Megvan a megoldás a baktériummal fertőzött élelmiszerek kiszűrésére

A blockchain vagyis a blokklánc valósíthatja meg a zöldség- és gyümölcsáru-forgalom teljes átláthatóságát. Segítségével a boltok és éttermek pontosan tudnák, honnan ered az uborka vagy a saláta, és mikor szedték. Így ha kitör egy baktériumfertőzéses járvány, rögtön valószínűsíteni tudnák, mely szállítmányokból nem szabad a fogyasztóknak adni, mert valószínűleg azok is fertőzöttek. Ehhez persze a beszállítók adatfeldolgozó rendszereinek átalakítása szükséges.

Nem csak a gyáriparban hoz forradalmat a dolgok internete (IoT: Internet of Things), a valós idejű készletezés és logisztikai nyilvántartás. Az agráriumban, az élelmiszeriparban és élelmiszer-kereskedelemben sorozatosan történnek járványok, s ezek kiküszöbölésére, illetve a járványok terjedésének megfékezésére próbálják most bevetni a valós idejű logisztika információáramlását. Ugye emlékszünk a 2011-es európai E.coli járványra? Májusban Németországból indult, a nyers paradicsomot, a salátát és az uborkát gyanították okozójaként. A hasmenéses járvány több tucat halálos áldozatot szedett, 50 ember halt meg Németországban, egy az USA-ban, egy Svédországban. A fertőzöttek száma elérte a 2897-t.

A blockchain kizöldíti a cégeket
A decentralizált, többszörös verifikálásra, visszaigazolásra alapozó technológia kitárja a vállalatok kapuját: ez történik az ellátási láncunkban, ennyi az üvegházgázemissziónk, ennyi vizet használunk. Transzparencia és hatékonyság jár itt kéz a kézben. A melléktermék pedig a fogyasztói bizalom.
A megbetegedések többségét Európában diagnosztizálták, de találtak egy-egy fertőzöttet Kanadában és az USA-ban is. Ez jól mutatja, hogy az élelmiszerkereskedelem és az utazásaink globálisak. Végül kiderült, hogy nem a spanyol uborka a járvány okozója, de addigra már műanyagba csomagolták az élelmiszeráruházak az uborkát. A mai napig így árusítják a kígyóuborkát a boltokban.

Az amerikai piacon 2017-ban M&Ms-t vontak vissza a boltokból, mert a termék szalmonellásnak bizonyult. 2018-ban pedig a kertisaláta-termést (lactuca sativa var longifolia) sújtotta E.coli-fertőzés az USA-ban. Az illetékes Járványügyi és Megelőzési Hivatal (CDCP) azt tanácsolta a fogyasztóknak novemberben, hogy egyáltalán ne egyenek ebből a növényből. A drasztikus tilalom oka voltaképpen az volt, hogy a hatóságok nem tudtak rájönni, pontosan honnan is ered a fertőzés, melyik farmon, ültetvényen ütötte fel a fejét először.

Ennek vethet véget a blockchain. Az amerikai Walmart áruházlánc januártól egyes terménybeszállítóitól már 2019 januárjától megköveteli, hogy blockchain használatával könyveljék, iktassák-könyveljék áruforgalmukat.

Kép: Pixabay

A blockchain egy decentralizált rendszer, melyben az egyes gépek „egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi, a hamisítást és módosítást kizáró módon” – szól a Wikipedia definíciója. (A bitcoin is a blokkchainen alapul.) E módszerrel a terménykövetés lehetővé válik az ültetvényeken történő szedéstől egészen az étterem konyhájáig vagy az élelmiszerbolt polcáig.

A Sweetgreen salátabár-hálózat 2018 novemberében 200 millió dollárnyi tőkét szedett össze arra, hogy bevezesse a blockchain alapú nyilvántartást az üzletvitelében. Könnyen lehet, hogy az amerikai minta Európába is átterjed, és a multinacionális kereskedelmi cégek, mint például a Tesco vagy a Carrefour az öreg kontinensen is hasonló elvárásokat támasztanak majd beszállítóik, termelőik felé – akár Magyarországon is.

De ez még nem minden. A Sweetgreen arra is akarja használni az új megoldást, hogy tanácsokat adjon a fogyasztóknak, melyik nap érdemes megenni egy bizonyos paradicsomot az időjárási adatok alapján. Ugyanis ha aznap, amikor leszedték a farmon a paradicsomot, párás volt-e a levegő, annak függvényében meg tudják mondani, hány nap múlva, melyik nap érdemes megenni, mert aznap a legédesebb.

Az ész is hiányzik a magyar mezőgazdaságból
Erősen forráshiányos a hazai agrárium, de még a meglévő lehetőségeivel sem gazdálkodik jól a termelők egy jó része. Ráadásul a megfelelő szaktudás és menedzsmentismeretek hiányából adódóan gyakran ad-hoc és rossz döntéseket hoznak.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo