Új találmány hosszabbítja meg a zöldségek és gyümölcsök fogyaszthatóságát

Új eszközt vetnek be az élelmiszerpazarlás elleni harcban. Egy angliai innováció képes volt napokkal meghosszabbítani azt az időszakot, ameddig fogyasztható egy-egy zöldség vagy gyümölcs. A banánok szállítási ciklusa is hosszabb lett az új eszköznek köszönhetően.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az It’s Fresh! nevezetű angliai cég olyan bélyegnagyságú szűrőt fejlesztett ki, mely magába szívja az etilént, melyeket a csomagolt zöldségek és gyümölcsök bocsátanak ki, ahogy a bennük lévő hormonok „érni” kezdenek, vagyis amikor a gyümölcsök erjedésnek, romlásnak indulnak. A szűrőt már használják is a szigetország legnagyobb élelmiszeráruház-láncai, például a Waitrose, a Marks & Spencer és a Morrisons. A cég húsz országban 50 pilotprojektet bonyolít a céges ellátási láncokban keletkező élelmiszerpazarlás csökkentésére. A szűrő a zöldség- és gyümölcsboltok polcain való tárolást négy nappal növelte, a banán szállítási – leszedéstől a boltok polcára kerülésig tartó – időtartamát 70 napra sikerült vele feltornászni.

Még zölden szedik le.
Fotó: SXC

A banánoknál egyébként általában 14 napba telik a szállítás. Ez úgy történik, hogy leszedik a fáról például a Karib-szigeteken, ahol 36 órán belül hűtött teherhajókba rakodják. Nagyjából hat nap kell ahhoz, hogy az Atlanti-óceánon átkelve a banán Európa nyugati felén kössön ki, mondjuk Angliában. A szárazföldi szállítást még ezen felül kell számolni.

Európában hűtött teherautókon szállítják a banánt az érlelőraktárakba, ahol a hőmérséklet 11 Celsius-fok. Itt 12–16 órán át áll a szállítmány, ahogy a levegő hőmérsékletét fokozatosan felemelik 17 Celsius-fokra.

Hengerekből vagy tárolókazettákból etilént eresztenek a helyiségbe, hogy katalizálják a gyümölcs érési folyamatát. A raktárt 24 óráig zárva tartják, majd a szellőzőrendszer bekapcsolásával kieresztik az etilént, s 3-4 napon át 17 Celsius-fokon tárolják a banánt.

A gyümölcs húsában a hőmérséklet ennek dupláját éri el, vagyis rengeteg szén-dioxid és más gáz távozik belőle az iparilag szabályozott, gyorsított érés során. Összességében nagyjából 14 napba telik, mire a banán a boltokba kerül.

Zöld innovációkkal újul meg az élelmiszeripar és az agrárium
Az agrárium és élelmiszeripar nemcsak a leggyorsabban növekvő, de a legjövedelmezőbb szektorok közé is tartozik. Ugyanakkor a népességnövekedés és a klímaváltozás óriási veszélyeket tartogat az élelmiszerellátási lánc számára. Startupok sora próbál megoldásokat találni a kihívásokra.
 

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo