Új kriptovalutával nyomnák víz alá a bitcoint

2018. január 08. hétfő - 16:08 / piacesprofit.hu
  •    

Mind Venezuela, mind Oroszország elítéli a bitcoin forgalmazását, és saját virtuális fizetőeszköz bevezetését tervezik, hogy segítségével kikerülhessék az országuk elleni büntető rendszabályokat.

A The New York Times értesülése szerint a venezuelai kormány tervei, hogy az ország súlyos gazdasági és pénzügyi válságát ilyen módszerrel próbálják megoldani, előrehaladott állapotban vannak. Miután Nicolas Maduro kormányának gátlástalan pénzkibocsátása miatt az ország fizetőeszköze, a bolivar, értékét vesztette a hiperinflációban, már ez év első felében megjelenhet a petro nevű virtuális pénz, amelynek fedezetét az ország olaj-, gázkincse és más természeti forrásai, köztük arany- és gyémántlelőhelyei jelentik.

bitcoin

Kép: Kaspersky Lab

A venezuelai vezetés azt reméli, hogy a petro bevezetésével megkerülheti az ország ellen hozott amerikai rendszabályokat, és szabadon intézheti nemzetközi fizetéseit, külkereskedelmét. Párhuzamosan a kormány szigorúan tiltja, hogy polgárai a bitcoinnal vagy más virtuális valutával kereskedjenek, többeket ezért már le is tartóztattak. Megfigyelők mindenesetre nem adnak nagy esélyt a petrónak, mivel azt elsősorban a kormány kezében lévő olajkincsre alapozzák – s éppen a venezuelai baloldali vezetés elleni nemzetközi bizalmatlanság vezetett az ország gazdaságának válságához.

Az orosz kormány ugyancsak fenntartásokkal kezeli a bitcoin és társainak megjelenését. Az Orosz Központi Bank felvetette a lehetőséget, hogy blokkolják az ország polgárainak hozzáférését a virtuális fizetőeszközökhöz, míg Putyin elnök korábban arról beszélt, hogy azok milyen sokfajta illegális tevékenységre adnak lehetőséget: pénzmosásra, adóelkerülésre, a terrorizmus finanszírozására is.

Ugyanakkor Putyin pár hónapja találkozott Vitalik Buterinnal, az ethereum nevű virtuális valuta kanadai-orosz megteremtőjével, majd a

15 bitcoinért zuglói lakás eladó!
Folytatódik a bitcoin (BTC)-őrület. Az árfolyamok az egekbe szöktek, és szakértők szerint ez a tendencia továbbra is megmarad. Nem tudni még, hogy mikor egalizálódik, hisz semmi sem tarthat örökké. Van, ahol már csak bitcoinnal fizethetünk.

Központi Bank és a Tájékoztatási Minisztérium illetékesei  céloztak rá: szóba kerülhet egyfajta kriptorubel kibocsátása, amely segíthet megkerülni az Ukrajna elleni orosz támadások miatt elrendelt rendszabályok megkerülését.

Nyikolaj Nyikiforov tájékoztatási miniszter annyit árult el, hogy egészen másfajta kibocsátási módot terveznek, mint a bitcoinét, de részleteket nem közölt. Az amerikai kormány illetékesei jelezték: tisztában vannak azzal, hogy a virtuális  valuták alkalmasak rendszabályok megkerülésére, de ilyen kísérleteket eddig szélesebb körben nem tapasztaltak. (Forrás: The New York Times)

Info & tech
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor