Új találmány hosszabbítja meg a zöldségek és gyümölcsök fogyaszthatóságát

Új eszközt vetnek be az élelmiszerpazarlás elleni harcban. Egy angliai innováció képes volt napokkal meghosszabbítani azt az időszakot, ameddig fogyasztható egy-egy zöldség vagy gyümölcs. A banánok szállítási ciklusa is hosszabb lett az új eszköznek köszönhetően.

Az It’s Fresh! nevezetű angliai cég olyan bélyegnagyságú szűrőt fejlesztett ki, mely magába szívja az etilént, melyeket a csomagolt zöldségek és gyümölcsök bocsátanak ki, ahogy a bennük lévő hormonok „érni” kezdenek, vagyis amikor a gyümölcsök erjedésnek, romlásnak indulnak. A szűrőt már használják is a szigetország legnagyobb élelmiszeráruház-láncai, például a Waitrose, a Marks & Spencer és a Morrisons. A cég húsz országban 50 pilotprojektet bonyolít a céges ellátási láncokban keletkező élelmiszerpazarlás csökkentésére. A szűrő a zöldség- és gyümölcsboltok polcain való tárolást négy nappal növelte, a banán szállítási – leszedéstől a boltok polcára kerülésig tartó – időtartamát 70 napra sikerült vele feltornászni.

Még zölden szedik le.
Fotó: SXC

A banánoknál egyébként általában 14 napba telik a szállítás. Ez úgy történik, hogy leszedik a fáról például a Karib-szigeteken, ahol 36 órán belül hűtött teherhajókba rakodják. Nagyjából hat nap kell ahhoz, hogy az Atlanti-óceánon átkelve a banán Európa nyugati felén kössön ki, mondjuk Angliában. A szárazföldi szállítást még ezen felül kell számolni.

Európában hűtött teherautókon szállítják a banánt az érlelőraktárakba, ahol a hőmérséklet 11 Celsius-fok. Itt 12–16 órán át áll a szállítmány, ahogy a levegő hőmérsékletét fokozatosan felemelik 17 Celsius-fokra.

Hengerekből vagy tárolókazettákból etilént eresztenek a helyiségbe, hogy katalizálják a gyümölcs érési folyamatát. A raktárt 24 óráig zárva tartják, majd a szellőzőrendszer bekapcsolásával kieresztik az etilént, s 3-4 napon át 17 Celsius-fokon tárolják a banánt.

A gyümölcs húsában a hőmérséklet ennek dupláját éri el, vagyis rengeteg szén-dioxid és más gáz távozik belőle az iparilag szabályozott, gyorsított érés során. Összességében nagyjából 14 napba telik, mire a banán a boltokba kerül.

Zöld innovációkkal újul meg az élelmiszeripar és az agrárium
Az agrárium és élelmiszeripar nemcsak a leggyorsabban növekvő, de a legjövedelmezőbb szektorok közé is tartozik. Ugyanakkor a népességnövekedés és a klímaváltozás óriási veszélyeket tartogat az élelmiszerellátási lánc számára. Startupok sora próbál megoldásokat találni a kihívásokra.
 

Véleményvezér

Oroszország győzelme kétszer annyiba kerülne Európának, mint Ukrajna diadala

Oroszország győzelme kétszer annyiba kerülne Európának, mint Ukrajna diadala 

A kárpátaljai magyarok is inkább az Európai Unióhoz szeretnének csatlakozni, mint Putyin rémhatalmához.
Szijjártó Péter diktátor barátja nagy bajban

Szijjártó Péter diktátor barátja nagy bajban 

Amerika gyakorlatilag megtámadja Venezuelát.
Egyre kevesebb kenyeret tud venni a magyar a fizetéséből

Egyre kevesebb kenyeret tud venni a magyar a fizetéséből 

A kenyérinfláció tűpontos jelzőszáma a gazdaság működésének.
Történelmi pillanat, jóváhagyta az Európai Parlament az Európai Védelmi Ipari Programot

Történelmi pillanat, jóváhagyta az Európai Parlament az Európai Védelmi Ipari Programot 

A magyar képviselőknek nem tetszett az európai hadiipar közös fejlesztése.
Sikerült leépíteni Románia szintjére a magyar egészségügyet

Sikerült leépíteni Románia szintjére a magyar egészségügyet 

Már Egészségügyi Minisztériuma sincs az országnak.
Külföldön kezelik a Digitális Polgári Körök tagjainak személyes adatait

Külföldön kezelik a Digitális Polgári Körök tagjainak személyes adatait 

Nemcsak a Tisza párt kezel külföldön adatokat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo