A növekvő globális népesség és az élelmiszerárak jövőbeli ingadozása arra készteti az élelmiszerfuturológusokat -igen, ilyen szakma is van-, hogy átgondolják, mit kell változtatnunk élelmiszerfogyasztásunkon, hogy nagyobb biztonsággal tudjuk megtermelni a betevő falatunkat világszerte. 2050-re ugyanis az emberiség létszáma eléri a 10 milliárdot.
„A nyugati világban hozzászoktunk az olcsó és bőséges húshoz. Az emelkedő élelmiszerárak miatt azonban visszajön az a helyzet, hogy luxussá válik a húsfogyasztás”, nyilatkozta a BBC-nek Morgaine Gaye élelmiszerfuturológus. A hús hiányában keletkező szakadék betöltésére több jelölt is van. Ilyen például a rovarokból nyert fehérje (porrá zúzott formában adagolnák), a laboratóriumi hús, de számos -növényi- ötlettel szolgál a Unilever és a Knorr közös listája is.
A Unilever és a Knorr összeállítottak egy listát olyan növényekről, melyekről úgy hiszik, hogy helyük van a globális táplálkozás fősodrában. Ha rászokunk ezekre az alapanyagokra, diverzebb, a (növény)fertőzéseknek jobban ellenálló és a termőföldeket kevésbé egyoldalúan használó -azokat nem egysíkú tápanyagigénnyel erodáló- agráriumot hozhatunk létre.
Több közülük már évtizedek óta használatos a magyar háztartásokban -például a spenót, a dió, a répa, a tök, a lenmag-, de vannak a listán meglehetősen egzotikus és a nagyközönség számára ismeretlen növényfajták is.
Egyes vélekedések szerint az alga a legnagyobb élelmiszernövénnyé nőheti ki magát, Japánban például már vannak nagy algafarmok. Egy másik lehetőség a hínárok elterjesztése a nyugati gasztronómiában. Hínárból 145 fajtát fogyasztanak világszerte, de összesen 100 000 fajtája létezik. A Sheffield Hallam Egyetem kutatói hínárral váltották ki élelmiszerekben a sót.
Cikkünk első részében a bab- és gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket, gombákat soroltuk fel (plusz egy kaktuszt), most jöjjön a lista második része:
- Termesztett répa (Beta vulgaris)
- Rapini (Brassica ruvo)
- Fodros/leveles kel (Brassica oleracea var. sabellica)
- Lóretekfa (Moringa oleifera)
- Bordáskel (Brassica rapa subsp. chinensis)
- Termesztett tök (Cucurbita pepo)
- Vörös káposzta (Brassica oleracea var. capitata f. rubra)
- Spenót/paraj (Spinacia oleracea)
- Orvosi vízitorma (Nasturtium officinale)
- Házi len (Linum usitatissimum)
- Kender (Cannabis sativa)
- Szezámmag (Sesamum indicum)
- Közönséges dió (Juglans regia)
- Feketegyökér (Scorzonera hispanica)
- Petrezselyem (Petroselinum crispum)
- Jégcsapretek (Raphanus sativus var. Longipinnatus)
- Takarmánylucerna (Medicago sativa)
- Veteménybab (Phaseolus vulgaris)
- Csicseriborsó (Cicer arietinum)
- Indiai lótusz (Nelumbo nucifera)
- Ube (purple yam) Dioscorea alata
- Jíacam (Pachyrhizus erosus)
- Édesburgonya (Ipomoea batatas)
- Tengerisaláta (Porphyra umbilicalis)
- Wakame (Undaria pinnatifida)