Már nem csak a kockák játéka a kriptovaluta

Míg korábban a kriptovaluta kapcsán leginkább csak a “kockák”, vagy a gyors pénzkereseti lehetőség jutott eszünkbe, mára népszerű fizetési eszközzé vált. A Kaspersky Lab legfrissebb kutatása szerint minden tizedik ember (13%) használt már kriptovalutát vásárlásra. Erre a trendre azonban a kiberbűnözők is reagálnak.

Egyre több vállalkozás kínálatában szerepel már a kriptovalutás fizetési lehetőség. Számos kiskereskedő és élelmiszerbolt fogadja el ezt a fizetési módot, sőt, nagy sportcsapatok partnerei között is találunk már kriptovalutákat. És bár egyre többen mutatnak érdeklődést a kriptovalutás fizetés és megtakarítások iránt, az ilyen módon tárolt pénzük ellophatják virtuális pénztárcájukból, vagy megbízhatatlan tranzakciók nyomán vagy egy ICO során (Initial Coin Offering).  Voltak olyan nagy horderejű esetek, ahol összesen 530 millió dollár értékben loptak el digitális érméket.

A pénzzel együtt a jelszót is a sírba vitte
Százhatvan millió euró fekszik kanadai befektetők számláin virtuális fizetőeszközben, de nem jutnak hozzá. A cégtulajdonos ugyanis állítólag meghalt és sírba vitte magával a jelszót.
A potenciális támadók széles eszköztárral rendelkeznek a virtuális pénztárcákban tárolt tőke ellopásához, épp úgy, mint a kriptovaluta tranzakciók és az ICO-k megtámadásához. Nagy horderejű esetek - mint például az a 4 és fél évvel ezelőtti incidens, amikor különböző Bitfinex számlákról, összesen 120 ezer bitcoint loptak el, vagy a Coincheck 530 millió dolláros kárt okozó 2018. évi meghekkelése - demonstrálják a tranzakciók védtelenségét és azt a könnyedséget, amellyel a kiberbűnözők élő hálózatokhoz csatlakozva kiterjedt és helyrehozhatatlan károkat okoznak. Hiszen, ha a kriptovalutás tranzakció során ellopják az abban érintett összes pénzt, a tranzakció simán bezárul és az elveszett pénzből már semmi nem jut vissza a befektetőhöz.

Kép: Pixabay

Az ICO-k különösen nagy kockázatot hordoznak, mivel az egyének, akik létrehozzák ezeket, legtöbbször nem rendelkeznek kiberbiztonsági háttérrel vagy tapasztalatokkal. Ezáltal képtelenek megvédeni tőkéjüket egy esetleges támadás során. Tehát a kriptovaluta piac még mindig nem szabályozott, a kockázatértékelési mechanizmusok beépülése pedig várat magára.

Vitalij Mzokov, a Kaspersky Lab Growth Center hitelesítési vezetője szerint a kriptovaluták értékének esése ellenére a felhasználók még mindig erős igényt mutatnak a digitális tranzakciók iránt. „Meglepő módon, a fogyasztói felmérésünk szerint a megkérdezett emberek 13%-a használt kriptovalutát fizetőeszközként. Azonban mivel ezek az online tranzakciók még gyerekcipőben járnak, valódi veszélyt hordoznak magukban. Borzasztó pénzügyi következményekkel járhat a fogyasztókra nézve, ha ezek a pénzügyi alapok nem biztonságosak” – vélte a szakértő.

Gyorsabban kerül le az online platformokról a gyűlöletbeszéd
Az eredmények tanúsága szerint jelenleg az informatikai vállalatok és online platformok a megjelölt tartalmak 89%-át 24 órán belül kiértékelik, és a bejelentők által jogellenes gyűlöletbeszédnek tekintett tartalmak 72%-át eltávolítják webhelyeikről.
Ahogy a potenciális támadók módszerei egyre szofisztikáltabbak lesznek, úgy válnak egyre inkább a kiberbűnözők célpontjaivá a kriptovaluta kereskedő platformok és az ICO-k kiberbiztonsági intézkedések hiányában. Az éberség nem helyettesíthető - ha bármi gyanúsnak tűnik, nem ajánlott befektetni.”

Azok a kriptobefektetők viszont, akik biztonsági okok miatt nem tárolják pénzüket kriptovaluta kereskedő platformokon, a következő nehézségekkel találkozhatnak:

  • az átváltások során általában díjat számolnak fel a pénzfelvételért.
  • a felhasználó nem tud időben reagálni az árfolyamokra, ha a pénz kivétele mellett dönt.
  • az ismeretlen forrásból érkező beválthatatlan papírpénzek állami szabályozási kérdéseket vethetnek fel.
Azoknak a fogyasztóknak pedig, akik továbbra is szeretnének kriptovalutákat használni befektetési és fizetési eszközként, a Kaspersky Lab a következőket javasolja:
  • mindig ellenőrizze a virtuális tárca címet, ne kövessen linkeket online bankokhoz vagy virtuális tárcákhoz,
  • használjon védett kriptotárcát,
  • ellenőrizze duplán a kedvezményezett címét, a küldendő összeget és a járulékos díj nagyságát a tranzakció indítása előtt,
  • Írjon fel egy könnyen megjegyezhető kifejezést, amellyel vissza tudja állítani virtuális tárcáját, ha elveszíti vagy elfelejti a jelszavát.
 

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo