A mentesítés hatósági elbírálást követően léphet hatályba és 1 évig lehet érvényben, melyet a lejáratot legalább 90 nappal megelőzően benyújtott külön kérelemmel kell majd meghosszabbíttatni. „Itt is komoly könnyítés jelent meg az eredtileg tervezetthez képest, hiszen még a múlt héten is a tervezet ezt a lehetőséget csak a 300 milliárd forint feletti árbevételű cégeknek tette volna lehetővé, a végleges szövegben ezt a határt ötven milliárdra szállították le, amit ráadásul cégcsoport szinten is el lehet érni, ami nagy könnyebbség lehet a nagy gyártócégek közelébe települt beszállítóknak” – mondta a szakértő.

Bürokráciával az adócsalás ellen
Az online pénztárgépek, az e-útdíj és az EKÁER mind olyan rendszerek, melyek a valós gazdasági folyamatokról szolgáltatnak hatalmas mennyiségű információt az állam és az adóhatóság részére. A 2015-ös adócsomag ezen a téren is változást hozott.
Fontos változás, hogy a belföldi fuvaroknál (belföld – belföld viszonylatban) az EKÁER számot minden esetben annak kell lezárni, aki igényelte. Kockázatos termékek esetében mindig a feladó köteles EKÁER számot igényelni, függetlenül attól, hogy a fuvart esetleg a vevő szervezi. Nem kockázatos termékek esetében április 1-je után azonban EKÁER szám igénylésre kötelezett lehet a feladó és a címzett is, attól függően, hogy a fuvart melyikük szervezi. Az érkeztetési jelentésre itt is 3 munkanap áll rendelkezésre.

2015. június 1-jétől változnak a gyűjtő és terítő járatok EKÁER szabályai is. Egy EKÁER számot kell majd megállapítani akkor is, ha a fuvarozás során egy feladó több felrakodási címéről vagy egy címzett több kirakodási (átvételi) címére történik a közúti fuvarozás. „Ez jelentős könnyebbséget jelent, ugyanakkor azt a veszélyt is magában rejti, hogy aki eddig több kiszállított tételben nem haladta meg a kötelezettségi értékhatárt, az most hirtelen bekerülhet a kötelezettek körébe,

A két hónapos próbaüzemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal több akciót tartott. Ezalatt bebizonyosodott, hogy az EKÁER megfelelő eszköz az áfacsalások visszaszorítására, az emberi fogyasztásra veszélyes élelmiszerszállítmányok kiszűrésére, a tisztességek gazdálkodók segítésére. Mulasztási bírságot hiányzó vagy hibás adatokat tartalmazó EKÁER szám miatt nem állapított meg a NAV, azonban a már éles üzemben működő rendszerben a kiszabható bírság mértéke elérheti az áru nettó értékének 40 százalékát is.

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo