A legfontosabb kriptovaluták - TOP 10

A Bitcoin megjelenésekor nemcsak trend meghatározó volt, de beindította a decentralizált peer-to-peer hálózatra épülő kriptovaluták hullámát és tényleges standarddá vált. Ezt követően a befektetői érdeklődés lelkesedést váltott ki más kriptovaluták iránt is, mint például az Ethereum és az XRP, amelyek a második legnagyobb digitális pénznemek közé tartoznak. A sorrend változhat, de ez az összeállítás tartalmazza a jelenleg legnépszerűbb digitális kripto pénznemek top 10-es listáját.

JÓ TUDNI!

A kriptovaluta tágan definiálva az a pénznem, amely tokenek vagy „érmék” formájában, elosztott, decentralizált főkönyvben jelenik meg.

A kriptovaluták drámai módon megszaporodtak és elterjedt a felhasználásuk a Bitcoin több mint egy évtizeddel ezelőtti bevezetése óta.

A Bitcoin továbbra is vezető szerepet játszik a piaci kapitalizáció, a felhasználói bázis és a népszerűség szempontjából.

Más virtuális pénznemek, mint például Ethereum használatos decentralizált pénzügyi rendszerek létrehozására azok számára, akik nem rendelkeznek hozzáféréssel hagyományos pénzügyi termékekhez.

Egyes altcoinok támogatottságot élveznek, mivel a Bitcoinnál újabb funkciókkal rendelkeznek: például másodpercenként több tranzakció kezelése vagy különböző konszenzusos algoritmusok, például a PoS használata.

#1 Bitcoin (BTC)

A Bitcoin egy decentralizált kriptovaluta. Fehér könyve 2008-ban lett közzétéve Satoshi Nakamoto álnéven, egy személy vagy egy csoport által. Nem sokkal később, 2009 januárjában dobták piacra. A BTC-t azért hozták létre, hogy lehetővé tegye az online fizetések közvetlen továbbítását anélkül, hogy azok a pénzintézeten keresztül mennének.

Ár: €49,967.13

Piaci kapitalizáció (market cap): €932,1 milliárd euró

Jelenleg 18 657 331 BTC érme van forgalomban a maximális 21 000 000 BTC-ből. (2021. március 18.-ai adatok)

#2 Ethereum (ETH)

A listánk első Bitcoin-alternatívája, az Ethereum. Az ETH egy decentralizált szoftverplatform, ami lehetővé teszi az okos szerződéseket (Smart Contracts) és a decentralizált alkalmazások (DApps) futtatását bármilyen leállás, csalás, ellenőrzés vagy harmadik fél beavatkozása nélkül. Az Ethereum megalkotásakor a cél egy pénzügyi termékekből álló elosztott, központ nélküli csomag létrehozása volt, melyekhez bárki bárhonnan szabadon hozzáférhet, nemzetiségtől, etnikumtól vagy hittől függetlenül. Ez a szempont néhány ország számára vonzóvá teszi, mivel azok, akik nem rendelkeznek állami infrastruktúrával és állami azonosítókkal, hozzáférhetnek bankszámlákhoz, kölcsönökhöz, biztosításokhoz vagy más pénzügyi termékekhez.

Az Ethereum alkalmazásait a platform-specifikus kriptográfiai token, az ether futtatja. Az ether olyan, mint egy jármű az Ethereum platformon való mozgáshoz, és főként olyan fejlesztők keresik, akik az Ethereumon belül szeretnének alkalmazásokat fejleszteni és futtatni, illetve azok a befektetők, akik ETH-val szeretnének más digitális valutákat vásárolni. A 2015-ben piacra dobott Ethereum jelenleg a 2. legnagyobb digitális fizetőeszköz a Bitcoin után a piaci részesedés alapján - bár jelentős különbséggel elmarad az uralkodó kriptovalutától. 2021 januárjától az ETH piaci kapitalizációja a Bitcoinhoz képest nagyjából 19%.

#3 Cardano (ADA)

A Cardano egy Ouroboros proof-of-stake blokklánc platform. A nyílt forráskódú projekt célja megalkotásakor az volt, hogy elősegítse egy biztonságosabb, átláthatóbb és igazságosabb társadalom létrehozását. A Cardano decentralizált pénzügyi termékeket hoz létre az Ethereumhoz hasonlóan, valamint megoldásokat kínál többek között a lánc interoperabilitására, a szavazói csalásokra és a jogi szerződések felkutatására. Akik rendelkeznek a kriptovalutával, jogosultak szavazni a szoftver bármilyen javasolt módosításáról.

Az ADA az egyik legnagyobb blokklánc, ami sikeresen tudja alkalmazni a proof-of-stake (Pos) konszenzusos mechanizmust, mely kevésbé energiaigényes a Bitcoin által használt proof-of-work (PoW) algoritmushoz képest. Bár a sokkal nagyobb Ethereumot PoS-re fejlesztik, ez az átmenet csak fokozatosan fog megtörténni.

#4 Binance Coin (BNB)

A BNB-t 2017-ben hozták létre ICO-ként. A Binance Coin kezdetben egy ERC-20 token volt, ami az Ethereum blokkláncon futott. 2019. áprilisában a Binance Chain mainnet (végleges hálózat) elindításával 1:1 arányban lecserélték a BEP2 BNB érmékkel, így már nem az Ethereum tárolja őket. A hálózat PoS konszenzus modellt használ.

A BNB használható fizetési módként vagy alkalmazás tokenként fizetendő díjakhoz a Binance tőzsdén. A BNB továbbá a Binance DEX-et (decentralizált tőzsde) is működteti.

#5 Polkadot (DOT)

A Polkadot egy egyedülálló PoS kriptovaluta, amelynek célja az interoperabilitás biztosítása más blokkláncok között. Protokollját engedélyezett és engedély nélküli blokkláncok, valamint orákulumok összekapcsolására tervezték, hogy a rendszerek "egy tető alatt" működhessenek együtt. Párhuzamos láncok rendszerét használja, egyfajta hídként köti össze a különböző blokkláncokat.

A Polkadot jelenleg egymilliárd DOT tokent oszt ki, miután a hálózat újradefiniálta a kezdeti 10 milliós maximális ellátást 2020 augusztusában.

#6 XRP

Először is fontos megérteni az XRP, a Ripple és a RippleNet közötti különbséget. Az XRP az a pénznem, ami a RippleNet nevű digitális fizetési platformon fut, mely az XRP Ledger nevű elosztott főkönyvi adatbázis tetején található. Míg a RippleNet-et egy Ripple nevű vállalat működteti, az XRP Ledger nyílt forráskódú és nem blokkláncra épül, hanem inkább a korábban említett elosztott főkönyvi adatbázisra.

Az XRP-t a Ripple hozta létre, hogy gyors, olcsóbb és mérhetőbb alternatívája legyen a digitális eszközöknek és a meglévő monetáris fizetési platformoknak, például a SWIFT-nek.

A RippleNet főkönyvét a globális XRP Közösség tartja fenn, a Ripple társaság aktív tagja. Az XRP Ledger nagyjából 3-5 másodpercenként dolgozza fel a tranzakciókat, vagy amikor a független validátor csomópontok konszenzusra jutnak mind az XRP tranzakciók sorrendjében, mind érvényességében - szemben a PoW bányászattal, mint például a Bitcoin esetében. Bárki lehet Ripple validátor: a listát jelenleg a Ripple készíti egyetemekkel, pénzintézetekkel.

Csakúgy, mint a BTC-t, XRP-t is bármelyik digitális valutát kínáló tőzsdén és ATM-jeinken keresztül is lehet vásárolni egyszerűen, biztonságosan.

#7 Litecoin (LTC)

A 2011-ben piacra dobott Litecoin az első kriptovaluták között volt, mely a Bitcoin nyomdokaiba lépett. Charlie Lee, az MIT (Massachusettsi Műszaki Egyetem) diplomása és a Google egy korábbi mérnöke készítette ezt a kriptovalutát. A Litecoin egy nyílt forráskódú globális fizetési hálózaton alapul, amelyet egyetlen központi hatóság sem irányít: a munka bizonyítékaként a "scrypt" -et használ, amit CPU-k segítségével lehet dekódolni. Bár a Litecoin sok szempontból hasonlít a Bitcoin-ra, gyorsabban hozza létre a blokkokat és ezért gyorsabb a tranzakció-visszaigazolási idő. Egyre több kereskedő fogadja el a Litecoin-t.

Jelenleg, 2021. márciusában a Litecoin piaci kapitalizációja 11,4 milliárd euró, értéke pedig €171,32 EUR, ezzel a világ egyik legnagyobb kriptovalutája.

#8 Bitcoin Cash (BCH)

A Bitcoin Cash egy peer-to-peer elektronikus készpénz rendszer, amelynek célja, hogy megbízható globális pénzzé váljon gyors kifizetések, mikro díjak, adatvédelem és a magas tranzakciós kapacitás (nagy blokkok) révén.

Engedély nélküli, decentralizált kriptopénzként a Bitcoin Cash sem igényel harmadik feleket és központi bankot. A tranzakciókat kormányok vagy más központosított vállalatok nem cenzúrázhatják. Hasonlóképpen a pénzeszközöket nem lehet lefoglalni vagy befagyasztani - mert a pénzügyi harmadik felek nem tudják ellenőrizni a Bitcoin Cash hálózatot sem.

Korlátozott, 21 millió érme kínálatával a Bitcoin Cash bizonyíthatóan kevés, a fizikai készpénzhez hasonlóan könnyen elkölthető. A tranzakciók gyorsak, a tranzakciós díj pár forint. Bárki fogadhat Bitcoin Cash fizetést okostelefonnal vagy számítógéppel.

#9 Stellar (XLM)

Stellar egy nyílt hálózat, amely lehetővé teszi a pénzek mozgatását és tárolását. A prioritást arra helyezkedték, hogy a pénzügyi vállalkozások blokklánc technológián keresztül kapcsolatba lépjenek egymással. A bankok és a befektetési vállalkozások közötti hatalmas tranzakciók, amelyek általában több napot vesznek igénybe, számos közvetítőn keresztül haladnak és sok pénzbe kerülnek, XLM segítségével szinte azonnal, közvetítők nélkül végezhetők el és alig kerülnek valamibe azoknak, akik a tranzakciót végzik. A rendszer határokon átnyúló utalásokat is lehetővé tesz bármely valuta között. A Stellar anyanyelve a Lumen (XLM).

A Stellart Jed McCaleb, a Ripple Labs alapító tagja és a Ripple protokoll fejlesztője alapította. Végül elhagyta szerepét a Ripplenél és a Stellar Development Foundation társalapítója lett.

10# Tether (USDT)

Az USDT egy úgynevezett “stablecoin” (stabil értékű kriptovaluta). Az USDT fő célja az, hogy egyesítse a kriptovaluták korlátlan jellegét az amerikai dollár stabil értékével, a volatilitás csökkentése érdekében. A rendszer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyebben és gyorsabban hajtsanak végre utalásokat más kriptovalutákról amerikai dollárra. A Tether ára közvetlenül az amerikai dollár árához van kötve.

A Tether és más stabil pénznemek megpróbálják elsimítani az áringadozásokat, hogy vonzzák az egyébként óvatos felhasználókat.

A listát még folytathatnánk a Chainlink (LINK), az Uniswap (UNI), a THETA és a többi érdekes token és kriptovaluta sorával, de 10-es listánkba most csak ennyi fért bele. Lezárásként még annyit, hogy amennyiben tőzsdén vásárolsz, a kereskedés felelős az eszköz biztonságáért, válassz megbízható platformot! A megvásárolt kriptovalutákat hideg vagy forró tárcában tárolhatod és a privát kulcsot jól zárd el. Próbáld ki kis összeggel, majd növelheted a befektetéseidet, ahogyan egyre több információval rendelkezel ezen a téren. A kriptodeviza lehet az egyik legjobb befektetési opció a pandémia alatt is. az Olvasd tovább a blogbejegyzéseinket, hogy még többet megtudj a kripto témában. Az iCoin csak profi szakértőkkel dolgozik és megbízható háttérrel rendelkezik.

Ne felejts el saját kutatást végezni, mielőtt váltanál!

Ha valamelyik fogalom ismeretlen volt számodra, folyamatosan bővülő kriptoszótárunkban megtalálhatod a magyarázatát!

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo