Milliomosok, mégis éheznek

Hiába milliárdos az ember, ha egy kávé 2,5 millióba kerül. Venezuelában új valutával és az olajárhoz kötött kriptopénzzel próbálnak tenni a hiperinfláció ellen.

A múlt héten szó szerint egy talicskányi pénzt kellett vinni egy bevásárláshoz Venezuelában, írja a Forbes. A hiperinfláció lényegében teljesen értéktelenné tette a dél-amerikai ország valutáját, a bolívart: csak júliusban 82 700 százalékos volt az infláció (az árak több mint nyolcszázszoros mértékben emelkedtek). Válaszul a kormány most új fizetőeszközzel próbálkozik. Ezt szintén bolívarnak hívják, a váltás gyakorlatilag azt jelenti, hogy a régi bankjegyek értékéből levágnak öt nullát.

Új kriptovalutával nyomnák víz alá a bitcoint
Mind Venezuela, mind Oroszország elítéli a bitcoin forgalmazását, és saját virtuális fizetőeszköz bevezetését tervezik, hogy segítségével kikerülhessék az országuk elleni büntető rendszabályokat.
A Statista.com által készített grafika bemutatja, milyen mértékű volt a hiperinfláció az új bankjegyek bevezetése előtt. Egy 2,4 kilós csirkéért például 14,6 millió bolívart is elkértek, ami átszámítva alig több 2 dollárnál. Az összeg kifizetéséhez minegy 1000 bankjegyet kellett a boltba vinni, vagyis a vásárlásba menet az ember nagyobb súlyt cipelt, mint hazafele. Egy csomag pelenka ára 8 millió, egy adag vécépapíré 2,6 millió volt, egy csésze kávé 2,5 millióba került (az új valutából csak 25 az ára). Igaz, eddigre az ország nagyrészében már megállt a bankjegyekkel való kereskedelem.

A magyar rekord tartja magát

A venezuelai infláció mértéke az IMF szerint ebben az évben elérheti az egymillió százalékot is. Ez, bár katasztrofális mértékű, még nem közelíti a magyar rekordot: 1946-ban a magyar pengőben számolt árak 10 billió (1016) százalékkal növekedtek. Magyarország után Zimbabwében volt példa a legmagasabb inflációra, 2008-ban a zimbabwei dollár inflációja tízmilliárd (1010) százalékos volt.

Nicolás Maduro venezuelai elnök a héten azt ígérte, ez a lépés megállítja majd az inflációt, sőt, egyenesen „gazdasági csodát” eredményez majd Venezuelában. Ez nem lesz könnyű annak tükrében, hogy egy felmérés szerint a lakosság 90 százaléka szegénységben él, és mintegy 60 százalék vallotta azt, hogy nincs elég pénze élelemre. Ezen nem segít az sem, hogy egyelőre az új bolívarból egyszerre csak 10-et engednek kivenni a bankokból, hogy így tartsák valamennyire kontrol alatt az árfolyamot.

Az új bolívar értékét egyébként egy februárban elején indított kriptovaluta, a petro árfolyamához kötötte a kormány. A kriptopénzt a zuhanórepülésben levő bolívar alternatívájaként, valamint tőkebevonásra vezették be, a fedezete elvileg Venezuela olaj-, arany- és gyémántkészlete. Azt, hogy ezzel mennyi tőkét sikerült bevonni, nem világos: Maduro szerint több százmillió dolláros nagyságrendben vettek petrót a befektetők, de erről független kimutatás nem készült. A kriptovaluta-kereskedő platformokon ugyanakkor az árfolyama viszonylag stabilan növekedett, bár ez a valuta hosszú távú értékéről nem sokat árul el: a kriptovaluták értéke közvetlenül az első kibocsátás után általában növekszik, és az is segíthetett, hogy az időszakban emelkedett az olaj árfolyama.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo