Az ész is hiányzik a magyar mezőgazdaságból

2018. november 28. szerda - 16:10 / piacesprofit.hu
  •    

Erősen forráshiányos a hazai agrárium, de még a meglévő lehetőségeivel sem gazdálkodik jól a termelők egy jó része. Ráadásul a megfelelő szaktudás és menedzsment ismeretek hiányából adódóan gyakran ad-hoc és rossz döntéseket hoznak.

Sajnálatos, de régóta ismert tény, hogy a hazai műtrágya-felhasználás messze elmarad a kívánatostól. Míg nálunk az egy hektárra jutó nitrogénhatóanyag-felhasználás 65-70 kilogramm közé tehető, addig a gabonatermesztésben élen járó termelők jellemzően 110-120 kilogrammot juttatnak ki. És ez nem csak a szigorú nitrát rendelet miatt van így.

Magyar kivit szeretne a kormány
A termelési támogatás kiterjesztését kezdeményezte a kivi- és fügetermesztésre Magyarország az Európai Bizottságnál (EB).

Ennek pedig az a következménye, hogy míg a kukorica ötéves hazai termésátlaga hektáronként 6,9 tonna, 12 tonna Új-Zélandon, 11 tonna az USA-ban, 11 tonna Chilében vagy 9 tonna Törökországban. Vagy a búzánál: itthon a hektáronkénti termésátlag hozzávetőlegesen 5 tonna, alig több, mint az 1970-es években, miközben az akkor velünk azonos szintről induló Franciaország már 7-8 tonnánál tart. Igen, lehet, hogy a miénk sokkal jobb minőségű, csak éppen a piac ezt nem fizeti meg.

Ráadásul az itthoni, eleve alacsony tápanyag mennyiség kijuttatásának időzítése és hatóanyag szerinti megoszlása sem jól átgondolt sok esetben – tárta fel egy korábban lezajlott piackutatás a Magro.hu mezőgazdasági piactér szervezésében. Az eredmény számos igen meglepő adatot tartalmaz.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A gazdák 10%-a nem tudta megmondani, milyen talajtípus található a földjén.

A termelők hozzávetőlegesen 40%-a egyáltalán nem ismeri a saját szántóföldjének az adottságait, mert nem rendelkezik adattal annak sem a nitrogén-, sem a foszfor- sem a káliumellátottságáról. Találomra kiszórják, például, a 8-21-24-es műtrágyát évről-évre, miközben előfordulhat, hogy az egyik hatóanyag a szükségesnél több, így pénzkidobás, a másik pedig az optimálisnál alacsonyabb, így a potenciális termésmennyiségnél kevesebb gabona betakarítását eredményezi.

Többet is ki lehetne hozni a magyar zöldségből
Hiába rendelkezik rendkívül jó környezeti adottságokkal a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés, a rendszerváltás óta szűkülő termőterületen, az uniós átlagtól messze lemaradó termelékenységgel működik. Az OTP Agrár üzletág szakértői szerint az együttműködések erősítésével, a támogatások racionalizálásával és az infrastruktúra fejlesztésével jóval biztosabbá és sikeresebbé válhatna az ágazat.

Hiába a gyártók és forgalmazók ajánlása és a bizonyítottan nagyobb hozam ígérete, a gazdák negyede nem végez őszi alaptrágyázást a kalászosoknál.

A hazai gazdák tudásszintje és tápanyag utánpótlási gyakorlata messze van az optimálistól és a kívánatostól, de hasonló figyelhető meg a növényvédő szerek használatának gyakorlatában is. Ha optimistán szemléljük a helyzetet, van tere tehát a fejlődésnek.

A megoldás a képzés és a szakmai tudásszint emelése

„Semmi okunk arra, hogy a továbbiakban is mindent ugyanúgy csináljunk, mint eddig. Közös érdekünk, hogy a helyzeten javítsunk. Ennek érdekében a Magro.hu idén már harmadszor rendezi meg a KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatát, ahol szakmai partnereivel bemutatja a kukorica- és búzatermesztés teljes ciklusát. A legújabb fejlesztéseket és technológiákat a tápanyag utánpótlás és fajtaválaszték tekintetében éppúgy, mint a növényvédelemben. A cél az, hogy a tudásszint emelkedjen, és a gyakorlat közelítse az optimálisat.” – mondta Németh István, a Magro.hu mezőgazdasági piactér ügyvezetője.

Bill Gates pénzéből fejlesztették a szennyező, nitrogén-alapú műtrágyák utódját
A nitrogén-alapú műtrágyák használata globális probléma, hiszen a nitrogén visszajut a légkörbe, ahol mint a szén-dioxidnál háromszázszor erősebb üvegházgázként fejti ki hatását. Bill Gates, Jeff Bezos és Michael Bloomberg egy olyan trágya-innovációba fektettek pénzt, mely kiválthatná a műtrágyát.