hirdetés

Tudatos manipuláció áll a bitcoin zuhanása mögött

Az árak tudatos manipulálása állhatott a Bitcoin és más, nagy virtuális fizetőeszközök értékének zuhanása mögött, mutatja amerikai és brit szakemberek vizsgálata. A hír tovább nyomta lefelé a Bitcoin árfolyamát.
hirdetés

John Griffin, a Texasi Egyetem tanára és munkatársa vizsgáltak meg a kriptovaluták forgalmának nyilvánosan hozzáférhető, milliós nagyságrendű adatait.

bitcoin
(fotó: antana/flickr)

Azokból kitűnt, hogy a Bitcoin és társai korábbi, gyors áremelkedése mögött – legalábbis részben – a Bitfinex tevékenysége áll. Ez a Karibi-szegeteken bejegyzett és ázsiai irodákat működtető pénztőzsde az egyik legnagyobb a világon – egyúttal az egyik legkevésbé ellenőrzött.

Az amerikai szakértők a Bitfinex pénzügyi műveleteit vizsgálva megállapították, hogy a vállalkozás a Tether nevű másodlagos virtuális

Időzített bombaként ketyeg a dollár a devizapiacon
Tíz évvel a globális pénzügyi válság kezdete után egyre többen keresik azt az eszközt, amely leválthatja az amerikai dollárt a világ vezető tartalékdeviza-szerepéről – olvasható a Saxo Bank második negyedéves kitekintésében.

valutát vetette be akkor, amikor a Bitcoin és társai árfolyama pangott, azzal Bitcoint vásárolva hajtották fel az árfolyamokat.

E módszer alkalmazásával az Ether és a Zcash értéke még gyorsabban emelkedett, mint a Bitcoinlé, ám e folyamat, miután a cég idén nem bocsátott ki tovább Tethert, leállt. A vizsgálat tanulságait más amerikai, valamint brit szakemberek is megerősítették.

Az amerikai hatóságok a fentiek tükrében vizsgálatot indítottak a Bitfinex ellen, amelynek vezetői tagadják, hogy manipuláltak volna.

(Forrás: The New York Times)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo