Önmegtartóztatás helyett tudománnyal az elhízás ellen

A nyugati világban egyre nagyobb probléma a kóros elhízás. Magyarország sajnos az élvonalban van a fiatalkori túlsúlyosság világranglistáján. A törvényhozók számos országban gyakorolnak egyre nagyobb nyomást az élelmiszergyártókra, hogy egészségesebb és tápanyagokban gazdag termékekkel álljanak elő.

Mire készülhet a kormány?
Meg lehet még menteni az idei évet az ezer sebből vérző gazdaságban?

Online Klasszis Klub élőben Győrffy Dórával!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a közgazdászt, egyetemi tanárt!

2025. július 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A testmozgás hiánya, a stressz és az egészségtelen táplálkozás miatt tulajdonképpen népbetegség a túlsúlyosság, ahogy a cukorbetegség is. Hazánkhoz hasonlóan Európa több országában is adóztatják a cukrozott üdítőitalokat és chipseket, 2013-ban Mexikó is új adónemet vezetett be az ilyen italokra, Amerikában pedig megszigorították az élelmiszerek címkézésére vonatkozó előírásokat.A fogyasztókkal közölni kell a termék csomagolásán, mennyi cukrot, sót és zsiradékot vesz magához a termék elfogyasztásával.

Nem kívánatos anyag
2014-ben az ENSZ Világegészségügyi Szervezete (WHO) felére csökkentette az általa elfogadhatónak tartott maximális napi cukorbevitel mennyiségét, egyenesen megfelezve a korábbi adagot!
Igyekeznek

Az élelmiszermultiknál a CFO, azaz a Chief Technological Officer kezében van a gyártási folyamatok kialakításának és módosításának feladatköre. Az élelmiszergyártók általában forgalmuk 1-2 %-át költik K+F-re. Az egyes termékcsoportokban azonban változó az arány. Az egészségcentrikus produktumoknál, melyeket akár gyógyító céllal is használhatnak, 5-7 % is rámehet a kutatásra. Itt ugyanis hosszú idejű és alapos klinikai kísérletekre van szükség a fókuszcsoportokkal. Az élelmiszergyártóknak javarészt a gyógyszergyárak elől kell elhappolnia az egyetemről kikerülő fiatal tehetségeket, hogy a K+F-ben élen tudjanak maradni.

A tömegtermeléstől...

A nagy piaci szereplőkről szinte egyöntetűen elmondható, hogy az új szabályozási klíma és társadalmi élelmiszer-tudatosság hatására visszafogták a cukor- és sómennyiség használatát a készítményeikben, de nagyfokú átalakításról még szó nincs.

Hogyan lehet megreformálni, természetesebbé tenni a nagybani gyártást, amikor a futószalagon készülő, finomított, megmunkált, "összeszerelt" élelmiszerekbe lépten-nyomon adalékanyagokat raknak? Cukraival, kukoricaszirupjaival, színezékeivel a modern élelmiszeripar már-már candida gomba-tenyészet, ha az ember egészségéről van szó.

Fiatalkori elhízás
2012-es adatok:
  • USA 35 %
  • Magyarország 28 %
  • Anglia 24 %
  • Spanyolország 15 %
  • Brazília 14 %
  • Franciaország 13 %
  • Olaszország 10 %
  • Korea 4 %
  • Kína 3 %
  • India 2 %
forrás: Financial Times
Enzim

Néhány változtatást azonban már végrehajtottak. Ahelyett, hogy belefőznék/sütnék, a sót a termék külsejére helyezik, ahol olykor akár fele annyit kell használni belőle, mintha belül lenne. Az ízérzet viszont változatlan marad.

A szakma bennfentesei tisztában vannak vele, hogy a lakosság egészségtudata nő, a vásárlók egyre inkább olyan élelmeket keresnek a piacon, amik kifejezetten egészségesek. Ezt a változást az internet is elősegítette, mivel az emberek most már mindenféle egészségügyi, biológiai, kémiai kérdésnek utána tudnak nézni a világhálón.

A nanotechnológia korában aligha lehet kérdéses, hogy az iparág nagy átalakulás elé néz. Az új irányvonalat jelzi, hogy a Nestlé például az AMPK nevű enzimre összpontosítja kutatása nem kis részét.

Ez az enzim voltaképpen arra bírja rá az emberi szervezetet, hogy több zsiradékot dolgozzon fel, mint amennyit egyébként elégetne. Az enzim olyan állapotba hozza a testet, amilyenbe egy alapos edzés, testmozgás során kerül, ezért indul be az intenzívebb anyagcsere.

... a testtömegig
(képek: freeimages.com)

Az ilyen enzimet tartalmazó élelmiszer jól jönne például azoknak, akik nem tudnak kimerítő sporttevékenységet végezni, s így már kevesebb testmozgással is hasonló eredményeket érhetnek el a fogyásban, illetve alakjuk megőrzésében, mintha jól agyonstrapálták volna magukat.

Terhes anyák védelmében
A Nestlé egy konzorciummal fogott össze, hogy jobban megértse, az ételek miként hatnak a terhes anyák anyagcseréjére. A csoport angol, szingapúri és új-zélandi kutatóintézetetek tömörít magába.
A kezdeményezést az hívta életre, hogy tudósok jeleket találtak arra, bizonyos étrend követése a terhesség alatt fontos következményekkel járhat 5-10 évvel később az anyagcsere változása tekintetében. Nem elképzelhetetlen, hogy a kóros elhízás kialakulásában is szerepe van ennek, de a tudósok az étrendben keresik a születési cukorbetegség okait is.

Véleményvezér

Utolsó helyen állunk az unióban a nyaralni tudók számában

Utolsó helyen állunk az unióban a nyaralni tudók számában 

Meddig süllyed még a magyarok életszínvonala?
Rettegnek a fideszes polgármesterek

Rettegnek a fideszes polgármesterek 

Fideszes polgármesternek együtt szerepelni egy ellenzékivel egy fotón, skandallum.
Élve fejeztek le egy magyart az oroszok

Élve fejeztek le egy magyart az oroszok 

Miért hallgat a magyar kormány, amikor az oroszok gyilkolnak magyarokat?
A lengyel gazdaság száguldása hatalmas égés a magyar gazdaságpolitika számára

A lengyel gazdaság száguldása hatalmas égés a magyar gazdaságpolitika számára 

A munkavállalók a lábukkal szavaznak.
Teljes bukta lett Orbán Viktor igazságpillanata

Teljes bukta lett Orbán Viktor igazságpillanata 

Orbán Viktor egyre nagyobbakat lódít egyre kevesebb sikerrel.
Elutasították Magyar Péter feljelentését Orbán Viktor ellen

Elutasították Magyar Péter feljelentését Orbán Viktor ellen 

Az ügyészség döntött Orbán Viktor feljelentése ügyében.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo