Kezdőknek nem ajánlott: spekulánsok és hekkerek mozgatják az árfolyamot

Zuhan a bitcoin: az év kezdete óta értékének csaknem a felét elvesztette, és zuhan a többi kriptovaluta is. Hekkerek és a szabályozás áll a drámai fejlemény mögött.

A hét elején már 6000 dollár alá esett a bitcoin árfolyama, amely tavaly még megközelítette a 20 000-et. Hasonlóan jár a többi kriptovaluta is: míg azok összességükben decemberben még 800 milliárd dollárt képviseltek, ma már csak 300 milliárdnál tartanak, és az eladások nem szűnnek.

Bitcoin
Fotó: Jonathan Waller/flickr

A zuhanás okai között a hekkertámadások a legismertebbek, azok már több alkalommal okoztak súlyos veszteségeket a befektetőknek. Az eddigi legnagyobb lopás 2014-ben egy japán platformon volt, ahol mintegy 25 000 ügyfél kereken 650 000 bitcoinját vitték el az akkori, több milliárd dolláros értékben.

Idén januárban ugyancsak egy japán kriptotőzsde elleni támadásnál 525 millió dollár értéket szereztek meg a hekkerek, míg az

Kriptovaluta-szak is indul egy főiskolán
Egy kínai milliárdos 300 millió dollárból épít az USA-ban egy kriptovalutákhoz kapcsolódó technológiákkal foglalkozó innovációs hubot, és mellé egyetemi képzést is indít, írja a Bitport.

elmúlt hét végén Dél-Koreában 31 millió euró értékben zsákmányoltak a behatolók kriptovalutákat. A szakértők szerint ezeket az elektronikus támadásokat a jelenlegi eszközökkel nem tudják megakadályozni, ezért adják el sokan befektetéseiket, és kezdők nem is próbálkoznak már.

Visszaesett a virtuális fizetőeszközök forgalma azért is, mert az amerikai pénzügyi felügyelet, a CFTC felhívására több ottani bitcoin-tőzsdének át kellett adnia kereskedési adatait a hatóságnak. A felügyelet arra gyanakszik, hogy a kereskedők hamisított adatokkal csábítják a befektetőket, azaz manipulálják a piacot.

A beavatottak szerint azonban a legfontosabb ok a kriptovaluták zuhanása mögött az, hogy e fizetőeszközök úttörői, profitjukat biztosítva visszahúzódtak, és milliárdokat vonta ki ki a piacokról. Komoly befektetők helyettük nincsenek, csak gyors hasznot remélő spekulánsok tülekednek a tőzsdéken.

(Forrás: Der Spiegel)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo