hirdetés

Rekordokat dönt a kriptovaluta

Több mint 2500 milliárd USA dollárra nőtt napjainkra a kriptovaluták teljes piaci kapitalizációja. Világszerte már 300 millió ember használ kriptovalutákat, amelyek a hagyományos pénzügyi rendszerek és befektetők számára is megkerülhetetlenné váltak.
hirdetés

A kriptovaluták azt jelentik a pénzügyi világnak, amit az internet jelentett 30 éve a tömegkommunikációnak. Pénzügyi elemzők világszerte hangsúlyozzák: új világrend van születőben, amelyben már megkerülhetetlenek a kriptovaluták, illetve az ezek technológiai hátterét adó blockchain-megoldások. 2022-ben pedig a piac további szabályozása, a blockchain-alapú fejlesztések, valamint további új, digitális pénzügyi megoldások bevezetése lesz fontos trend – derül ki Krocsek Attila, a magyar tulajdonú fintech cég, a BlockBen vezérigazgatójának elemzéséből.

Mind a felhasználók számában, mind az összegeket tekintve rekordokat döntenek a kriptovaluták. Fotó: REUTERS/Benoit Tessier/Illustration

A kriptovaluták áttörésének számos jele látható napjainkra. 2021 egyik legjelentősebb pénzügyi eseményévé vált, amikor márciusban a legnagyobb bitcoin tőzsdének számító Coinbase mögött álló társaság, a Coinbase Global Inc. tulajdonosai regisztrálták a cég részvényeit a nyilvános kereskedésbe történő bevezetésre a Nasdaq-on. Áprilisban meg is valósult a történelmi IPO, a cég értéke pedig több mint 100 milliárd USA dollárra (USD) emelkedett.

Októberben debütált az első, Bitcoinhoz kötött tőzsdei alap a New York-i Értéktőzsdén, Bitcoin Futures ETF néven. Mivel a legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptovaluta, a Bitcoin árfolyama idén többször is átlépte a 60 ezer USD-t, látható, hogy a befektetők szinte mindenből részesedni szeretnének, ami kapcsolatban áll a kriptovalutákba történő befektetéssel, illetve kereskedéssel.

„A kriptovaluták teljes piaci kapitalizációjának növekedési üteme rendkívüli: 2013-ban alig érte el az 1 milliárd USD-t, napjainkban azonban már mintegy 2500 milliárd. Tehát a teljes piac 8 év alatt nagyjából 2500-szoros növekedést produkált. Világszerte már több mint 300 millió ember használ kriptovalutát” – sorolja az adatokat Krocsek Attila, a BlockBen vezérigazgatója. Az év innovatív terméke díjjal kitüntetett, magyar tulajdonú, észt fintech cég igazgatója hozzáteszi: a kriptopiac volatilis, tehát nagy kockázattal járó, de nagy hozammal is kecsegtető pénzügyi termékei egyre nagyobb figyelmet kapnak a hagyományos pénzügyi világ befektetőitől és intézményi szereplőitől egyaránt.

„Az elmúlt években megjelent intézményi befektetők, valamint az egyre szélesedő lakossági igények hatására jelentősen megváltozott a piac volumene, ez a trend várakozásaink szerint tovább erősödik 2022-ben is. Ezzel együtt a piac további szabályozásának kérdése is napirenden lesz, ami a kriptovalutával foglalkozó cégek túlnyomó többsége számára jó hír, hiszen a piac tovább tisztul és még elfogadottabbá válik. A technológiai hátteret adó blockchain-alapú megoldások is egyre népszerűbbek lesznek: becslések szerint közel 12 milliárd dollárt költenek majd a cégek világszerte ilyen fejlesztésekre a jövő évben” – mondja Krocsek Attila.

Arra, hogy Magyarországon is egyre nagyobb állami figyelmet kapnak a kriptovaluták, digitális eszközök és az egész piac megfelelő szabályozása, az elemző példaként említi, hogy 2022. január 1-jétől immár az szja-törvény külön szakasza foglalkozik a kriptoeszközökkel. A piac szabályozását azért üdvözli a BlockBen, mert a fintech éppen olyan blockchain alapú megoldásokat kínál magyar és nemzetközi ügyfeleinek, amelyek biztonságosabbá és átláthatóbbá teszik a digitális pénzügyeket. A növekvő vásárlási igények miatt pedig a magyar piacon is egyre több izgalmas innováció lát napvilágot a digitális pénzügyi eszközök területén.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo