Rekordokat dönt a kriptovaluta

Több mint 2500 milliárd USA dollárra nőtt napjainkra a kriptovaluták teljes piaci kapitalizációja. Világszerte már 300 millió ember használ kriptovalutákat, amelyek a hagyományos pénzügyi rendszerek és befektetők számára is megkerülhetetlenné váltak.

A kriptovaluták azt jelentik a pénzügyi világnak, amit az internet jelentett 30 éve a tömegkommunikációnak. Pénzügyi elemzők világszerte hangsúlyozzák: új világrend van születőben, amelyben már megkerülhetetlenek a kriptovaluták, illetve az ezek technológiai hátterét adó blockchain-megoldások. 2022-ben pedig a piac további szabályozása, a blockchain-alapú fejlesztések, valamint további új, digitális pénzügyi megoldások bevezetése lesz fontos trend – derül ki Krocsek Attila, a magyar tulajdonú fintech cég, a BlockBen vezérigazgatójának elemzéséből.

Mind a felhasználók számában, mind az összegeket tekintve rekordokat döntenek a kriptovaluták. Fotó: REUTERS/Benoit Tessier/Illustration

A kriptovaluták áttörésének számos jele látható napjainkra. 2021 egyik legjelentősebb pénzügyi eseményévé vált, amikor márciusban a legnagyobb bitcoin tőzsdének számító Coinbase mögött álló társaság, a Coinbase Global Inc. tulajdonosai regisztrálták a cég részvényeit a nyilvános kereskedésbe történő bevezetésre a Nasdaq-on. Áprilisban meg is valósult a történelmi IPO, a cég értéke pedig több mint 100 milliárd USA dollárra (USD) emelkedett.

Októberben debütált az első, Bitcoinhoz kötött tőzsdei alap a New York-i Értéktőzsdén, Bitcoin Futures ETF néven. Mivel a legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptovaluta, a Bitcoin árfolyama idén többször is átlépte a 60 ezer USD-t, látható, hogy a befektetők szinte mindenből részesedni szeretnének, ami kapcsolatban áll a kriptovalutákba történő befektetéssel, illetve kereskedéssel.

„A kriptovaluták teljes piaci kapitalizációjának növekedési üteme rendkívüli: 2013-ban alig érte el az 1 milliárd USD-t, napjainkban azonban már mintegy 2500 milliárd. Tehát a teljes piac 8 év alatt nagyjából 2500-szoros növekedést produkált. Világszerte már több mint 300 millió ember használ kriptovalutát” – sorolja az adatokat Krocsek Attila, a BlockBen vezérigazgatója. Az év innovatív terméke díjjal kitüntetett, magyar tulajdonú, észt fintech cég igazgatója hozzáteszi: a kriptopiac volatilis, tehát nagy kockázattal járó, de nagy hozammal is kecsegtető pénzügyi termékei egyre nagyobb figyelmet kapnak a hagyományos pénzügyi világ befektetőitől és intézményi szereplőitől egyaránt.

„Az elmúlt években megjelent intézményi befektetők, valamint az egyre szélesedő lakossági igények hatására jelentősen megváltozott a piac volumene, ez a trend várakozásaink szerint tovább erősödik 2022-ben is. Ezzel együtt a piac további szabályozásának kérdése is napirenden lesz, ami a kriptovalutával foglalkozó cégek túlnyomó többsége számára jó hír, hiszen a piac tovább tisztul és még elfogadottabbá válik. A technológiai hátteret adó blockchain-alapú megoldások is egyre népszerűbbek lesznek: becslések szerint közel 12 milliárd dollárt költenek majd a cégek világszerte ilyen fejlesztésekre a jövő évben” – mondja Krocsek Attila.

Arra, hogy Magyarországon is egyre nagyobb állami figyelmet kapnak a kriptovaluták, digitális eszközök és az egész piac megfelelő szabályozása, az elemző példaként említi, hogy 2022. január 1-jétől immár az szja-törvény külön szakasza foglalkozik a kriptoeszközökkel. A piac szabályozását azért üdvözli a BlockBen, mert a fintech éppen olyan blockchain alapú megoldásokat kínál magyar és nemzetközi ügyfeleinek, amelyek biztonságosabbá és átláthatóbbá teszik a digitális pénzügyeket. A növekvő vásárlási igények miatt pedig a magyar piacon is egyre több izgalmas innováció lát napvilágot a digitális pénzügyi eszközök területén.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo