Kriptovaluta cikkek


Kriptovalutával üzletelőket tartóztattak le Budapesten

Kriptovalutával üzletelőket tartóztattak le Budapesten 

Százmilliós csalás miatt fogtak el négy embert Budapesten.
Nem akármivel trükközött egy cég, de lebukott

Nem akármivel trükközött egy cég, de lebukott 

Meg nem történt ügyletek után akartak több mint 25 millió forint áfát visszaigényelni.
A kriptovalutákhoz is beszivárgott a piramisjáték

A kriptovalutákhoz is beszivárgott a piramisjáték 

A HyperFund multi level marketing (MLM) típusú üzletként működik.
A kriptósok nagyot bukhatnak, ha most nem figyelnek

A kriptósok nagyot bukhatnak, ha most nem figyelnek 

A tavalyi évtől jelentősen egyszerűsödött a kriptoügyletekből származó nyereségek adózása. Ezzel együtt azonban az szja törvény egy csapdát is tartogat: aki május 20-ig (most péntekig) nem nyilatkozik a kriptoeszközök 2021. évi beszerzéséről, az a következő évektől nagyon komoly adófizetés mellett tudja eladni azokat. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda röviden összefoglalja a tudnivalókat.
Az orosz–ukrán háború megkérdőjelezheti a dollár biztonságos menedékvaluta-státuszát

Az orosz–ukrán háború megkérdőjelezheti a dollár biztonságos menedékvaluta-státuszát 

Az orosz–ukrán háború következményei, valamint több évtizedes mélyrepülése megkérdőjelezheti a dollár biztonságos menedékvaluta-státuszát.
Kriptovaluták és digitális pénzügyi szolgáltatások állnak a befektetők célkeresztjében

Kriptovaluták és digitális pénzügyi szolgáltatások állnak a befektetők célkeresztjében 

Rekordszámú ügylet repítette tavaly a valaha mért második legmagasabb éves értékre a globális fintech befektetések összegét. A részterületek közül még mindig a fizetési szolgáltatások piaca volt a legvonzóbb. Drámai növekedést mutattak ugyanakkor a kriptovaluták és a blokkláncok világába irányuló befektetések is – állapította meg a KPMG Pulse of Fintech H2’21 kutatása. A cég szerint 2022-ben is nagyon jelentősek lesznek a fintech beruházások, és növekvő aktivitásra lehet majd számítani a kevésbé fejlett piacokon, például Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában is.
Több milliárd kriptovalutát égetnek el

Több milliárd kriptovalutát égetnek el 

A papírpénzek égetése nem túl okos dolog, a digitális fizetőeszközöknél azonban ez másképp van: időnként előfordul, hogy egy-egy kriptovaluta úgy dönt: megsemmisíti meglévő készletének egy részét. Ezzel csökken a forgalomban lévő coinok mennyisége, ami hosszútávon növeli azok értékét. Itthon még nem igazán volt példa hasonlóra, a Hungarian Vizsla Inu (HVI) csapata azonban bejelentette: február 20-án több milliárd tokenjüktől vesznek végső búcsút.
Új járvány, a kriptovaluta őrület

Új járvány, a kriptovaluta őrület 

A kriptovaluta egy olyan egyedi, titkos digitális kód, melyet országhatárokon keresztül csere, vagy fizetőeszközként lehet használni. Legnagyobb előnye, hogy hasonlóan az internethez központi felügyelet nélkül működik. Ezért nincs banki kiadás, valutaváltási költség, banki felügyeleti illeték. Segítségével az egymással kapcsolatban lévő emberek, vagy cégek elektronikus pénzt tudnak fogadni és küldeni mindenféle központosítás nélkül. A biztonságot a technológia garantálja, ezért az összegekről és a tranzakciókról permanens bejegyzések készülnek. Ennek következtében a kriptovalutáknak hatalmas az energiaigénye. Egyes közepes országok energiafogyasztását is meghaladja, ezért sok bírálat éri a rendszert. A kriptovaluták története az 1980-as évekig nyúlik vissza Hollandiába. A kamionsofőrök készpénz helyett egy újfajta kártyát kaptak, amivel tankoláskor fizettek. A piac helyzetéről Krocsek Attilával, a magyar tulajdonú fintech cég, a BlockBen vezérigazgatójával beszélgettünk.
Az MST kriptovaluta komplex rendszerrel robbantja a piacot

Az MST kriptovaluta komplex rendszerrel robbantja a piacot 

Hatalmas sikere kezd lenni a Millionstarternek a nemzetközi piacon.
Rekordokat dönt a kriptovaluta

Rekordokat dönt a kriptovaluta 

Több mint 2500 milliárd USA dollárra nőtt napjainkra a kriptovaluták teljes piaci kapitalizációja. Világszerte már 300 millió ember használ kriptovalutákat, amelyek a hagyományos pénzügyi rendszerek és befektetők számára is megkerülhetetlenné váltak.

A legfontosabb kriptovaluták - TOP 10 

A Bitcoin megjelenésekor nemcsak trend meghatározó volt, de beindította a decentralizált peer-to-peer hálózatra épülő kriptovaluták hullámát és tényleges standarddá vált. Ezt követően a befektetői érdeklődés lelkesedést váltott ki más kriptovaluták iránt is, mint például az Ethereum és az XRP, amelyek a második legnagyobb digitális pénznemek közé tartoznak. A sorrend változhat, de ez az összeállítás tartalmazza a jelenleg legnépszerűbb digitális kripto pénznemek top 10-es listáját.

Ellopják a show-t? 

Már csak néhány nap, és belelapozhat a Piac & Profit magazin legfrissebb számába! Forró témákkal jön a februári Piac & Profit.

Átverős kriptovalutázóktól félti a magyarokat a jegybank 

Újra feltűnhetnek Magyarországon is a hamis kriptovaluta-kereskedők – írja a Magyar Nemzeti Bank közleményében.

A blokklánc felforgathatja a hűségpont-rendszert 

Minden magára valamit is adó kereskedő tart fenn valamiféle hűségprogramot vagy kedvezményrendszert korábbi vevőinek. A blockchain technológia és a kripto-tokenek lehetnek ennek a már bevált rendszernek a felforgatói.

Figyelem, a NAV ezeket a bevételeket is látja 

Az szja-bevallások elkészítésekor fokozottan ügyelni kell a szálláshely-szolgáltatások és a kriptovaluták adózására – hívja fel a figyelmet a Deloitte a május 20-i benyújtási határidő közeledtével.

Olyan is van, hogy a kattintással pénzt kereshetünk 

Új böngészőt indított a Java megalkotója: a Brave fizet használóinak, azok keresései alapján. Ehhez persze hirdetéseket is kell nézni, majd zsebre lehet tenni akár havi 5 dollárt – igaz, csak keveset érő kriptovalutában.

A felhasználókkal Bitcoint bányászni? Lehetne törvényesen is 

Bizonyos szabályok betartása mellett az eddig a felhasználók tudta nélkül zajló kriptobányászatot törvényes üzleti modellek finanszírozására is lehetne használni. A hirdetések megtekintése mellett így a kriptobányászat engedélyezésével is fizethetnénk a webes tartalmakért.

Már nem csak a kockák játéka a kriptovaluta 

Míg korábban a kriptovaluta kapcsán leginkább csak a “kockák”, vagy a gyors pénzkereseti lehetőség jutott eszünkbe, mára népszerű fizetési eszközzé vált. A Kaspersky Lab legfrissebb kutatása szerint minden tizedik ember (13%) használt már kriptovalutát vásárlásra. Erre a trendre azonban a kiberbűnözők is reagálnak.

Az arany kezdi lenyomni a bitcoint 

A bitcoin árfolyama egy éve 16.700 dollárnál állt, aztán gyorsan tízezret vesztett értékéből. Jelenleg 3.400-nál áll s bár vannak, akik bíznak jövőjében, sokan inkább az aranyba fektetnek.

Nicsak, mire jó (még) a bitcoin 

Oroszország bitcoinba fektethet, hogy csökkentse az ellene hozott gazdasági szankciók hatását, jelezte egy moszkvai közgazdász.

Idén az okosotthonokat is célba veszik a bűnözők 

Előrejelzések szerint a felhasználó tudta és engedélye nélkül végzett kriptobányászattal kapcsolatos esetek száma továbbnövekszik 2019-ben, ráadásul a bűnözők okoseszközöket és otthoni okosmegoldásokat is felhasználnak a bányászfarmok építéséhez.

Így kerülheti el a bóvli kriptovalutákat 

Amikor az ember hagyományos deviza fektet, viszonylag pontosan tudja, milyen tényezők befolyásolják majd annak árfolyamát: a kibocsátó ország GDP-je, az ottani infláció, a gazdasági, politikai stabilitás vagy a jegybanki kamat mértéke. Az már nehezebb, ha kriptovalutával van dolgunk.

Újabb ország indítana állami kriptovalutát 

Ellehetetlenítik a Bitcoint és társait, közben viszont saját kriptovaluta indításán gondolkodik az indiai kormány. Ezután viszont kiszoríthatják az országból a többi kriptopénzt.

USB-eszközökkel támadnak az illegális bányászok 

Az USB-eszközök, amelyek leginkább arról ismertek, hogy rosszindulatú programokat terjesztenek az egymással kapcsolatban nem álló számítógépek között, egy ideje már hatékony és állandó terjesztőeszközt jelentenek a kibertámadók számára a rosszindulatú kriptobányász programok terjesztéséhez.

Mire jó és mire nem az ICO? 

Az ICO-król, azaz a blockchain-alapú, közösségi tökebevonásról készített összefoglalót a Deloitte, annak előnyeit és hátrányait is bemutatva.

Milliomosok, mégis éheznek 

Hiába milliárdos az ember, ha egy kávé 2,5 millióba kerül. Venezuelában új valutával és az olajárhoz kötött kriptopénzzel próbálnak tenni a hiperinfláció ellen.

Kezdőknek nem ajánlott: spekulánsok és hekkerek mozgatják az árfolyamot 

Zuhan a bitcoin: az év kezdete óta értékének csaknem a felét elvesztette, és zuhan a többi kriptovaluta is. Hekkerek és a szabályozás áll a drámai fejlemény mögött.

Kriptovaluta-szak is indul egy főiskolán 

Egy kínai milliárdos 300 millió dollárból épít az USA-ban egy kriptovalutákhoz kapcsolódó technológiákkal foglalkozó innovációs hubot, és mellé egyetemi képzést is indít, írja a Bitport.

Újra megéri bitcoinba fektetni? 

Ismét erősödni kezdett a bitcoin árfolyama, de a 2017-eshez hasonló roham nem látszik valószínűnek. Sok múlhat a Goldman Sach új elnökének, az óvatosan kriptovaluta-párti David Solomon döntésein.

A tőkebevonás alternatívája is lehet a blockhain 

A kriptovaluták kapcsán megismert technológiák segítségével vonhatnak be tőkét és nyithatnak új piacokat akár nagyvállalati volumenű szereplők is – olvasható a Deloitte közleményében.

Előbb mindig gyanakodjunk, mielőtt kripto-üzletbe fogunk 

A kriptovaluták elterjedése nemcsak a befektetőket vonzza, a kiberbűnözők is ezekkel kívánják növelni profitjukat. Idén az első félévben a Kaspersky Lab termékei több, mint százezer kriptovalutával kapcsolatos hamis pénzváltási folyamatot blokkoltak.

Tőzsdén is lehet kereskedni az első magyar kriptovalutával 

A MicroCoin az első magyar saját blokklánc alapú kriptovaluta, amelyet Németh Péter indított útjára 2017 decemberében. Az alapító közlése szerint a MicroCoin mögött nem állnak befektetők, így indításának oka nem üzleti természetű volt, a MicroCoin-t nonprofit működési modellben fejlesztik és menedzselik. Mivel egy nyílt forrású projekt, így bárki csatlakozhat a MicroCoin közösségéhez, befolyásolhatja annak működését és a jövőjét.

Lehet, hogy az ön gépéről bányászik valaki bitcoint 

A kártékony kriptovaluta-bányász szoftverek az elmúlt egy év alatt 2,7 millió felhasználót támadtak meg, amely majdnem a másfélszerese az előző évhez képest (1,9 millió). Az elmúlt 2 év statisztikái azt mutatják, hogy a bányászok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fejlődő országok piacára, és támadják ezeknek a régióknak a felhasználóit, hogy növeljék bevételeiket – állapította meg a Kaspersky Lab.

Megdönti a kormányok hatalmát a bitcoin? 

A bitcoinban nemcsak az a lényeg, hogy a nemzeti bankoktól függetlenül bocsát ki digitális fizetőeszközt a jónép, hanem hogy egy forradalmi technológia és rendszer működteti. Ez a blockchain, ami nem múló jelenség, sok mindent fognak rögzíteni, könyvelni, archiválni és működtetni vele. Már vallás is működik blockchain-technológiával.

Tudatos manipuláció áll a bitcoin zuhanása mögött 

Az árak tudatos manipulálása állhatott a Bitcoin és más, nagy virtuális fizetőeszközök értékének zuhanása mögött, mutatja amerikai és brit szakemberek vizsgálata. A hír tovább nyomta lefelé a Bitcoin árfolyamát.

A kriptovaluta is beszámít az szja-ba 

Magyarországon is egyre többen fektetnek Bitcoinba vagy más kriptovalutákba, altcoinokba. Az adóbevallási határidő közeledtével aktuálissá válik a kérdés: hogyan kell adózni a kriptovaluták készpénzre váltása során keletkező nyereség után? A befektetési céllal vásárolt Bitcoin értékesítésből származó jövedelem ugyanis adóköteles.

Virtuális valutához is kell pénztárca 

Útmutatót tett közzé a Kaspersky Lab, amelyben néhány, kriptovalutákkal kapcsolatos alapfogalmat tisztáztak. A kriptovaluták kezeléséhez szükséges egy úgynevezett digitális pénztárca, aminek a biztonságára legalább annyira érdemes figyelni, mint a valódi erszényünkre.

Mégsem lufi? Soros is beszáll a bitcoinba 

Soros Görgy, aki januárban, a davosi Világgazdasági Fórumon még óvott a digitális fizetőeszközöktől, a jelek szerint megváltoztatta véleményét és beszáll a kriptovaluta-üzletbe.

Kiszorítják a kiskereskedőket a Bitcoin-piacról 

Kevesebb pénzt lehet majd rövid idő alatt keresni a kriptovalutával, de stabilizálódik a virtuális pénzpiac – mondta a Marketwatchnak Nigel Green, a deVere Group tanácsadó cég alapítója.

Betiltják a kriptovaluták reklámjait 

Letiltja a Google Ads a kriptovaluta-hirdetéseket, csak úgy, mind minden forex kereskedéssel kapcsolatos reklámot. Hasonlóan jár el a Facebook is, szerintük sok kriptopénz-reklám félrevezető.

A Bitcoin népszerűtlen, de a blokkláncot szeretik az internetezők 

Három országban vizsgálta közös kutatásban a kriptovaluták és a blockchain technológia online ismertségét és megítélését a Neticle és a CoinCash. A valuták, különösen a Bitcoin megítélése inkább negatív, a blokklánc-technológiát viszont a legtöbben kedvezően ítélik meg.

Népszerűsége okozta a Bitcoin bukását 

Hiába kriptovaluta, a Bitcoin árfolyama is megsínylette a hétfői tőzsdepánikot, pedig elvileg akár menekülővaluta is lehetett volna. A Piac&Profitnak nyilatkozó szakértő szerint a zuhanást részben éppen a népszerűsége okozta, az, hogy a közelmúltban az addig alternatív terméknek számító valuta integrálódott a mainstream pénzügyi rendszerbe.

A bitcoin az első virtuális adóparadicsom? 

A kriptovaluták vehetik át a bezáruló adóparadicsomok helyét, ezért az adóhatóságok egyre komolyabban fókusz alá vonják a bitcoinnal végzett műveleteket – írja a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Bitcoin: kidurrant a lufi 

Szabadesésben a Bitcoin árfolyama, ma reggelre már hatezer dollár alá esett a kriptovaluta értéke, alig másfél hónapja még ennek több mint háromszorosát érte a sokat vitatott virtuális pénz.

A Bitcoin után is kell adót fizetni? Kell bizony 

Az elmúlt hónapokban nagy visszhangot keltett a kriptovaluták, köztük a bitcoin szárnyalása, majd zuhanása, rendkívüli árfolyammozgása. Ez ráirányította a figyelmet a kriptovalutákra és sokakban merült fel a kérdés, hogyan lehetne ilyen digitális pénzhez jutni, hogyan működik az új, forradalmi technológia, de leginkább, hogy vajon megéri-e a kriptovalutákkal foglalkozni és kell-e utánuk adózni?

Csak 12 Bitcoinért eladó egy pesti lakás 

A Bitcoin árfolyam a december havi jelentős ingadozásait követően stabilizálódni látszik, így ismét előkerült a korábban már bemutatott budapesti lakás sztorija. A kérdés, hogy korai volt-e a magyar piacnak egy ilyen húzás?

Gyárthat bitcoint bérelt géppel, de a profit felét adja le! 

A kriptovaluta térhódítása folytatódik, már Kodak márkanévvel is piacra dobtak egy masinát, amivel bitcoint lehet előállítani. De a tevékenységből eredő árfolyamnyereség felét lefölözi a bérbeadó.

Új kriptovalutával nyomnák víz alá a bitcoint 

Mind Venezuela, mind Oroszország elítéli a bitcoin forgalmazását, és saját virtuális fizetőeszköz bevezetését tervezik, hogy segítségével kikerülhessék az országuk elleni büntető rendszabályokat.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Költségkímélés

Egyértelmű recessziós jeleket mutat az euróövezet legnagyobb gazdasága

Egyértelmű recessziós jeleket mutat az euróövezet legnagyobb gazdasága  

A vártnál kevésbé javult decemberben a befektetői hangulat az euróövezetben a Sentix GmbH gazdaságkutató intézet legfrissebb kimutatása szerint.

Pénzszerzés

Nem állnak tömött sorokban a lakáshitelt felvevők a bankoknál

Nem állnak tömött sorokban a lakáshitelt felvevők a bankoknál  

Egyelőre nem hozta el a remélt fellendülést a lakáshitelek piacán a kamatplafon bevezetése.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Cégblog

Bemondtak egy összeget: ekkora béremelést követelnek a vasutasok

Bemondtak egy összeget: ekkora béremelést követelnek a vasutasok  

A bértárgyalások mielőbbi megkezdését, és erre rendkívüli ülés összehívását sürgetik a vasutas szakszervezetek.

Klímablog

Ebben is beelőztek a románok

Ebben is beelőztek a románok  

Elindult Romániában az italcsomagolásra használt műanyagflakonok, üvegpalackok és fémdobozok visszaváltását ösztönző betétdíjas rendszer.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo