USB-eszközökkel támadnak az illegális bányászok

Az USB-eszközök, amelyek leginkább arról ismertek, hogy rosszindulatú programokat terjesztenek az egymással kapcsolatban nem álló számítógépek között, egy ideje már hatékony és állandó terjesztőeszközt jelentenek a kibertámadók számára a rosszindulatú kriptobányász programok terjesztéséhez.

Annak ellenére, hogy már két évtizede jelen vannak az életünkben és hírhedten nem biztonságosak, az USB-k még ma is népszerű üzleti eszközök, és szakmai kiállításokon is ajándékként osztogatják őket. Ezért aztán nem kerülik el a kiberbűnözők figyelmét sem, akik előszeretettel használják őket különféle fenyegetések terjesztésére, amelyek figyelemre méltóan keveset változtak az elmúlt néhány évben.

Okostelefonon sem úszhatjuk meg a vírusvédelmet
2018 első félévében az IoT eszközöket több mint 120.000 kártevő szoftver-változat támadta meg. Ez több mint háromszor annyi, mint 2017-ben egész évben.
A cserélhető adathordozókat érő fenyegetések 10-es toplistáját – a Kaspersky biztonsági hálózat (Kaspersky Security Network – KSN) megfigyelései alapján – már minimum 2015 óta a Windows LNK sebezhetőségét kihasználó rosszindulatú program vezeti. A listán szerepel még a korosodó 2010-es „Stuxnet sérülékenységet” kihasználó exploit, a CVE-2018-2568, és egyre nagyobb arányban a kriptobányász támadások.

A KSN adatai szerint a meghajtók gyökérkönyvtáraiban észlelt egyik népszerű kriptobányász vírus a 2014 óta ismert Trojan.Win32.Miner.ays/Trojan.Win64.Miner.all. A trójai vírus bejuttatja a bányász alkalmazást a számítógépre, majd feltelepít,i és csendesen elindítja a bányász programot, és letölti azokat a követelményeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a program minden eredményt elküldjön egy, a támadó által vezérelt külső szerverre. A Kaspersky Lab adatai szerint néhány 2018-ban észlelt fertőzés már több éve jelen van, ami azt jelenti, hogy a hosszú ideje fennálló fertőzés valószínűleg súlyosan károsította az áldozat eszközének feldolgozási sebességét.

A bányászprogram 64-bites verziójának észlelési gyakorisága évente mintegy egyhatoddal nő; 2016 és 2017 között például 18,42 százalékkos növekedést mértek, 2017 és 2018 között pedig 16,42 százalékos további növekedés várható. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a cserélhető adathordozókon keresztüli terjesztés ezen fenyegetés esetében ugyancsak jól működik.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo