Fogyasztás cikkek


Magyarország jobban teljesít, ja mégsem

Magyarország jobban teljesít, ja mégsem 

Valami újat kellene végre kitalálniuk a magyar országvezetőknek.
Így hagytak le minket a fogyasztásban és a nyugdíjakban a szomszédok

Így hagytak le minket a fogyasztásban és a nyugdíjakban a szomszédok 

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk?
Az edzőterem tulajdonosok és az online szolgáltatók aggódhatnak, őket fenyegeti első körben a vásárlóerő visszaesése

Az edzőterem tulajdonosok és az online szolgáltatók aggódhatnak, őket fenyegeti első körben a vásárlóerő visszaesése 

Az online előfizetéseken és streaming szolgáltatásokon igyekszünk a legtöbbet spórolni.
Csak idő kérdése, hogy ebben is lekörözzenek minket a románok

Csak idő kérdése, hogy ebben is lekörözzenek minket a románok  

A lakosság fogyasztását vette górcső alá a GKI.
A várt recesszió helyett szépen fejlődik az amerikai gazdaság

A várt recesszió helyett szépen fejlődik az amerikai gazdaság 

Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban novemberben.
Ebből is látszik, mennyire szegények a magyarok

Ebből is látszik, mennyire szegények a magyarok  

Csak Bulgáriát sikerült lekörözni.
Foghatják a fejüket az élelmiszeripari cégek, alig vásárolunk

Foghatják a fejüket az élelmiszeripari cégek, alig vásárolunk  

Komoly fordulat mutatkozott az élelmiszerárakban.
Kőkeményen fáj a magyaroknak az infláció

Kőkeményen fáj a magyaroknak az infláció  

A magyarok reagálnak a legérzékenyebben a gazdasági helyzet romlására.
Dorbézolnak az amerikai nyugdíjasok

Dorbézolnak az amerikai nyugdíjasok 

Az amerikai életszínvonal elképesztő emelkedése az elmúlt évtizedekben most jótékonyan köszön vissza.
Jó most Amerikában élni

Jó most Amerikában élni 

Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban augusztusban.

Még mindig visszafogják a költekezést a magyarok  

A kiskereskedelmi forgalom 0,7 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, viszont 8,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Itt van, mi áll a boltok forgalmának látványos visszaesése mögött  

AZ MNB Bank elemzője szerint a visszaesést a magas bázishatás, az infláció és a háztartási energiaárak jelentős emelkedése okozzák.

Csak a bolgárok fogyasztanak kevesebbet a magyaroknál Európában 

Nagyon rosszul áll a szénánk, ha az életszínvonalat mérő európai adatokat nézegetjük.

Az enyhe tél segít a magyaroknak az energiaspórolásban 

Mintegy negyedével kevesebb gázt fogyasztottunk decemberben.

Magyarország Bulgária után az EU második legszegényebb tagállama lett 

A rendszerváltás óta szinte minden kormány megjósolta, hogy mikor érjük utol Ausztriát. Most már előbb Romániát kellene befogni.

Giga-megtakarításnövekedés az USA-ban 

Az Egyesült Államokban hatalmasat nőtt a kiskereskedelmi forgalom, a magas infláció ellenére is.

Dőzsölt a magyar az első negyedévben 

2022 első negyedévében negyedével több pénz költöttünk, mint egy évvel korábban. Úgy látszik, nem számított a 8 százalékos infláció, de a költekezés megugrása ezt is maga alá gyűrte: mennyiségben 17,5 százalékkal több szolgáltatást, boltos portékát vettünk.

Nem akármilyen rekord dőlt meg Magyarországon 

A legfrissebb adatok szerint soha nem fogyasztott még annyi áramot egy hónap alatt Magyarország, mint idén januárban.

Kiderült, melyek az EU leggazdagabb és legszegényebb országai 

Nem csökkent, így továbbra is óriási a különbség az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb országa, Luxemburg és Bulgária között - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által hétfőn kiadott, a tavalyi előzetes adatokat tartalmazó jelentésből.

Új trendek a járvány hatására: mire költünk és hogyan vásárolunk? 

A pandémia néhol felgyorsította a már kialakulóban lévő változásokat, máshol új irányt szabott a fejlődésnek. A bizonytalanságban és kiszámíthatatlanságban a fogyasztói magatartás és igények egyik napról a másikra alakultak át, ami az üzleti vállalkozások számára nem kis jelentőséggel bír, hiszen a globális GDP 68 százalékát a lakossági fogyasztások teszik ki.

Mennyire látszódik a magyar családok fogyasztásán a járvány? 

A korlátozások és a gazdasági visszaesés ellenére 2020-ban a fogyasztási kiadások összege nem csökkent: a 22 400 milliárdos családi költekezés értéke 500 milliárddal növekedhet idén.

Öreg, nagy fogyasztású gépekkel pótolják a kieső Boeingeket 

A Boeing 737 MAX típusú gépei öt hónapja nem szállhatnak fel. A légitársaságok azok helyett régi, egyre drágábban bérelt gépekkel repülnek – ráadásul azok jóval többet fogyasztanak is.

Arattak a boltosok 

Több mint 5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban. Az élelmiszerek az átlag alatt, a nem élelmiszerek pedig bőven az átlag felett szerepeltek. Az üzemanyagok szintén.

A mosógépeknél már figyelünk az energiamegtakarításra 

A fenntarthatóság erőteljesen jelen van a háztartási gépek világában, például a mosógépek és a hűtőszekrények vásárlásakor. A fogyasztók törekszenek rá, hogy energiát spórolhassanak meg, ezért az energiacímkék fontos szerepet játszanak a döntési folyamatban.

A fogyasztási adókra figyel legjobban a hatóság 

Megjelent a MAZARS közép- és kelet-európai országokkal foglalkozó adózási összefoglalója. Célja, hogy segítse a befektetőket az alapvető versenyképességi tényezők – főleg a foglalkoztatást terhelő adók és járulékok, illetve a forgalmi adó – összehasonlításában.

Ebben jók vagyunk a régióban 

Globálisan behúzta a kéziféket a gazdaság, ami leképeződött a magyar kiskereskedelmi mutatókban is, de még így is vezet a régióban a napi fogyasztási cikkek hazai piaca.

Bődületes összeget tapsoltuk el a boltokban 

18000 boltban közel 2300 milliárd forintot hagytak ott a magyarok 2018-ban a hazai kiskereskedelemben, ami 7 százalékkal haladja meg a 2017-es összesített éves forgalom mértékét. A mennyiségi eladás 1 százalékkal emelkedett. A gyártói márkák viszik el az értékbeli forgalom mintegy háromnegyedét, és a diszkont a legnépszerűbb bolttípus - derült ki a Nielsen kiskereskedelmi indexéből.

Új találmány hosszabbítja meg a zöldségek és gyümölcsök fogyaszthatóságát 

Új eszközt vetnek be az élelmiszerpazarlás elleni harcban. Egy angliai innováció képes volt napokkal meghosszabbítani azt az időszakot, ameddig fogyasztható egy-egy zöldség vagy gyümölcs. A banánok szállítási ciklusa is hosszabb lett az új eszköznek köszönhetően.

A nyolcvanas években közelebb voltunk az osztrák életszínvonalhoz 

Az elmúlt hónapokban – az MNB egy sajtóközleménye alapján – újra terítékre került a fejlett gazdaságokhoz (különösen Ausztriához) való gazdasági felzárkózás kérdése, amit az egy főre jutó GDP alapján mértek. A GKI Gazdaságkutató ZRt. számításainak segítségével megmutatjuk, mennyire reális a 2030-ig tartó gazdasági felzárkózás.

Gigabírságok várnak az autógyártókra 

Az EU 2021-re szigorú határértékeket vezetett be az autók károsanyag-kibocsátására. Sok gyártót óriási bírságok fenyegetnek, mert nem fogják tudni tartani a megszabott értékeket.

Az igazi fenyőfa vagy a műfenyő a zöldebb megoldás? 

Megoszlanak a vélemények azt illetően, melyik fenyővel teszünk nagyobb szolgáltatot a természetnek. Több forrás a műfenyőt részesíti előnyben. De tíz évig kell használni a műfenyőt ahhoz, hogy környezetkímélőbb opció legyen, mint egy évtizeden át évi egy fenyőfa kivágása.

Betiltja az EU az eldobható műanyag edényeket és szívószálakat 

Az EU vezetői és a tagállamok tárgyalói megállapodtak annak a szabályozásnak a részleteiben, melynek értelmében betiltják az eldobható műanyag szívószálakat, tálcákat, edényeket és egyéb tárgyakat. A módosítás két év múlva lép hatályba.

Egyre gyilkosabb a verseny a fogyasztóért 

Tovább erősödik a hazai kiskereskedelemben tapasztalható konjunktúra, az élelmiszer mellett az egyéb fogyasztási cikkekre is egyre többet költenek a magyarok. A kiskereskedelmi forgalom felfelé ívelő ciklusa azonban a végéhez közeledik, az immáron hatodik éve tartó fogyasztásbővülés az idénre prognosztizált 4,5 százalékával várhatóan eléri csúcspontját. A jelenlegi dinamikus növekedés mellett így már egy esetleges recesszióra is fel kell készülni – figyelmeztet az Euler Hermes Hitelbiztosító legfrissebb iparági jelentésében.

A háztartások húzzák a gazdaság szekerét 

Alaposan átírta a háztartások fogyasztási és megtakarítási szokásait az elmúlt időszak. Az Aegon Prémium Ügyfélklubjának utóbbi előadásán elhangzott, hogy a jövedelmek szintjétől kezdve az élelmiszerre költött összegek arányán át a felvett hitelek összetételéig és a biztosításra költött kiadásokig szinte minden téren fontos elmozdulások történtek.

Mekkora a háziállatod ökolábnyoma? 

Napjainkban jóval elterjedtebb a háziállatok tartása a városi lakásokban, mint az a rendszerváltás idején volt. Egyre több ember él, egyre többen érzik magányosnak magukat, egyre többen találnak lelki vigaszt egy háziállat társaságában. Ideje, hogy elkezdjük négylábú kedvenceink ökolábnyomát is számolni. Hiszen kilószámra vásároljuk nekik az eledelt és az almot.

Ha ezt betartják, tényleg csökkenhet a rezsi 

Az energiahatékonyság javulásával az európaiaknak egyre kisebb lesz a havi villanyszámlája. Európa pedig kevésbé függ majd a külső olaj- és gázszállítóktól, jobb lesz a levegő minősége, és a környezetet is kevesebb káros hatás éri.

A vártnál jobbak a magyar gazdasági kilátások 

Javította az idei és jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését az Európai Bizottság. Az elemzők Magyarország hazai össztermékének (GDP) idei növekedési ütemét a tavaszi gazdasági előrejelzéshez képest 0,3 százalékponttal, 4,3 százalékra, a jövő évit pedig 0,2 százalékponttal, 3,4 százalékra emelték.

A gyengébb forint is megdobja az árakat 

Tovább gyorsult az infláció, éves szinten 3,8 százalékos volt az októberi infláció, szeptemberhez képest pedig 0,5 százalékkal nőttek az árak. Az idén az éves átlagos infláció 3 százalék lehet, jövő márciusban pedig 4 százalékon tetőzhet a mutató. Az infláció gyorsulásában a lakossági fogyasztás mellett a gyengébb forint is szerepet kaphatott.

Csúcson a lakossági hitelfelvétel 

Új csúcsokon a lakosság hitelfelvételi kedve, a hazai háztartások a folyószámlahitelek nélkül csaknem 1135 milliárd forintnyi új lakás- és fogyasztásihitel-szerződést kötöttek az év első kilenc hónapjában, ami 42 százalékkal nagyobb érték az egy évvel korábbinál - írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

Nőtt a magyar fogyasztók vásárlóereje 

Magyarországon idén 6654 euróra nőtt, vagyis tavalyhoz képest több mint 7 százalékkal bővült az egy főre jutó vásárlóerő, míg az európai növekedési átlag 2,5 százalék - derül ki a GfK éves felméréséből. 

A tanulság: éhesen ne vásároljunk 

Elég tudatosan vásárolunk vagy pazarolunk? Gondolunk a holnapra, a jövőnkre is vagy csak jelen szükségleteink kielégítésére? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a Generali kutatása.

A jövő a tiszta, okos és megfizethető energia 

A tiszta energia egyre növekvő térnyerésének elősegítése csak a civil társadalom, a regionális és helyi szintű érdekelt hatóságok, szervezetek, szakmai egyesületek aktív, együttes részvételével valósulhat meg – hangzott el a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) rendezvényén.

Nehéz kivédeni az autógyártók trükközését 

2000 óta már legalább százötven milliárd euróval költöttek többet az autósok üzemanyagra Európában ahhoz képest, mint ha a gépkocsik nemcsak a próbapadon felelnének meg a fogyasztási előírásoknak. Az új gépkocsitesztelési eljárás segíthet a problémán, de egyes autógyártók trükközését nehéz kivédeni.

Ön tudja, mennyi 18 millió pizza? Ennyit faltunk be egy év alatt 

Lendületben a fagyasztott pizza Magyarországon: az elmúlt évben 18 millió darab fogyott belőle nyolcmilliárd forint feletti értékben. A legtöbb fagyasztott pizzát Budapesten és környékén vásárolják a magyarok – derül ki a Nielsen felméréséből.

Csak akkor veszünk hazait, ha olcsóbb 

A magyar élelmiszer megítélése minden szempontból kiváló, mégis tudatosan csupán a magyarok alig egyharmada keresi a hazai termékeket az üzletek polcain – derül ki a Médiaunió Alapítvány legfrissebb vásárlói kutatásából.

Most pótolják be a magyarok a hét szűk esztendőt 

Az első félévben közel 7 százalékkal bővült a kiskereskedelem, elsősorban nem élelmiszerek, ezen belül is a tartós cikkek jelentős forgalma miatt. Az év egészében közel 7 százalékos növekedés várható, jövőre viszont némi lassulásra lehet számítani Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint.

Már egy nagy globális bank is aggódik: kezdünk kifogyni a Föld erőforrásaiból 

1,7 Földre lenne szükségünk, hogy fogyasztásunk jelenlegi szintjén fedezni tudjuk igényeinket ökológiai erőforrásokkal, azok károsítása nélkül. 1970-ben még csak 2 nappal léptük túl a Föld kapacitását. A klímaváltozás negatív hatásaihoz való alkalmazkodás kerül majd a cégek és a kormányok programterveinek élére.

GKI: itt a csúcs a magyar gazdaságban 

A magyar gazdaság 2017 utolsó és 2018 első negyedévében egyaránt 4,4%-kal bővült. Ennél gyorsabb növekedésre az elmúlt bő egy évtizedben csak egyetlen egyszer volt példa. Ezzel, a régióban negyedik-ötödik legmagasabb ütemmel Magyarország feltehetőleg mostani konjunktúraciklusa csúcspontjára jutott. Az EU-transzferekkel finanszírozott beruházások és a választások által is gerjesztett lakossági fogyasztás növekedése ugyanis az év hátralevő időszakától kezdve várhatóan lassul, s a külső konjunktúrában inkább romlás, semmint további élénkülés várható.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Klímablog

Megrohamozták a napenergiás pályázatot

Megrohamozták a napenergiás pályázatot  

Meghaladta a tízezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton.

Infokom

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél?

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél? 

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo