Újra megéri bitcoinba fektetni?

Ismét erősödni kezdett a bitcoin árfolyama, de a 2017-eshez hasonló roham nem látszik valószínűnek. Sok múlhat a Goldman Sach új elnökének, az óvatosan kriptovaluta-párti David Solomon döntésein.

A Bitstamp nevű amerikai kriptotőzsdén szerdán 8503 dollárig kúszott fel a bitcoin ára. Egy hónap alatt több mint 2500 dollárral nőtt a kriptopénz egységének árfolyama, ami a tavaly év végi 19500 dolláros csúcshoz képest még mindig igen gyenge, de van, aki szerint annak a jele, hogy a kriptovaluta az év végére visszanyerheti korábbi értékét. A kriptopénz értékét befolyásolhatja, hogy állítólag több befektetési alap is érdeklődik iránta, bár az ilyen hírek hitelességét érdemes fenntartásokkal kezelni. Aki mégis azon gondolkodik, hogy bitcoinba fektet, annak főleg a nagy fintech-cégek döntéseire és a Goldman Sachs októberben hivatalba lépő új elnökének nyilatkozataira érdemes figyelnie.

Beszállhatnak a nagy befektetők

Miután a júniusi árfolyam az év elején látottakhoz hasonló negatív csúcsokat közelített, az elmúlt hetekben több jó hírt is kaptak a bitcoin-tulajdonosok. A Mastercard például levédetett egy találmányt, melynek segítségével hitelkártyáról lehet bitcoint és más kriptodevizákat venni, a japán GMO Internet fintech-cég pedig bejelentette, hogy a blockchain-technológiára épülő bankrendszert fejlesztenek. Ezzel egyidőben a Facebook visszavonta a kriptovalutákkal kapcsolatos reklámok tilalmát, és a közösségi oldalon újra megjelentek a Coinbase és hasonló szolgáltatók hirdetései.

Sok befektető úgy véli, hogy az év eleji nagy árzuhanás után az intézményes befektetők ismét látnak fantáziát a kriptovalutákban. Nem árt azonban az ilyen hírekkel kapcsolatban óvatosnak lenni, mivel közelmúltban meglehetősen ellentmondásos hírek is befolyásolták a bitcoin árfolyamát. Július közepén a Coinbase először bejelentette, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC engedélyezte, hogy új blockchain-alapú értékpapírokat, ún. tokeneket bocsásson ki. Ezt a SEC később cáfolta, mondván, nem adta explicit támogatását a Coinbase termékeihez, ugyanakkor azt írták, az új eszközök kibocsátásához nincs szükség az ő beleegyezésükre. Nem sokkal később a Coinbase bejelentette, hogy a megállapodtak az egyik legnagyobb (meg nem nevezett) befektetési alappal, akik 20 milliárd dolláros befektetést terveznek a Coinbase felületén keresztül.

Bitcoin, kép: sxc

Július 16-án nagy port kavart az a hír is, hogy a BlackRock külön csoportot állított fel arra, hogy vizsgálja a kriptodevizákban és a blockchainben bennük rejlő befektetési lehetőségeket. A bitcoin árfolyama 4 százalékot emelkedett a hírre, mire a CNBC felhívta rá a figyelmet, hogy a munkacsoport már 2015 óta létezik. Hamarosan reagált a BlackRock vezérigazgatója, Larry Fink is, cáfolva, hogy az alapkezelő bitcoinba fektetne. Fink ráadásul korábban elég élesen fogalmazott a bitcoinnal kapcsolatban, egyszer azt is kijelentette, hogy a kriptovaluta a pénzmosás eszköze. A cáfolat ellenére az árfolyam növekedése nem tört meg.

A tőkebevonás alternatívája is lehet a blockhain
A kriptovaluták kapcsán megismert technológiák segítségével vonhatnak be tőkét és nyithatnak új piacokat akár nagyvállalati volumenű szereplők is – olvasható a Deloitte közleményében.
A kriptopénzek hívei elsősorban David Solomonban bíznak, akit július 1-én neveztek ki a Goldman Sachs új vezérigazgatójává, és hivatalosan októberben veszi át a posztot. Solomon korábban is kilógott a sorból a többi nagybefektető közül azzal, hogy megvédte a kriptovalutákat, amit korábban a pénzügyi establishment nagy része nem tartott sokkal többnek, mint egy piramisjátékot. Solomon júniusban arról beszélt, hogy a Goldman Sachsnak alkalmazkodni kell az új piaci körülményekhez, és hogy már vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a befektetési bank bitcoinnal és más kriptovalutákkal is bővítse a portfólióját. Solomon nyilatkozatai alapján viszont csak óvatos lépésekre lehet számítani a Goldman Sachtól, az új elnök hangsúlyozta, hogy óvatosan közelednek a kriptovalutákhoz.

Mennyire emelkedhet?

Nagy kérdés, visszanyerheti-e az év elején mért értékét a bitcoin. Tom Lee, a Fundstat Global Advisors kutatási vezetője még a júliusi növekedési hullám elején úgy nyilatkozott a Forbesnak, hogy év végére akár 25 ezer dollár is lehet a bitcoin. Mint mondta, a kriptopénz árfolyama korábban is erősen ingadozott, és a nagy árzuhanásokat általában hatalmas emelkedés követte. Ugyanakkor a valuta árfolyama csak 2017 és 2018 között mintegy húszszorosára nőtt, ami eddigi története során példátlan növekedés (korábban a legnagyobb emelkedés tízszeres volt, 2013-ban). Csütörtökön már Tom Lee is csökkentette előrejelzését, szerinte már csak a tavalyi 20 ezres árfolyam elérése valószínű.

Az egyik legnagyobb forexoldal, a DailyFX felhasználóinak többsége jelenleg az bitcoin rövidtávú esésére spekulál, de az év végéig az interneten elérhető jóslatok többsége emelkedéssel számol, bár olyan mértékű rohamra nem számítanak, mint a 2017-es. A Walletinvestor.com például 14 ezer körüli, a Coinfan.net 14 és 19 ezer közötti árfolyamot valószínűsít az év végére.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo