élelmezésbiztonság cikkek
Egyél kaktuszt, mentsd meg a Földet
Vészesen kevés alapanyagra alapoztuk étrendünket. Egy-egy kórokozó és fertőzéshullám kipusztíthat az egész világon használatos élelmiszernövényeket is, a banánról már évek óta vannak ilyen félelmek. A Unilever és a Knorr összeálltak, hogy kevésbé használt vagy akár mellőzött növényeket hozzanak be a konyhánkba. A The Future 50 Foods című jelentésben tették közzé a listát.
Akadémikusok sem zárkóznak el a rovarok fogyasztásától
Nem, ez nem egy újabb celebműsor beharangozója, valódi tudósok ajánlásában szerepel. Európai akadémikusok figyelmeztetnek, hogy Európának változtatnia kell táplálkozási szokásain, ha meg akar birkózni a klímaváltozással, illetve annak egészségügyi kihívásaival. A kutatók ennek jegyében a tengeri élelmiszerek arányának növelését ajánlják, valamint felhívják a figyelmet a laboratóriumban előállított húsban, illetve a rovarokban rejlő lehetőségekre.
A globális felmelegés miatt veszélyes állatbetegség fenyeget
A kéknyelv betegség elleni védekezés szabályairól szóló korábbi rendelet módosítása – az európai uniós jogszabályokat követve – nagyobb rugalmasságot biztosít a hatóság számára.
Kétszáz tonna cukor pottyant a hatóság kosarába
Három településen is (Nagykáta, Akasztó, Ács) nyilvántartásban nem szereplő cukorszállítmányokat foglaltak le a hatóságok az elmúlt héten. A cukor kereskedelemben tapasztalható visszaélések a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) között kialakított szoros együttműködés során kerültek a hatóságok látómezőjébe.