Az üdítőitalosok küzdenek az egészségünkért?

Az élelmiszeripari vállalatok CSR-jének fontos eleme lett az elmúlt években a termékek egészségesebbé tétele. Változtatják az összetételt, csökkentik a cukortartalmat. Jelentős innovációk is történnek e területen - pedig nem csomagolt cukorból fogyasztjuk a legtöbbet.

A fejlett országokban már-már népbetegségnek számít az elhízás, így a közvélemény és a fogyasztók nyomására az élelmiszeripari multik kénytelenek voltak zászlajukra a "cukortalanítás" ügyét. Napjainkban az élelmiszermérnökök egyik legnagyobb feladata olyan megoldások kitalálása, melynek révén csökkenthető az élelmiszerek cukortartalma.

A gyártók önkéntes vállalásai 2012 és 2016 között iparági szinten 7%-os cukorcsökkentéshez vezettek Angliában, állítja a British Soft Drinks Association. Arra tettek ígéretet, hogy 2020-ra 20%-kal csökkentik a cukorfelhasználásukat.

A világ legnagyobb csomagolt élelmiszertermék-gyártója, a Nestlé bejelentette, hogy olyan tudományos áttörést értek el, mely lehetővé teszi, hogy "teljesen új módon használjuk a hagyományos, természetes hozzátevőket", mondta sejtelmesen Stefan Catsicas, a vállalat technológiai igazgatója.

Részleteket nem árult el az innovációról (mert a Nestlé most jegyezteti be a szabadalmat), csak annyit, hogy megváltoztatják a cukor szerkezetét. Üreges kristályokká alakítják, aminek köszönhetően hamarabb feloldódnak és jutnak el az ízlelőbimbókhoz, melyeket jobban is képesek stimulálni. Az innovációval 40%-kal csökkenthető az édességek cukortartalma, azonos ízhatás mellett, de csak 2018-tól kezdve.

Kábítószerként függünk a cukortól
Globális népbetegség a diabétesz, terjedését nem tudták megállítani, holott olyan krónikus betegségeket, mint a malária és a TBC sikerült visszaszorítani. Magyarországon napi kalóriánk 7 százalékát szerezzük be az ételek cukortartalma révén, ami szerencsére alacsony érték az EU-ban.
A Unilever a Lipton és Brisk jeges teákban kezdte meg a cukormennyiség csökkentését, emellett pedig új, csökkentett cukortartalmú üdítőitalokat fejleszt olyan tápanyagmentes édesítőszerekkel, mint a stevia, amit a Stevia rebaudiana nevű növény leveléből vonnak ki.

Az International Journal of Obesity nevű szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a tápanyagmentes édesítőszerek hatékony eszközök lehetnek az "energiabevitel csökkentésében és a testsúly szabályozásában.

A Unilever alacsony cukortartalmú italaiba 236 centiliterenként 12 gramm cukrot adagol, az "unsweet" és "not to sweet" variánsokban pedig 0-10 gramm az adag. A cég 2015 végére érte el az általa kitűzött cukorcsökkentési célt, egyes termékeknél pedig 25%-kal túl is teljesítette Ausztráliában, Olaszországban és Angliában.

Kép:Pixabay

A PepsiCo 2016-ban azt a célt tűzte ki, hogy 2025-re mérsékli termékei cukor-, nátrium-, és telített zsírsav-tartalmát, méghozzá úgy, hogy italainak legalább 66%-ában a 35 centiliternyi folyadékba adagolt cukorból származó kalóriamennyiség 100-nál alacsonyabb lesz. (Jelenleg italai 40%-ában sikerült ezt elérnie a cégnek.) Ez egy radikálisabb vállalás ahhoz képest, hogy korábban az volt a cél, 2020-ra 25%-kal csökkenti a cukormennyiséget "egyes" italaiban. Mehmood Khan, a vállalat tudományos igazgatója a Reutersnek azzal indokolta a változtatást, hogy "a tudomány fejlődött", hatékonyabb módjai vannak a cukor helyettesítésének. A PepsiCo nevével ellentétben csak eladásai 12%-át generálja a híres kólából, nagy részét viszont olyan cukrozott italokból, mint a Gatorade vagy a Tropicana.

Magasabb adótól nem leszünk soványabbak
Az élelmiszerek adójának emelésével nem lehet javítani a népegészségügyi mutatókon, csak társadalmi összefogással - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség, arra reagálva, hogy a WHO 20 százalékos különadót javasolt a cukortartalmú italokra.
A CocaCola azt vállalta, hogy 2020-ra minden piacon elérhetők lesznek alacsony kalóriájú italai. A cégnek 2014-ben 5%-kal sikerült csökkenteni a cukorfelhasználást. A következő 5%-os redukciót azonban csak 9 éves távon ígéri a cégvezetés. A vállalat névadó termékének cukortartalma várhatóan változatlan marad, legalábbis a The Telegraph értesülései szerint. A 330 milliliteres kiszerelésű Coca Colában 7 teáskanál cukor van. Bár a Reuters ezt nem említi, a Bloomberg egyenesen azt állítja, hogy az új metódus "édesebb" ízt ad a cukornak már kisebb mennyiségnél is.

A Kellogg's 2017-ben 723 tonna cukrot hagy ki csokoládé- és zabpelyheiből, melyekben 35%-os a cukortartalom. Ezt 20%-ra fogják leszállítani.

Több országban a kormányok úgynevezett "chipsadóval" sújtják a cukrozott italokat is, hogy ily módon is kedvezőtlen piaci helyzetbe hozzák e termékeket és egészségesebb fogyasztásra fogják rá a polgárságot. Ilyen adónemet vezettek be Mexikóban, Franciaországban és Magyarországon is.

Az ENSZ Világegészségügyi Szervezete, a WHO is olyan ajánlásokat adott ki a cukortartalomra vonatkozóan, melyek "hangolták" a közvéleményt és erősítették az élelmiszeripari cégekhez fűződő elvárásokat (ld. keretes írásunkat). Az angliai Action on Sugar aktivista szervezet például azt várná el a gyártóktól, hogy évente 5%-kal csökkentsék italaikban a cukormennyiséget,

A Kantar kutatóintézet adatai szerint a családok cukorfogyasztása elsősorban a zöldségekből és gyümölcsökből ered (15,1%), s csak másodlagos forrásnak számít a csomagolt cukor (10,9%). Az elhízás ma négyszer több embert érint, mint 1980-ban.

Forrás: Reuters, Bloomberg, Unilever, Fortune, CNN Money, The Telegraph

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo