Informatika cikkek


Megjósolták: mire készülnek a magyar cégek 2024-ben?

Megjósolták: mire készülnek a magyar cégek 2024-ben? 

Az alábbi trendek fogják befolyásolni a vállalati informatikai fejlesztéseket 2024-ben.
Oroszok vették meg az orosz Google-t

Oroszok vették meg az orosz Google-t 

Orosz ellenőrzés alá kerül a Yandex informatikai vállalat nagy része.
Jó befektetés, 5-6 hónapos képzés után havi bruttó 596 ezer forintos fizetés

Jó befektetés, 5-6 hónapos képzés után havi bruttó 596 ezer forintos fizetés 

Karrierváltás: 600 ezerhez közelít a junior informatikusok átlagbére.
Rekordszámú diákot vettek fel az informatikai szakokra

Rekordszámú diákot vettek fel az informatikai szakokra 

Enyhülhet az informatikushiány, ha valóban piacképes tudást szereznek.
Hogyan lehet nulla forintra leszállított adóval hatalmas plusz költségvetési forrásra szert tenni

Hogyan lehet nulla forintra leszállított adóval hatalmas plusz költségvetési forrásra szert tenni 

Tanulságos történettel büszkélkedhet a román gazdaságpolitika. Szomorú, hogy hasonlóval mi nem rendelkezünk.
Menekülnek az orosz informatikusok

Menekülnek az orosz informatikusok 

Sötét jövő várhat az orosz IT-szektorra a Corvinus kutatása szerint.
400-600 ezer forintot keresnek a női informatikusok, de nem elégedettek

400-600 ezer forintot keresnek a női informatikusok, de nem elégedettek  

Bár az IT-iparágban dolgozó magyar nők fizetése a gazdasági válság ellenére nőtt, jelentős részük elégedetlen a jelenlegi bérezésével.
Bruttó 560 ezer forint felett kereshet egy kezdő informatikus, érdemes lehet váltani

Bruttó 560 ezer forint felett kereshet egy kezdő informatikus, érdemes lehet váltani 

Karrierváltásra is jó az informatika, töretlen a kereslet a junior informatikusok iránt .
Kapkodnak a cégek az informatikusok után

Kapkodnak a cégek az informatikusok után 

Évek óta kongatják a vészharangot a szakmai szervezetek.
Meredeken nő az informatikusok fizetése - ennyit lehet keresni

Meredeken nő az informatikusok fizetése - ennyit lehet keresni  

A jelenlegi nehéz gazdasági helyzet sok szektorra hatással van, azonban az informatikai iparágat, és azon belül az IT munkaerőpiacot látszólag kevéssé érinti.

Palkovics saját barátjának köszönheti bukását? 

Az állami megrendelések osztogatása a haveroknak. A magyar gazdaság és politika egyik legnagyobb rákfenéje.

Dobálják ki az informatikusokat 

Elbocsátja az alkalmazottak tizedét a Meta.

Az informatikai fejlesztéseken is spórolnak a cégek 

A hazai cégek 66 százaléka tervezi visszafogni informatikai fejlesztéseit az energiaárak jelentős növekedése miatt.

Veszélyben az informatikai rendszerek 

Alkatrészhiány miatt aggódnak a szerverüzemeltetők.

Kuka vagy felújítás legyen egy idősebb számítógép sorsa? 

5 éves laptopot még érdemes felújíttatni.

Elképesztő kínai fölény informatikában, erre oda kellene figyelni 

A közép-európai diákolimpián komoly sikereket elérő négyfős magyar diákcsapat két tagja egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett az Indonéziában zajló Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI), amely középiskolások számára a legrangosabb versenyprogramozási megmérettetés, hiszen közel kilencven ország több száz versenyzője között kell jól teljesíteniük a fejlett algoritmikus gondolkodást igénylő feladatokban.

A vállalkozók taszítják mélybe a digitális fejlettséget mérő uniós indexünket 

Az e-közigazgatási szolgáltatások növekvő igénybevételének köszönhetően Magyarország egy helyet előre lépett ugyan az uniós országok digitális teljesítményét mérő DESI Index rangsorában, de a 22. hely továbbra is nagyon súlyos elmaradást jelent az uniós átlagoktól szinte valamennyi dimenzióban. Továbbra is viszonylag jól teljesítünk a digitális (vezetékes és mobil) infrastruktúrában, ugyanakkor mind az állampolgárok digitális készségei, mind a vállalkozások digitális felkészültsége terén hatalmas a lemaradás.

Minden magyar informatikus érmes lett a Diákolimpián 

Mind a négy, a versenyen induló magyar diákolimpikon éremmel tért haza az idén a horvátországi Varasdon zajlott Közép-Európai Informatikai Diákolimpiáról (CEOI), ahol tizenkét ország ötvenkét versenyzője mérte össze tudását. A magyar csapat három ezüst-, és egy bronzérmet szerzett a rangos regionális tanulmányi versenyen.

Egy igazi uniós polgár, aki magyar 

Kovács Zsolt jól menő informatikai vezető volt Magyarországon. Aztán több mint 10 évvel ezelőtt feleségének egy visszautasíthatatlan állásajánlat érkezett Luxemburgból, ezért a család kiköltözött. Nem bánták meg, jól érzik magukat, ráadásul különös módon magyarságuk is megerősödött Európa leggazdagabb tagországában. Hogyan? Erről szól a beszélgetés.

300 munkahelyet hoz létre az Aldi - akár otthonról is lehet majd dolgozni 

Megduplázza létszámát Magyarországon az Aldi informatikai szolgáltatásokat végző leányvállalata, az Aldi International IT Services Kft. A vállalat 300 olyan informatikai munkahelyet hoz létre itthon, amelyek jó része otthonról is ellátható feladatokból áll, így immáron az egész ország területéről várják otthoni munkavégzéssel pályázók jelentkezését. A budapesti és a pécsi szolgáltató központját is bővíti a cég, a több nyelven beszélő pályakezdők mellett szoftverfejlesztők és SAP-szakemberek számára is számos álláslehetőség nyílik az Aldinál.

6 hasznos online tanfolyam, ha vállalkozás indításán gondolkozol 

Ha vállalkozás indítását fontolgatod, tudnod kell, hogy nem elég, ha a saját szakmádban profi vagy. Számos új ismeretet kell elsajátítanod ahhoz, hogy sikerre vidd az üzletedet. Szerencsére már rengeteg, szinte fillérekért elérhető online tréning és tanfolyam segít abban, hogy megszerezd a szükséges tudást céljaid eléréséhez.

Újra lehet jelentkezni ingyenes informatikai képzésre 

A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági és munkaerőpiaci helyzetre reagálva az Innovációs és Technológiai Minisztérium először két évvel ezelőtt hirdette meg az Újratervezés Programot, hogy díjmentes informatikai átképzéssel segítse azokat, akik a pályaváltás mellett döntöttek. 

Az ukrajnai háború miatt tovább súlyosbodott az IT szektor helyzete 

Az ukrajnai háború kitörésével az európai IT piacnak rövid időn belül már a második válsághelyzettel kell megbirkóznia azok után, hogy koronavírus-járvány a számítástechnikai iparágat globálisan is különösen érzékenyen érintette, hiszen a pandémia elejétől meredeken drágultak a chip-ek és tovább súlyosbodott a szektorban a munkaerőhiány.

Sikert ért el Hadházy Ákos, az Európai Csalás Elleni Hivatal beindul 

Négyszeresen árazták túl munkájukat.

Ingyenes képzés az ukrajnai menekülteknek 

A 2-6 hónapos, online is elvégezhető képzések résztvevői minimum bruttó 400 ezer forintot kereshetnek kezdőként.

Mire érdemes figyelniük a vállalatoknak, ha informatikai fejlesztést terveznek? 

Az elmúlt hónapokban az IT világban megfigyelhető trendek alapján a 2022-es év elején sokkal nagyobb mértékben kell számolni a munkaerőhiánnyal és beszállítói nehézségekkel, mint az előző években, mely többek között a koronavírus okozta ellátási fennakadásoknak, valamint annak köszönhető, hogy a járvány kezdete óta sokan most látják elérkezettnek a pillanatot a munkahelyváltásra. Ezeket az előjeleket elsősorban azoknak a cégeknek érdemes figyelembe venniük, amelyek az idei évben terveznek informatikai fejlesztést. A megfelelő időben történő felkészüléshez indokolt lehet akár az alapoktól újragondolni az éves gazdasági terveket. De mégis milyen szempontokat kell figyelembe venni egy IT projekt tervezésénél a zökkenőmentes megvalósítás érdekében? Borzák Péter az INSPYRE ügyvezető igazgatójának elemzéséből kiderül.

Rekordokat dönt a kriptovaluta 

Több mint 2500 milliárd USA dollárra nőtt napjainkra a kriptovaluták teljes piaci kapitalizációja. Világszerte már 300 millió ember használ kriptovalutákat, amelyek a hagyományos pénzügyi rendszerek és befektetők számára is megkerülhetetlenné váltak.

Súlyos anyagi veszteség fegyegeti a cégeket 

Annak ellenére, hogy milyen fontos szerepet töltenek be egy cég működésében az adatok, nagyon kevés figyelmet fordítanak azok megóvására. Akár egy hirtelen eszközmeghibásodás, vírus vagy véletlen adattörlés által megsemmisülhetnek az évek vagy akár évtizedek alatt összegyűlt adatok. Sok esetben a védelem minimális beruházással is megoldható lenne, érdemes tehát előrelátóan felkészülni a nem várt helyzetekre is.

Megakadt a magyar cégek digitalizációja 

A Digiméter 2020 után idén is megmérte a hazai kis- és középvállalkozások digitalizációját. A fő index 40-es értéke (100-as skálán) nem változott, látszólag nem történt érdemi elmozdulás a tavalyi évhez képest. Az adatok mélyére nézve azonban több apró eltérésre lehetünk figyelmesek, amik hosszabb távú változások előszelét is jelenthetik. A hazai digitalizációt furcsa kettősség jellemzi: miközben az alkalmazottak és cégvezetők magánemberként a legmodernebb digitális eszközöket és szolgáltatásokat használják, addig munka közben sokszor nélkülözik ezeket. Kivételek persze akadnak, ezért is hívta életre a mérés mögötti konzorcium 2021-ben a Digiméter-díjat, hogy kiemeljék a követendő példákat.

Így lehet most karriert váltani állami támogatással 

Idén augusztusban az Innovációs és Technológiai Minisztérium 10 ezer fő számára ismét elindítja a 100 százalékban államilag támogatott informatikusképzést, az Újratervezés Programot, amelyre augusztus 9-ig még bárki jelentkezhet. Az Újratervezés Programot sikeresen teljesítők jövő tavasszal informatikusként válthatnak karriert, ráadásul a képzések résztvevői szabad felhasználású, nulla százalékos kamatozású diákhitelt is igényelhetnek megélhetési költségeik fedezésére.

Leselkedő veszélyek: mitől kell tartania leginkább a pénzügyi szektornak? 

Az informatikai rendszerhibák, az adatfeltörések és a szervezet gyenge ellenállóképessége jelentik a legsúlyosabb kockázatokat a vállalatok működésére – derül ki a Baker McKenzie és a Risk.net 100 pénzügyi szakember bevonásával készült nemzetközi kutatásából.

Nagy a kereslet: 2021 még magasabb fizetéseket hozott az IT-szektornak 

Tavaly, ahogyan a legtöbb iparág területén, úgy az IT munkaerőpiac területén is jelentős változások történtek, ami még a 2021-es évet is meghatározza. Van-e még hiány, az AI valóban csökkenti-e az IT állások számát és mi várható idén? A Bluebird IT munkaerőpiaci körképe.

Hiába a járvány – ostrom alatt tartják a világ számítógépeit 

2020 második fél évében 85 százalékkal több támadást regisztráltak a G DATA szakemberei, mint az év első 6 hónapjában. A legtöbb támadásért az Emotet hálózat volt felelős, amelynek hatástalanítása után új kártevők megjelenésére számíthatunk.

Sztárszakmák 2021-ben: ezekkel lehet majd nagyokat kaszálni 

Óvatos becslések szerint is mintegy 22 ezer informatikus hiányzott a magyar munkaerőpiacról 2019-ben, és ezt a szektort még a koronavírus-járvány sem tudta visszavetni.

Ez a veszély fenyegeti most a kisvállalkozásokat 

A Dharma már 2016 óta ismert és az egyik legjobban profitáló zsarolóvírus család a tömeges piaci terjesztésre szánt, szolgáltatásalapú kereskedelmi modelljének köszönhetően. A forráskódjának számos iterációját jelentették meg online vagy árulták, így a kódjának jelenleg sok változata létezik.

Itt van a legveszélyesebb országok listája 

Számos olyan ország szerepel a rosszindulatú IT támadások szempontjából legkevésbé biztonságos államok friss rangsorán, ahol magyar cégeknek is élénk üzleti kapcsolataik lehetnek. Azoknak a társaságoknak, amelyeknek alkalmazottai az itt található vállalatokkal, partnerekkel a közös munka miatt rendszeres kapcsolatban vannak érdemes nagy hangsúlyt fektetniük védelmi megoldásaikra. Ellenkező esetben könnyen a hazai működésük is veszélybe kerülhet.   

Felértékelődött a digitalizáció, de még mindig alacsony a női informatikusok aránya Magyarországon 

Jelentős munkaerőhiány van az informatikai szektorban, és már azelőtt ez volt a helyzet, hogy a járvány hatására még jobban felértékelődött a digitalizáció. Létfontosságú, hogy a nők a több biztatást kapjanak, hogy érdekes és vonzó karrierlehetőségként gondoljanak az informatikára, mivel jelenleg rendkívül alacsony a nők aránya ezeken a pályákon – hívta fel a figyelmet a Morgan Stanley budapesti irodája. A vállalat több programmal is próbál változtatni a helyzeten – éppen a héten végezte el újabb húsz középiskolás lány a Morgan Stanley munkatársai által tartott, Smartiz nevű oktatási és mentorprogramot, és vehette át oklevelét a műszaki pályán dolgozó nők nemzetközi napját követően.

Lejár a határidő: már 50 ezren jelentkeztek a kormány új programjára 

Ma délben zárul a regisztráció az ingyenes Újratervezés Programra, amely szintén a járvány miatt esetleg munkahelyváltásra készülőket segíti.

Teljesen átírhatja a magyar bankok működését a járvány 

Informatikai területük kiszervezésére kényszerülhet ugyanis a hazai hitelintézetek jelentős része.

Így szerezhet a cége informatikust 

Január végéig jelentkezhetnek az informatikushiánnyal küzdő vállalatok.

Hogyan lehet a szervereket szenvedéllyel üzemeltetni? - A Rackforest sztori 

A magyar hoszting- vagy bérszerver piacról nehezen gondolnánk, hogy ugyanolyan jelzőket használ öndefinícióra, mint mondjuk egy független színházi társulat. A szerver sokaknak egy lélektelen tárgy, ami csak a szükséges alap az igazán fontos dolgokhoz, az emberek közötti kommunikációhoz, játékhoz, vásárláshoz. Műszaki és mérnöki igényeket támasztunk vele szemben, de nem gondolunk arra, hogy van valahol egy társaság, ami lélekkel áll hozzá.

Szakmák, amikre 10 év múlva is szükség lesz - miből lehet hosszú távon is megélni? 

Kutatások szerint a magyar informatikusok többsége a szaktudás gyors elévülését tartja az IT-szakma legnagyobb kihívásának.

Mától lehet regisztrálni: így szerezz a cégednek akár 500 millió forintot 

Elindul a Digitális Jólét tőkeprogram.

Jó lenne tudni, ki kóstolgatja a cégünket 

Az a tény, hogy az elmúlt években a kiberbiztonság bekerült a hírek közé, hozzájárul ahhoz, hogy a vállalatok jobban tisztában legyenek a kibertámadások által okozott károk összetettségével.

Ők már tudják, mi a pálya 

Nagy sikerrel zárult az idei "Mi a pálya?" műszaki pályaválasztó fesztivál, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szervezésében. Az idei évben több, mint 10.000 diák érkezett az eseményre, az ország majd 700 oktatási intézményéből.

Posztszovjet Szilícium-völggyé válik Ukrajna 

Egyre több cég szervezi ki az IT-s feladatait Ukrajnába. Régóta vonzerőt jelent az olcsó munkaerő, de már nemcsak a digitális kulimunkát, hanem a kutatás-fejlesztést is ide viszik.

Ne a zárat cseréljük le, hanem a jelszavakat, ha lapátra tesszük a pasit 

Az Egyesült Államokban egyre több nő hívja a különböző segélyvonalakat azért, mert a volt élettársa a lakásába telepített különböző okoseszközökön keresztül zaklatja. A G DATA arra figyelmeztet, hogy a szakítás részeként ma már érdemes minden eszközt a gyári állapotára visszaállítani, majd a hozzájuk tartozó jelszavakat lecserélni.

Már marketingre, ügyfélkezelésre is használják a felhőt 

Jogi megfelelőség, tervezhető költségek, könnyű integrálhatóság a meglévő IT-rendszerekbe – ezt várják a magyar cégvezetők a vállalati felhőszolgáltatásoktól a Microsoft és az IVSZ harmadik felhőkutatásának tanúsága szerint. A felmérés áttörést mutat a digitális átállás folyamatában: a többség stratégiai célnak tekinti a digitalizációt, amelynek elérésében a felhőszolgáltatások egyre inkább kulcsszereplővé válnak.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést  

A napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről.

Pénzszerzés

Külföldi piacra lépne a cége? Itt a lehetőség

Külföldi piacra lépne a cége? Itt a lehetőség  

 A Nemzeti Innovációs Ügynökség április 26-án induló XPAND programja a külföldi piacszerzésben segíti az innovatív magyar vállalkozásokat.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Gazdaság

Mit hoz a jövő? Így vásárolhatunk autót

Mit hoz a jövő? Így vásárolhatunk autót  

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben.

Infokom

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje  

Az új uniós kibervédelmi irányelv, a NIS2 számos szervezet számára támaszt új követelményeket több különféle területen.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo