Magyarországról származó gyorsfagyasztott zöldségtételekben is kimutatták a lisztéria baktériumát – erősítette meg a Nébih. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint a 2015-2018 márciusa közötti járvány Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban 32 megbetegedést – közöttük hat halálesetet – okozott. A járványért elsősorban a gyorsfagyasztott csemegekukoricát okolják.
Az európai járványt okozó baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, de megbetegedést csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A lisztéria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele könnyíti a baktérium szaporodását. A biztonságos előkészítés érdekében a gyorsfagyasztott zöldségeket két-három percig szükséges forralni ahhoz, hogy a szemek közepe is elérje ezt a kritikus hőmérsékletet.
Az ügyben folyamatban vannak a további nyomon követési és laborvizsgálatok – tette hozzá a Nébih. Emellett pedig a hivatal a gyorsfagyasztott termékkör vizsgálatára a hazai konzerv- és hűtőipari vállalkozásoknál a közelmúltban célellenőrzéseket is indított, de arról nem nyilatkozott, hogy a vizsgálatok mely cégekre terjednek ki.