Nem is olyan rossz a bio

A növényvédő szereket és műtrágyákat hasznosító gazdálkodás súlyos környezeti károkat okoz, de magasabb termésátlagok érhetőek el vele – ez a jelenlegi mezőgazdaság egyik alaptétele. Most egy független és átfogó kutatás bebizonyította, hogy ez nem egészen igaz.

Tudjon meg mindent az EU vadonatúj Omnibus-csomagjáról, a szabályozás aktualitásairól, az MNB elvárásairól!
Hallgasson meg tapasztalt cégvezetőket az ESG-kihívások leküzdéséről!
Inspirálódjon, networkingeljen és szerezzen versenyelőnyt a fenntarthatóság terén!

Klasszis Talks & Wine Fenntarthatóság2025. február 26. Budapest

Részletek és jelentkezés >>

Kép: SXC

A hagyományos mezőgazdálkodás súlyos környezeti károkat okoz: a talajerózió következtében lepusztul a termőréteg, a műtrágyák használata alga-túlszaporodáshoz vezet az élővizekben, ami miatt a fellépő oxigénhiány következtében veszélybe kerülnek a vízi élőlények, a növényvédőszerek használata pedig egész ökológiai rendszereket semmisít meg, és csökkenti a művelt területek fajgazdagságát. Többek között ezekre a megállapításokra jutott az az átfogó kutatás, amelyet most tettek közzé amerikai kutatók.

Ennek következtében a FAO előrejelzései alapján termőföldjeink közel harmada pusztulásnak van ítélve – erózió, tömörödés, a talaj burkolása, szikesedés, szerves anyag és tápanyag kimerülés, savasodás, szennyezés – a nem fenntartható talajművelési módszerek miatt. Ha nem változtatunk a tendencián, akkor az egy főre jutó megművelhető, termékeny talaj mennyisége 2050-re csak egynegyede lesz az 1960-as szintnek.

A megoldás a fenntartható, ún. ökológiai, vagy köznapibb nevén biogazdálkodás elterjesztése lenne. Csakhogy ez a jelenlegi magas termésátlagok csökkenésével járna és az élelmiszerárak globális emelkedéséhez vezetne, amely sok millió ember számára könnyen a véget jelentheti a fejlődő országokban - hiszen már most is csaknem egymilliárd ember éhezik. Közben az emberiség lélekszáma folyamatosan nő, így nem kell hozzá sok idő és az élelmiszerellátás világszerte súlyos problémává fog válni. 2050-re az emberiség létszáma meghaladja a kilencmilliárd főt, a növekedés az ENSZ prognózisa szerint szinte kizárólag a fejlődő országokban lesz érezhető. Egyedül Afrika lakossága a jelenlegi kerek egymilliárdra becsült emberről 3,6 milliárd főre nő, miközben a jelenlegi „fejlett” országokban (a BRIC országok kivételével) most élő mintegy 800 millió ember helyett a lélekszám 500 millióra csökken.

Szörnyű dilemma: ha nem térünk át a fenntartható mezőgazdasági módszerekre, akkor a jövő generációinak mezőgazdaságát ítéljük kudarcra, ha ökológiai gazdálkodást alkalmazunk, megőrizzük gyermekeinknek a termőföldet, de ez sok millió ember éhhalálával járhat.

Széllel szemben az ökotermelők
Sem a jelenlegi piaci viszonyok, sem a kormányzati akciók nem ösztönzik a hazai termelőket, hogy fenntartható módon gazdálkodjanak. A gazdasági válság megtörte a komoly fogyasztói bázis kialakulásának trendjét, így alig-alig fejlődik az ökológiai gazdálkodás Magyarországon. Pedig az ökológiai termékek piaca fellendülőben van egész Európában és a világon.
Csakhogy a helyzet nem olyan szörnyű, mint azt gondoljuk. Egyrészt az élelmiszertermelésben iszonyú mértékű a pazarlás: becslések szerint a jelenleg megtermelt élelmiszer fele a kukában végzi, másrészt a biogazdálkodás sokkal produktívabb, mint azt gondolnánk. Mint azt Claire Kremen és munkatársai a Berkeley-i Kalifornia Egyetemen bebizonyították, az eddigi a hagyományos és a biogazdálkodást összevető elemzések szerint a biogazdálkodás 20-25 százalékkal kisebb termésátlagot eredményez, mint a vegyszerekkel „dúsított” termelés. Csakhogy, mint arra  kremen rámutat a „Proceedings of the Royal Society B” című szaklapban, az eddigi összehasonlító elemzések több esetben különböző éghajlaton illetve termelési módszerekkel működő gazdaságokat hasonlítottak össze, így érthetően széles sávban szóródtak a negatív eredmények.

Azonban a kutatók most elkészült, eddig példa nélkül álló adattömeggel (38 ország ezernél is több gazdaságát, 52 terménykategóriában hasonlították össze) dolgozó elemzéséből kiderül, hogy még nagy átlagban és a leggyengébb művelési módszerrel dolgozó biogazdaságok átlagos terméshozama is „csak” 19 százalékkal marad el a hagyományosnak számító gazdaságok teljesítményétől. Amennyiben modern, több kultúrás ökológiai gazdálkodást (multi-cropping) folytatnak, a különbség mindössze hat százalék, egyes munkaigényes veteményféléknél, mint a hüvelyesek (bab, borsó, lencse) pedig ugyanolyan hozam érhető el, mint műtrágyák és növényvédők használatával.

A biotermelés – bár mint a kutatás bizonyítja, nem kevésbé eredményes, mint a hagyományos módszerek, mégis csak a világ termőterületeinek 0,9 százalékán terjedt el. Magyarországon az ökológiai művelés alá fogott terület nagysága alig 300 ezer hektár, ami a teljes 8,2 millió hektáros mezőgazdasági terület kevesebb, mint 5 százaléka. Ezt az arányt – figyelmeztetnek a kutatók – csak akkor lehet javítani, ha az ökológiai gazdálkodás éppolyan finanszírozható lesz, mint a konvencionális termelési módok. Ehhez azonban a szabályozás változtatásaira és még inkább az agrárszakemberek és döntéshozók szemléletének megváltoztatására lenne szükség. Nem fókuszálhatunk tovább a termésátlagok növelésére, a termőföld kizsarolásának árán. Az éhínséget csak úgy oldhatjuk meg, ha javítjuk a hatékonyságot a mezőgazdaságban és csökkentjük az élelmiszeripar pazarlását.

A PAZALÁS ELLEN KÜZDENEK AZ ÉLELMISZERBANKOK
Az élelmiszerbankok világszerte azért küzdenek, hogy a kidobott élelmiszerek mennyisége jelentősen csökkenjen, a rászorulók élelmezése pedig biztosított legyen. Emellett kezelik a bizonyos helyeken hulladéknak minősülő, de még hasznosítható élelmiszerek-felajánlásokat: ezeket tárolják, majd eljuttatják a rászorulóknak. Fontos szerepük van a lakosság szemének felnyitásában is. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a témában szemléletformáló programot indított el „Esélyt az ételnek” címmel, ugyanis teljes az egyetértés abban, hogy változás csak a fogyasztók felelősebbé válásával érhető el. Az élelmiszerekkel való takarékoskodás azért lenne fontos, mert a megtakarítások révén – ami az előállításba fektetett munkát, energiát és alapanyagot is jelenti – csökkenteni lehetne a rászorulók számát. A tudatosabb vásárlás, a tárolással kapcsolatos információk vagy éppen a maradékok felhasználására ötleteket adó receptek olyan apróságok, amelyek hatalmas változást jelenthetnek az élelmiszer-hulladék csökkentésében.

Véleményvezér

Újabb uniós pénzből épült fideszes luxusvillára lelt Hadházy Ákos, fedőneve borászat

Újabb uniós pénzből épült fideszes luxusvillára lelt Hadházy Ákos, fedőneve borászat 

Nincs következménye az uniós pénzek széthordásának.
Bealudt a nemzeti egészségbiztosító, 2017-es díjakkal próbálnak orvost találni

Bealudt a nemzeti egészségbiztosító, 2017-es díjakkal próbálnak orvost találni 

Nyolc éve nem veszik észre az egészségbiztosítónál az inflációt.
Bayer Zsolt is kapott a guruló dollárokból

Bayer Zsolt is kapott a guruló dollárokból 

Becsapott a villám a Fideszbe.
A lengyelek féláron mobilozhatnak hozzánk képest

A lengyelek féláron mobilozhatnak hozzánk képest 

Szomorú statisztika a mobilpiacon.
Egy fideszes polgármester bepöccent a kormányra

Egy fideszes polgármester bepöccent a kormányra 

Meglepetésre ébredt egyik reggel a polgármester.
Újabb megszorítás a szenzációsnak ígért évben

Újabb megszorítás a szenzációsnak ígért évben 

A betegek is pórul járnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo