Lótusz és kender lehetnek a jövő alapélelmiszerei

Az anyatermészet éléskamrája sokkal gazdagabb, mint ahogy azt a nyugati világ kulináris hagyományai felismerték. Az élelmiszeripari vállalatoknak is át kell állniuk egy sokszínűbb alapanyag-skálára, ha csökkenteni akarják a mezőgazdaság ökolábnyomát és erősíteni a globális élelmezésbiztonságot.

Mire készülhet a kormány?
Meg lehet még menteni az idei évet az ezer sebből vérző gazdaságban?

Online Klasszis Klub élőben Győrffy Dórával!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a közgazdászt, egyetemi tanárt!

2025. július 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A növekvő globális népesség és az élelmiszerárak jövőbeli ingadozása arra készteti az élelmiszerfuturológusokat -igen, ilyen szakma is van-, hogy átgondolják, mit kell változtatnunk élelmiszerfogyasztásunkon, hogy nagyobb biztonsággal tudjuk megtermelni a betevő falatunkat világszerte. 2050-re ugyanis az emberiség létszáma eléri a 10 milliárdot.

„A nyugati világban hozzászoktunk az olcsó és bőséges húshoz. Az emelkedő élelmiszerárak miatt azonban visszajön az a helyzet, hogy luxussá válik a húsfogyasztás”, nyilatkozta a BBC-nek Morgaine Gaye élelmiszerfuturológus. A hús hiányában keletkező szakadék betöltésére több jelölt is van. Ilyen például a rovarokból nyert fehérje (porrá zúzott formában adagolnák), a laboratóriumi hús, de számos -növényi- ötlettel szolgál a Unilever és a Knorr közös listája is.

A Unilever és a Knorr összeállítottak egy listát olyan növényekről, melyekről úgy hiszik, hogy helyük van a globális táplálkozás fősodrában. Ha rászokunk ezekre az alapanyagokra, diverzebb, a (növény)fertőzéseknek jobban ellenálló és a termőföldeket kevésbé egyoldalúan használó -azokat nem egysíkú tápanyagigénnyel erodáló- agráriumot hozhatunk létre.

Kép:Wikipédia

Több közülük már évtizedek óta használatos a magyar háztartásokban -például a spenót, a dió, a répa, a tök, a lenmag-, de vannak a listán meglehetősen egzotikus és a nagyközönség számára ismeretlen növényfajták is.

Egyes vélekedések szerint az alga a legnagyobb élelmiszernövénnyé nőheti ki magát, Japánban például már vannak nagy algafarmok. Egy másik lehetőség a hínárok elterjesztése a nyugati gasztronómiában. Hínárból 145 fajtát fogyasztanak világszerte, de összesen 100 000 fajtája létezik. A Sheffield Hallam Egyetem kutatói hínárral váltották ki élelmiszerekben a sót.

Cikkünk első részében a bab- és gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket, gombákat soroltuk fel (plusz egy kaktuszt), most jöjjön a lista második része:

Zöld innovációkkal újul meg az élelmiszeripar és az agrárium
Az agrárium és élelmiszeripar nemcsak a leggyorsabban növekvő, de a legjövedelmezőbb szektorok közé is tartozik. Ugyanakkor a népességnövekedés és a klímaváltozás óriási veszélyeket tartogat az élelmiszerellátási lánc számára. Startupok sora próbál megoldásokat találni a kihívásokra.
Leveles zöldségek
  • Termesztett répa (Beta vulgaris)
  • Rapini (Brassica ruvo)
  • Fodros/leveles kel (Brassica oleracea var. sabellica)
  • Lóretekfa (Moringa oleifera)
  • Bordáskel (Brassica rapa subsp. chinensis)
  • Termesztett tök (Cucurbita pepo)
  • Vörös káposzta (Brassica oleracea var. capitata f. rubra)
  • Spenót/paraj (Spinacia oleracea)
  • Orvosi vízitorma (Nasturtium officinale)
Diófélék, magvak
  • Házi len (Linum usitatissimum)
  • Kender (Cannabis sativa)
  • Szezámmag (Sesamum indicum)
  • Közönséges dió (Juglans regia)
Gyökérzöldségek
  • Feketegyökér (Scorzonera hispanica)
  • Petrezselyem (Petroselinum crispum)
  • Jégcsapretek (Raphanus sativus var. Longipinnatus)
Hogyan lehet környezetkímélőbb az igazi húsnál a laboratóriumi?
Az egy-egy őssejtből kifejlesztett laboratóriumi húst, mely most készül meghódítani a piacokat, az állattenyésztésből nyert hús zöld alternatívájaként emlegetik évek óta. Egy új tanulmány szerint azonban előállítása a laboratóriumban olyan sok áramot igényel, hogy csakis megújuló energiák használatával lehet környezetbarát megoldás.
Csíranövények
  • Takarmánylucerna (Medicago sativa)
  • Veteménybab (Phaseolus vulgaris)
  • Csicseriborsó (Cicer arietinum)
Gumós növények
  • Indiai lótusz (Nelumbo nucifera)
  • Ube (purple yam) Dioscorea alata
  • Jíacam (Pachyrhizus erosus)
  • Édesburgonya (Ipomoea batatas)
Algák
  • Tengerisaláta (Porphyra umbilicalis)
  • Wakame (Undaria pinnatifida)
(Sustainable Brands, Unilever, BBC)

 

Véleményvezér

Teljes bukta lett Orbán Viktor igazságpillanata

Teljes bukta lett Orbán Viktor igazságpillanata 

Orbán Viktor egyre nagyobbakat lódít egyre kevesebb sikerrel.
Elutasították Magyar Péter feljelentését Orbán Viktor ellen

Elutasították Magyar Péter feljelentését Orbán Viktor ellen 

Az ügyészség döntött Orbán Viktor feljelentése ügyében.
Vatikán már nem békepárti, a pápa az ukrán elnököt fogadta

Vatikán már nem békepárti, a pápa az ukrán elnököt fogadta 

Az új pápa előbb fogadta az ukrán elnököt, mint Orbán Viktort.
Magyar Péter nyilvánosságra hozta, hogy szerinte hol lopott milliárdokat a Fidesz

Magyar Péter nyilvánosságra hozta, hogy szerinte hol lopott milliárdokat a Fidesz 

Milliárdosok aggódhatnak egy kormányváltás esetén.
A szabadság hőseként ünnepelték Karácsony Gergelyt az Európai Parlamentben

A szabadság hőseként ünnepelték Karácsony Gergelyt az Európai Parlamentben 

A budapesti főpolgármester megdicsőült Strasbourgban.
A Fidesz az elmúlt öt év költekezését részben forintleértékelésből fedezte

A Fidesz az elmúlt öt év költekezését részben forintleértékelésből fedezte 

Első helyen az ipari termelői árak drágulásában.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo