Meghökkentően kevés alapanyagot használunk étkezéseinkhez. Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezete (FAO) szerint a globális élelmiszerellátás 75 százaléka mindössze 12 növényfajtán és 5 állatfajon alapul – pedig közel 20 000 ehető növénytípus létezik a bioszférában, vagyis olcsóbb és ökológiailag is kíméletesebb módokon is letudhatnánk a szükséges vitamin- és ásványi anyag-bevitelt.
Többféle hozzávalót
Ha nem változtatunk étkezési szokásainkon, ha nem szélesítjük tágabb körűre élelmeink összetételét, akkor nem készülünk fel a fertőzések ellen, amik megcsappanhatják egyes élelmiszernövények betakarítható mennyiségét.
Sokoldalúbb, sokrétűbb étrend nélkül lehetetlenségnek tűnik, hogy 2050-ra képesek legyünk 10 milliárd éhes szájat ellátni, vélik szakértők. A legtöbb kalóriát a sós ételekből nyerjük, ezért ezek készítését kell alaposan átgondolnunk.
A listán szereplő növények némelyikének jobb a terméshozama, mint az ismertebb hasonló növényeknek, s ez vonzóvá teszi őket a gazdák számára. Vannak olyan növények is a listán, melyek igénytelenebbek és ezért mostohább körülmények között is lehet őket termeszteni, továbbá ellenállóbbak a szélsőséges időjárással szemben.
A Knorr szeretné világszerte elérhetőbbé tenni e növényeket és együttműködik a kereskedelmi cégekkel ennek megvalósításán. Arról azonban nem szól a fáma, hogy saját termékeibe is beépíti-e majd az említett növényeket. A BBC értesülése szerint a Knorr séfjei az elmúlt 9 hónapban már kísérleteztek a szóban forgó 50 növénnyel és szándékukban áll új recepteket publikálni, hogy segítsék ezt az átalakulást. A recepteket online és offline (vagyis a boltokban) is közzéteszik.
Lássuk a listát -pontosabban annak első felét-, melyet tudósok, étkezési és mezőgazdasági szakértők állítottak össze:
- Azukibab (Vigna angularis)
- Veteménybab Phaseolus vulgaris)
- Lóbab (Vicia faba)
- Bambara bab (Vigna subterranea)
- Homoki bab (Vigna unguiculata)
- Főzeléklencse (Lens culinaris)
- Tylosema esculentum
- Mungbab (Vigna radiata)
- Szójabab Glycine max
A péksütemények előállításában egyre inkább alternatív gabonákra kell majd hagyatkozniuk a pékségeknek és a háziasszonyoknak. Néhány tipp ehhez a jelentésből:
- Disznóparéj (Amaranthus)
- Hajdina (Fagopyrum esculentum)
- Ujjasköles (Eleusine coracana)
- Fehér fonió (Digitaria exilis)
- Kamut (Triticum turanicum)
- Kinoa (Chenopodium quinoa)
- Tönkölybúza (Triticum spelta)
- Teff (Eragrostis tef)
- Vadrizs (Zizania)
Zöldségek, gyümölcsök
- Termesztett tök (Cucurbita pepo)
- Okra (Abelmoschus esculentus)
- Paradicsom (Solanum lycopersicum)
- Téli fülőke (Flammulina velutipes)
- Bokrosgomba (Grifola frondosa)
- Ízletes rizike (Lactarius deliciosus)
Szúrós, de olcsó. Puszta kézzel senki ne fogjon hozzá a feldolgozásukhoz. Nagy(nyelű) kés és vastag kesztyű kell ahhoz, hogy levágjuk a külső részeket, amin a tüskék találhatók.
Állítólag több kaktuszfajta is van, ami ehető. Bár az Egyesült Államokban például Massachusetts magasságában is teremnek kaktuszok, az ehető típusok inkább délebbre található, a melegebb és szárazabb éghajlatú térségekben. A két világvállalat 50-es növénylistája csak egyet említ, a fügekaktuszt (Nopales Opuntia).
Folytatjuk.
(Sustainable Brands, Unilever, Mother Earth News, BBC)