Kaspersky cikkek


Új taktikákkal próbálnak adatokat kicsalni a vállalatoktól

Új taktikákkal próbálnak adatokat kicsalni a vállalatoktól 

Új, gyorsan fejlődő kémprogramtámadás-sorozatot fedeztek fel, amelynek keretében már több mint 2000 iparvállalatot ért támadás világszerte.
Netes vásárlás: lehet, te is csalás áldozatává váltál az elmúlt hetekben

Netes vásárlás: lehet, te is csalás áldozatává váltál az elmúlt hetekben 

A Black Friday közeledtével növekedés észlelhető az e-fizetési oldalakat utánzó adathalász támadások számában. Az e-fizetési rendszereknek álcázott pénzügyi adathalász támadások száma 2021. szeptemberéről (627 560) 2021. októberére (1 935 905) összességében több mint a duplájára nőtt, ami 208 százalékos növekedést jelent. Többek között ezekkel a megállapításokkal szolgál a Kaspersky jelentése.
Három gyakori átverés: hogyan élnek vissza az üzleti e-mailekkel?

Három gyakori átverés: hogyan élnek vissza az üzleti e-mailekkel? 

A Kaspersky szakértői fokozottan figyelik az üzleti e-mailekhez kapcsolódó visszaéléseket (Business Email Compromise, BEC).
Lezárások, videojátékok és rosszfiúk: több mint 5 millió támadást észleltek tavaly

Lezárások, videojátékok és rosszfiúk: több mint 5 millió támadást észleltek tavaly 

A 2020. harmadik negyedéve és a 2021. második negyedéve közötti időszakban a Kaspersky megoldásai több mint 5,8 millió – malware-ek és népszerű számítógépes játékoknak álcázott nem kívánt szoftverek általi – támadást észleltek és előztek meg.
Mire és mennyit használják a magyarok a közösségi médiát?

Mire és mennyit használják a magyarok a közösségi médiát? 

A hosszan elnyúló járvány időszakában rendkívül gyorsan helyeződtek át személyes kapcsolataink az online térbe – és kizárólag oda. Bár a magyarok 10 éve viszonylag aktívan használják a közösségi médiát és a lakosság csupán 3 százalék nem használ efféle platformokat, a világjárvány alatt a magyarok több mint háromötöde szerint a közösségi média jelentette a létfontosságú kapcsolatot számukra. A Kaspersky megbízásából készült kutatás fényt derít arra, hogy melyek a leggyakrabban használt platformok, mi a közösségi média szerepe és hatása a magyarok életére.
Egyre súlyosabb hackertámadásokra kell felkészülnie a cégeknek

Egyre súlyosabb hackertámadásokra kell felkészülnie a cégeknek 

A Kaspersky MDR-ügyfelei által rendelkezésre bocsátott névtelenített adatok szerint minden tizedik megakadályozott kiberbiztonsági incidens (9 százalék) komoly fennakadást okozhat az ügyfél rendszereinek működésében, vagy jogosulatlan hozzáférést biztosíthat azokhoz.
Megingatja a családi békét, ha frissíteni kell a kütyüket

Megingatja a családi békét, ha frissíteni kell a kütyüket 

A felhasználók eszközfrissítésekkel kapcsolatos attitűdjét vizsgáló globális szintű Kaspersky-felmérés arra a megállapításra jutott, hogy a frissítési tevékenység családi üggyé vált.
A hackerek a kriptodevizákra utaznak – hogy sétálnak el több milliós zsákmánnyal?

A hackerek a kriptodevizákra utaznak – hogy sétálnak el több milliós zsákmánnyal? 

A bányászvírusok új, módosított változatainak száma 2021 márciusában több mint a négyszeresére nőtt.
Óvatlan felhasználók: leskelődnek a webkamerákon keresztül?

Óvatlan felhasználók: leskelődnek a webkamerákon keresztül? 

Az online felhasználók csaknem egynegyede (23 százaléka) mindig engedélyt ad arra, hogy az alkalmazások és a szolgáltatások hozzáférjenek a mikrofonjukhoz vagy a webkamerájukhoz, derül ki a Kaspersky 15 000 személyre kiterjedő globális felméréséből.
Bitcoin banditák: milyen új fenyegetéseket hoz 2021?

Bitcoin banditák: milyen új fenyegetéseket hoz 2021? 

2021-ben a pénzügyi kiberbűnözők gyakoribb célpontja lesz a Bitcoin, míg más kiberbűnözők a fokozottabb adatvédelem érdekében tranzit kriptovalutákra állnak át az áldozatoktól való pénzköveteléskor.

Alattomos csalás: így tévedhetsz te is feketelistás oldalakra 

A Kaspersky kutatói több mint ezer olyan inaktív domainre bukkantak, amelyek a felkeresésükkor nem kívánt URL-ekre irányítják át a látogatókat haszonszerzési célból. A szakemberek azt is megállapították, hogy ezek között a második lépcsőben elért oldalak között igen sok a rosszindulatú.

Különös kutatás: végre kiderült a magyarok preferenciája 

A Kaspersky megbízásából készült, mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatás eredményei szerint a magyarok sokkal inkább kedvelik női hangot, amikor okoseszközöket- és okosszolgáltatásokat használnak.

Otthonról dolgozik a világ – most támadnak csak igazán a hackerek? 

A közösségi távolságtartás terjedésének fényében a Kaspersky szakértői az online találkozókhoz használt alkalmazások fenyegetési környezetét vizsgálták. Arról kívántak megbizonyosodni, hogy a felhasználók biztonságban élvezhetik-e a kommunikációnak ezt a formáját.

A legújabb átverés: el ne hidd, ha kártérítést akarak fizetni! 

Új online csalási módszert fedeztek fel, amely azt akarja elhitetni az emberekkel, hogy kártérítés jár nekik. A személyes adatok kiszivárgásáért kártérítést ajánlva a csalók arra biztatják a felhasználókat, hogy vegyenek „ideiglenes USA társadalombiztosítási számot”, melyet mintegy 9  dollárért kínálnak. A csalásnak Oroszország, Algéria, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek mellett más országokban is voltak áldozatai.

Digitális detox: te milyen fogadalmat tettél erre az évre? 

A felhasználók több, mint 40 százaléka újévi fogadalomként megváltoztatná digitális szokásait 2020-ban. Egy friss kutatás szerint a többség a kütyüjeikkel eltöltött időt szeretné csökkenteni.

Pénzügyi fenyegetések 2020-ban: kik kerülnek a célkeresztbe? 

2020-ban a pénzügyi motivációjú kibertámadók a befektetési alkalmazásokat, az online pénzügyi adatfeldolgozó rendszereket és a feltörekvő kriptovalutákat kezdhetik célba venni, emellett térítés ellenében hozzáférést biztosíthatnak a banki infrastruktúrákhoz, továbbá a mobilbanki malware-ek új válfajait fejleszthetik ki kiszivárgott forráskód alapján. Ezek a Kaspersky főbb előrejelzései a fenyegetési környezet várható alakulásáról a pénzügyi szektorban.

Újabb bajok vannak az Apple körül 

Miután az Apple bevezette alkalmazását, amellyel mobiljain korlátozni lehet a tartalmakat és a használati időt, tudatosan megfojtja a hasonló, bevált külső alkalmazásokat, pedig azok hatékonyabbak.

Működésben a hekkerek svájci bicskája 

Új, minden korábbinál sokrétűbb kémszoftvert fedezett fel a Kaspersky, a számítógépeket védő rendszereket készítő ismert orosz cég.

Kémjátszma: a fagylalt visszanyalt 

Az amerikaiak által kémkedéssel gyanúsított orosz vállalat, a Kaspersky buktatott le egy amerikait, aki szigorúan titkos adatokat lopott el hazája Nemzetbiztonsági Hivatalától.

Telefonunkba menekülünk a szociális helyzetek elől 

A hálózatra csatlakoztatott eszközök egyre nélkülözhetetlenebbé válnak az emberek közötti kapcsolattartásban, ugyanakkor sokak számára fontos védőhálót is jelentenek különböző társasági helyzetekben, amikor nem akarnak másokkal beszélgetni.

USB-eszközökkel támadnak az illegális bányászok 

Az USB-eszközök, amelyek leginkább arról ismertek, hogy rosszindulatú programokat terjesztenek az egymással kapcsolatban nem álló számítógépek között, egy ideje már hatékony és állandó terjesztőeszközt jelentenek a kibertámadók számára a rosszindulatú kriptobányász programok terjesztéséhez.

Ezekre kerestek rá a gyerekek a nyári szünet alatt 

Mit csináltak a gyerekeink a nyáron az interneten? A Kaspersky Lab szülői felügyeleti alkalmazásából gyűjtött adatokból kiderül, mit néztek, hallgattak, vásároltak vagy éppen mire kerestek rá a legfiatalabbak.

Ipari cégeket támadnak adathalász emailekkel 

Mintegy 400 vállalat ellen indult adathalász támadás, többségében Oroszországban, írja a Kapsersky Lab. Alkalmazottak email-címére küldtek üzleti titkok megszerzésére alkalmas emaileket.

Előbb mindig gyanakodjunk, mielőtt kripto-üzletbe fogunk 

A kriptovaluták elterjedése nemcsak a befektetőket vonzza, a kiberbűnözők is ezekkel kívánják növelni profitjukat. Idén az első félévben a Kaspersky Lab termékei több, mint százezer kriptovalutával kapcsolatos hamis pénzváltási folyamatot blokkoltak.

Lehet, hogy az ön gépéről bányászik valaki bitcoint 

A kártékony kriptovaluta-bányász szoftverek az elmúlt egy év alatt 2,7 millió felhasználót támadtak meg, amely majdnem a másfélszerese az előző évhez képest (1,9 millió). Az elmúlt 2 év statisztikái azt mutatják, hogy a bányászok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fejlődő országok piacára, és támadják ezeknek a régióknak a felhasználóit, hogy növeljék bevételeiket – állapította meg a Kaspersky Lab.

Autókat is tönkretehetnek a zsarolóvírusok 

Biztonsági rést jelentenek az okosautók kiegészítői, amelyeket bűnözők autólopáshoz, zsaroláshoz használhatnak. Az autókat támadó vírusokat gyakran a tulajdonosok telepítik fel, amikor illegálisan letöltött programmal próbálják ingyen feloldani az okosautók fizetős funkcióit.

Társkereső oldalakon találtak komoly biztonsági rést 

A Kaspersky Lab kutatói társkereső oldalakon találtak egy olyan programot, amely titkosítatlan felhasználói adatokat továbbított nem biztonságos HTTP protokollon. Az érintett alkalmazások közül néhány világszerte több milliárd telepítésnél jár, és egy komoly biztonsági hiba már azt jelentheti, hogy a privát adataink hozzáférhetővé válhatnak egy támadás során, ezzel szemben a felhasználók teljesen védtelenek lehetnek.

Felmérés: a magyarok többsége nem osztja meg a párjával a számítógépét 

Nem osztja meg párjával a számítógépét vagy az okostelefonját a magyarok nagy része - derült ki a Kaspersky kutatásából. Ebből a szempontból hazánk kivételt jelent, más országokban átlagosan 82 százaléka közösen használnak a párok internetes eszközöket.

Komoly kiberbiztonsági rést fedeztek fel 

A Kaspersky Lab sérülékenységet azonosított egy okos hubnál, amelynek feladata az otthonokban található összes hálózatra csatlakoztatott és telepített modulok és szenzorok kezelése. Az elemzés kimutatta, hogy a támadók távolról hozzá tudnak férni a termék szerveréhez és onnan le tudják tölteni bármelyik felhasználó archivált privát adatait. Ezekkel az adatokkal át lehet venni a teljes irányítást a felhasználó fiókja és ezáltal az otthoni hálózat felett is.

A kisvállalkozásoknál nincs kultúrája a kiberbiztonságnak 

„A gondatlan munkavállalók nagy kihívást jelenthetnek a kiberbiztonság kapcsán, különösen a kisebb vállalkozások számára, ahol még fejlesztik a kiberbiztonsági kultúrát. Nemcsak a munkavállalók lehetnek a kibercsapdák áldozatai, de elsőként nekik kell a céges adatok biztonságát garantálni - véli a Kaspersky Lab kkv-részlegének vezetője.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak 

A fogyasztói élmény és a színvonalas szoftveres támogatás is fontos szempont lett a vásárlók körében a KPMG kutatása szerint.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo