Egyél kaktuszt, mentsd meg a Földet

Vészesen kevés alapanyagra alapoztuk étrendünket. Egy-egy kórokozó és fertőzéshullám kipusztíthat az egész világon használatos élelmiszernövényeket is, a banánról már évek óta vannak ilyen félelmek. A Unilever és a Knorr összeálltak, hogy kevésbé használt vagy akár mellőzött növényeket hozzanak be a konyhánkba. A The Future 50 Foods című jelentésben tették közzé a listát.

Meghökkentően kevés alapanyagot használunk étkezéseinkhez. Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezete (FAO) szerint a globális élelmiszerellátás 75 százaléka mindössze 12 növényfajtán és 5 állatfajon alapul – pedig közel 20 000 ehető növénytípus létezik a bioszférában, vagyis olcsóbb és ökológiailag is kíméletesebb módokon is letudhatnánk a szükséges vitamin- és ásványi anyag-bevitelt.

Zöld innovációkkal újul meg az élelmiszeripar és az agrárium
Az agrárium és élelmiszeripar nemcsak a leggyorsabban növekvő, de a legjövedelmezőbb szektorok közé is tartozik. Ugyanakkor a népességnövekedés és a klímaváltozás óriási veszélyeket tartogat az élelmiszerellátási lánc számára. Startupok sora próbál megoldásokat találni a kihívásokra.
A monokultúrás ültetvények térnyerése is felelős a biodiverzitás csökkenéséért, az erdőirtásért és a fajpusztulásért. A World Wildlife Fund (WWF) 2018 októberben megjelent jelentése szerint az elmúlt ötven évben 60 százalékkal csökkent a vadon élő állatok populációja. (A WWF angliai szervezete is részt vesz a Knorr és a Unilever projektjében.)

Többféle hozzávalót

Ha nem változtatunk étkezési szokásainkon, ha nem szélesítjük tágabb körűre élelmeink összetételét, akkor nem készülünk fel a fertőzések ellen, amik megcsappanhatják egyes élelmiszernövények betakarítható mennyiségét.

Sokoldalúbb, sokrétűbb étrend nélkül lehetetlenségnek tűnik, hogy 2050-ra képesek legyünk 10 milliárd éhes szájat ellátni, vélik szakértők. A legtöbb kalóriát a sós ételekből nyerjük, ezért ezek készítését kell alaposan átgondolnunk.

Kép: Pixabay

A listán szereplő növények némelyikének jobb a terméshozama, mint az ismertebb hasonló növényeknek, s ez vonzóvá teszi őket a gazdák számára. Vannak olyan növények is a listán, melyek igénytelenebbek és ezért mostohább körülmények között is lehet őket termeszteni, továbbá ellenállóbbak a szélsőséges időjárással szemben.

A Knorr szeretné világszerte elérhetőbbé tenni e növényeket és együttműködik a kereskedelmi cégekkel ennek megvalósításán. Arról azonban nem szól a fáma, hogy saját termékeibe is beépíti-e majd az említett növényeket. A BBC értesülése szerint a Knorr séfjei az elmúlt 9 hónapban már kísérleteztek a szóban forgó 50 növénnyel és szándékukban áll új recepteket publikálni, hogy segítsék ezt az átalakulást. A recepteket online és offline (vagyis a boltokban) is közzéteszik.

Lássuk a listát -pontosabban annak első felét-, melyet tudósok, étkezési és mezőgazdasági szakértők állítottak össze:

Lehet-e törvénybe foglalni, hogy jó ízű legyen a pálinka?
Milyen hatással vannak a pálinka ízére és élvezeti értékére a jogszabályi előírások? Másképp fogalmazva: előfordulhat-e, hogy ugyan egy párlat mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, az ital mégis nagyon rossz? Hogyan segíthetnek ebben a vizsgálatok?
Babfélék
 • Azukibab (Vigna angularis)
 • Veteménybab Phaseolus vulgaris)
 • Lóbab (Vicia faba)
 • Bambara bab (Vigna subterranea)
 • Homoki bab (Vigna unguiculata)
 • Főzeléklencse (Lens culinaris)
 • Tylosema esculentum
 • Mungbab (Vigna radiata)
 • Szójabab Glycine max
Gabonafélék

A péksütemények előállításában egyre inkább alternatív gabonákra kell majd hagyatkozniuk a pékségeknek és a háziasszonyoknak. Néhány tipp ehhez a jelentésből:

 • Disznóparéj (Amaranthus)
 • Hajdina (Fagopyrum esculentum)
 • Ujjasköles (Eleusine coracana)
 • Fehér fonió (Digitaria exilis)
 • Kamut (Triticum turanicum)
 • Kinoa (Chenopodium quinoa)
 • Tönkölybúza (Triticum spelta)
 • Teff (Eragrostis tef)
 • Vadrizs (Zizania)
Kép:sxc

Zöldségek, gyümölcsök

 • Termesztett tök (Cucurbita pepo)
 • Okra (Abelmoschus esculentus)
 • Paradicsom (Solanum lycopersicum)
Gombák
 • Téli fülőke (Flammulina velutipes)
 • Bokrosgomba (Grifola frondosa)
 • Ízletes rizike (Lactarius deliciosus)
Kaktusz

Szúrós, de olcsó. Puszta kézzel senki ne fogjon hozzá a feldolgozásukhoz. Nagy(nyelű) kés és vastag kesztyű kell ahhoz, hogy levágjuk a külső részeket, amin a tüskék találhatók.

Állítólag több kaktuszfajta is van, ami ehető.  Bár az Egyesült Államokban például Massachusetts magasságában is teremnek kaktuszok, az ehető típusok inkább délebbre található, a melegebb és szárazabb éghajlatú térségekben. A két világvállalat 50-es növénylistája csak egyet említ, a fügekaktuszt (Nopales Opuntia).

Folytatjuk.

(Sustainable Brands, Unilever, Mother Earth News, BBC)

Gyanús vegyületek és E-számok a szervezetünkben
Ódzkodunk az E-számoktól, a furcsa nevű vegyületektől, ha pedig kiderül, hogy ezeket az anyagokat mesterséges úton állították elő, egy friss országos kutatás szerint meg vagyunk győződve arról, hogy veszélyesebbek a természetes vegyületeknél. Azt pedig szinte el sem tudjuk képzelni, hogy ezek a gyanús vegyületek az emberi szervezetben természetes módon éppen úgy megtalálhatók, mint például egy hétköznapi almában.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo