hirdetés

Hogyan lehet a szervereket szenvedéllyel üzemeltetni? - A Rackforest sztori

A magyar hoszting- vagy bérszerver piacról nehezen gondolnánk, hogy ugyanolyan jelzőket használ öndefinícióra, mint mondjuk egy független színházi társulat. A szerver sokaknak egy lélektelen tárgy, ami csak a szükséges alap az igazán fontos dolgokhoz, az emberek közötti kommunikációhoz, játékhoz, vásárláshoz. Műszaki és mérnöki igényeket támasztunk vele szemben, de nem gondolunk arra, hogy van valahol egy társaság, ami lélekkel áll hozzá.
hirdetés

A RackForest 2014-ben azzal az elhatározással kezdte el a működését, hogy nagyon gyors, nagyon nagy rendelkezésre állást biztosító szerverparkot üzemeltet majd, széles portfólióval, miközben megtartják az ügyfelek részére kínálható maximális rugalmasságot. A piacon korábban vagy jó minőségben szolgáltattak nagy cégek - azonban ekkor a rugalmasság és a személyesség veszett el -, vagy előfordult ugyan családias a légkör, de a szolgáltatást, sávszélességet, rendelkezésre állást inkább nem volt szabad firtatni.

Mára a RackForest elérte, hogy három telephelyen van jelen, mégpedig Magyarország három legjobb pozíciójában. A szervertermeket nemsokára 100 gigás vonallal kapcsolják össze (most 40 áll rendelkezésre), vagyis olyanok is megtalálják a számításaikat, akik egy rugalmas és olcsó VPS-t próbálnának ki, de olyanok is, akik egyszerre három földrajzi helyen szeretnének egyszerre jelen lenni, így ha bármelyik telephely összeomlana (ezt fizikailag lehetne csak elképzelni legfeljebb, természeti csapás által), akkor is megy tovább minden, mintha mi sem történt volna.

Mindhárom telephelyen két önálló szünetmentes tápegység működik, amikor ezek nem bizonyulnak elégnek, beindul a dízelaggregát (van, ahol ebből is kettő van). Mindegyik telephelyen két egy külön trafó is rendelkezésre áll, egy lokális áramszünetnél még csak az UPS-ek sem indulnak be. Persze, a kínált belföldi sávszélesség óriási, de a RackForestnél 50 giga külföld is biztosítva van, két független szolgáltatón keresztül, két helyszínen kapcsolódva. És ez nem luxus, sőt alapvetőnek kellene lennie minden igényes vállalatnál, így az árakat hatékony megoldásokkal, freecooling rendszerekkel tartották versenyképes szinten.

“Szívből, kedvesen, szenvedéllyel.“
Mit jelent ez? Azt, hogy mindezt a fenti nagy rendelkezésre állás, és nagy sávszélesség nem gépiesen jut el ügyfelekhez. Ők nem beregisztrálnak, kitöltik, bepipálják, beállítják. A RackForestnél dolgozók asztalhoz ülnek, név szerint ismerik a cégvezetőket, kíváncsiak, mit szeretnének elérni, és a rendszergazdák megpróbálják kitalálni, mi a legjobb az adott alkalmazásra. Ha nem lehet meghatározni előre, kipróbálhatják, mi lehet a jó nekik. A cél az, hogy ne kerüljön bajba egy ügyfél se azért, mert ő rosszul választott.
“Nálunk Emil, Tibor, Feri, Ákos. A papírokon persze Mannaszappan, Kulcs-Szoft, Extreme Digital, Játéknet.”
Tanulságos eset, amikor egy alkalommal arra eszmélt a csapat, hogy az egyik ügyfél szervere nem bírja a terhelést, de a forgalomnövekedés váratlan volt. Noha senki nem kérte, és a szerződésben sem állt ilyen, a csapat automatikusan bekészített egy plusz szervert, nehogy emiatt kellemetlensége legyen az ügyfélnek. “Nem gépek vagyunk, hanem a munkájukat szerető, arra büszke emberek, akik szívvel végzik a munkájukat” - mondta el “Nabil”, a cég vezérigazgatója.

A legtöbb ember már azzal, hogy mindezt megtapasztalja, tudja, hogy jó helyre jött. Azért tudjuk ezt, mert mi is így működünk. Olyanokkal dolgozunk együtt, akik számára lehetetlenség rosszul végezni a munkát, egyszerűen azért, mert ez az életük, a szenvedélyük.

Szerverhoszting

Ezen a területen fontos, hogy a minőség a nagyokhoz hasonló, miközben a rugalmasság is maximális. Ha az ügyfél nem a megszokott dolgokat szeretné, akkor is le lehet zongorázni az új szolgáltatást 2-3 nap alatt, az első telefonhívástól kezdve. Sokan kiemelték: azt szeretik a cégnél, hogy a tech és nem-tech embereket is gyorsan elérik, és ez nélkülözhetetlen a jó hoszting szolgáltatás esetében.

Bérszerverek

Ha az ügyfél nem ragaszkodik saját szerverhez, akkor a hosztinghoz képest minimális áremeléssel szervert is bérelhet, nem is akármilyet. Ez a bérszerver szolgáltatás. Jó minőségű Supermicro vasakkal dolgoznak a rendszergazdák, ennek is köszönhető, hogy a javítási idő nagyon alacsony nálunk. Ha pedig hardvert kell cserélni, a bérszerverekhez két óra alatt vállalják, és ha aláír az ügyfél 10 giga sávszélességet, akkor az annyi is lesz. Nincs túlterhelés, mindenki nagyon kényelmesen elfér a vonalon.

VPS

Nagyon népszerűek azok a megoldások, amik az erőforrásokkal is maximálisan rugalmasan bánnak. Dedikált erőforrásokat is kap egy-egy ügyfél, de ha plusz teljesítményre van szüksége, semmi akadálya: néhány gombnyomás.

Üzemeltetés

A RackForest kizárólag nagy tapasztalattal rendelkező rendszergazdákat alkalmaz, akik otthon vannak a magas rendelkezésre állású, elosztott webshopokban és webkiszolgáló rendszerekben. Egy olyan relációban, ahol az ügyfél hozza a fejlesztőket, a RackForest pedig az üzemeltetést, valamint az infrastruktúrát, akkor nincs körbe mutogatás, mindenki tudja, mi a dolga.

Mindössze öt év leforgása alatt a RackForest egy kétezer szerverrel rendelkező, 500 milliós vállalat lett, és ezzel nincs vége a sikersztorinak. “Fontos dolgot szeretnénk alkotni. Olyan vállalatot, amire büszkék lehetünk, és ami több, mint egyszerűen egy elismert cég. Szeretnénk, ha az, amit csinálunk, alapjaiban változtatná meg a hazai hoszting piacot” - tette hozzá a RackForest vezetője.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo