hirdetés

Felmérés: a magyarok többsége nem osztja meg a párjával a számítógépét

Nem osztja meg párjával a számítógépét vagy az okostelefonját a magyarok nagy része - derült ki a Kaspersky kutatásából. Ebből a szempontból hazánk kivételt jelent, más országokban átlagosan 82 százaléka közösen használnak a párok internetes eszközöket.
hirdetés

A kiberbiztonsággal foglalkozó Kaspersky Lab 18 országra vonatkozó tanulmánya megállapította, hogy a párok 82 százaléka megosztja egymással a készülékeiket, 7 százalékuk pedig közösen használ olyan online fiókokat is, mint például webshopot, bankot, vagy stream szolgáltató oldalakat. Ugyanakkor a megkérdezettek 57 százaléka vallotta magát kibertudatosabbnak a párjánál. A férfiak között ez az arány magasabb, náluk 75 százalék gondolja ezt.

Magyarország ebből a szempontból kivételt jelent: az itteni, összesen 1000 fő részvételével zajló felmérés alapján a magyaroknak több mint a fele egyáltalán nem használja közösen partnerével az internetre csatlakoztatott készülékeket. Csak a válaszolók egyharmada oszt meg egy készüléket (33,8 százalék), főként a számítógépet. Többen, 62 százaléknyian használnak közös online fiókot, amelyek nagyrészt pénzügyi szolgáltatással kapcsolatosak. 37 százalék pedig semmilyen online fiókot nem oszt meg társával.

Magyarországon támad a legtöbb vírus
A Sophos legújabb elemzése szerint nem csak a Windows, de az Android, Linux, MacOS platformok sincsenek biztonságban a számítógépes zsarolóvírusok elől. Idén világszerte összesen két zsarolóvírus – WannaCry és Cerber – volt felelős a számítógépek elleni támadások 89,5 százalékáért.
16 százaléktól már csaltak ki pénzt a neten

Azok, akik a kapcsolatban úgy érzik, jobban értenek a digitális világhoz, rendszeresen segítenek társaiknak technológiai kérdésekben, a tanulmányban részt vevők 94 százalék a számolt be erről. Azonban olyan is előfordul, hogy nem kívánt segítségről van szó, ezért nem meglepő, hogy minden harmadik ember nem is kér inkább segítséget, ha épp online gondjuk akadt. A tanulmány szerint ezek az online problémák akár mindennaposak is lehetnek, mivel sokan nem fordítanak kellő figyelmet a biztonságra az online jelenlét során. Például sokan úgy csatlakoznak egy wi-fi hálózatra, hogy nem ellenőrzik a biztonsági beállításokat (58 százalék), ismeretlen honlapról származó fájlt töltenek le (41 százalék), őrizetlenül hagyják készülékeiket nyilvános helyen (32 százalék). Ezek a figyelmetlenségek mind veszélyeztethetik a készülékeket és az azokon tárolt adatokat.

Ezek a különbségek akár problémát is jelenthetnek egy kapcsolatban – a kibertudatos felhasználók 28 százalék a panaszkodott arra, hogy több problémája is akadt a készülékeikkel és online fiókjaikkal, mióta azokat megosztják társaikkal. Olyan speciális problémák is megjelentek, mint például a készülékek sérültek (30 százalék); véletlenül malware-rel fertőzték meg (24 százalék); véletlenül vagy szándékosan, de a másik beleegyezése nélkül adatokat osztottak meg (18 százalék); vagy pénzügyi visszaélés áldozatai lettek (16 százalék).

„A megosztott felelősség az internetes biztonság kapcsán nagyon romantikusan hangzik, valójában egy nagyon fontos dologról van szó, amit kiemelten kell kezelni. Nem lehet kikerülni a kérdést, hogy egy kapcsolatban van olyan, aki kevésbé jártas a digitális világban, mint partnere. Ennek pedig az a következménye, hogy a személyes adatok és a készülékek akaratlanul is veszélynek vannak kitéve az online tevékenységek során. Tény, hogy fontos egy kapcsolatban megosztani egymással mindent, akár a készülékeket, akár az online fiókokat, de ugyanennyire fontos, hogy mindezt tudatosan tegyük és figyeljünk a kiberbiztonságra. Az a jó, ha a megosztott felelősség kiterjed a védelemre és a biztonságra is.” – hívta fel a figyelmet a problémákra Dmitry Aleshin, a Kaspersky Lab Termék Marketing részlegének alelnöke.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo