Számítógép cikkek


A történelem legnagyobb visszaesésének éve lehet az idei a számítógépeknél

A történelem legnagyobb visszaesésének éve lehet az idei a számítógépeknél  

A PC-k globális szállítása éves szinten közel 14 százalékkal csökkent.
Jön az internettel fűthető lakás

Jön az internettel fűthető lakás 

Jön az adatközpontok új generációja.
Fordulat a számítógép-vásárlásoknál, hét negyedév katasztrófa után nőttek a kiszállítások

Fordulat a számítógép-vásárlásoknál, hét negyedév katasztrófa után nőttek a kiszállítások 

Csökkentek a PC-kiszállítások a világon a második negyedévben.
A válság miatt számítógépet se vesznek az emberek

A válság miatt számítógépet se vesznek az emberek 

A világon 29 százalékkal zuhantak a PC-kiszállítások az idei első negyedéven éves összevetésben.
Ezekre a Windows-beállításokra voltak kíváncsiak a magyarok távmunkában

Ezekre a Windows-beállításokra voltak kíváncsiak a magyarok távmunkában 

Miért kapcsol le a laptop, ha lehajtjuk a fedelét? Miért nem jó a kép a vadonatúj monitoron? Miért nincs hang a Skype-ban? A Neumann Társaság a Microsoft Magyarországgal közösen összegyűjtötte a Windows 10-zel kapcsolatban az otthoni távmunka során leggyakrabban felmerült kérdéseket és válaszokat.
Solid-state drive használat közben

Solid-state drive használat közben 

Az SSD rövidítéssel fémjelzett szilárdtest meghajtó a HDD-k versenytársává lépett elő. Vásárlás tekintetében már csak egy picit magasabb költségűek, mint a merevlemezek. Működésüket tekintve alapjaiban eltérnek a jól megszokott winchesterektől. Fő előnyük, hogy nincs bennük mozgó alkatrész. Így a fizikai sérülésük szinte kizárt. A mozgó alkatrészek hiányából adódóan teljesen hangtalanul működnek, és melegedésük is minimálisra csökkent. Mindezek mellett a korábbiakhoz képest elképesztő sebességgel működnek. Nincs a gépnek gondolkodási ideje, a számítógép vagy laptop mellett helyett foglaló személynek sosem kell a gép működésére várnia.
70 ezer utast érintett a British Airways összeomlása

70 ezer utast érintett a British Airways összeomlása 

Sokmillió font kártérítést kell fizetnie a British Airwaysnek, miután számítógépes rendszerének szerdai összeomlása miatt legalább 70.000 utasa maradt le járatáról, vagy csak nagy késéssel tudott elutazni.
Az online ügyintézés a mindennapjaink része

Az online ügyintézés a mindennapjaink része 

A hétköznapi teendőink nagy részét már online intézzük: ilyen az ételrendelés (52%), a szállásfoglalás (45%), a hivatalos ügyintézés (43%) vagy szerződésmódosítás (29%)1. A nagyobb pénzmozgással járó teendőkkel viszont óvatosabbak vagyunk.
Okos adatok: egyre olcsóbb rendszerek a kkv-k szolgálatában

Okos adatok: egyre olcsóbb rendszerek a kkv-k szolgálatában 

A gépi intelligencia a hatékonyságnövelés talán utolsó forrása. Az okos eszközök, szenzorok közötti kommunikációt, a mesterséges intelligencia-szoftverek használatát a kisebb cégek számára is elérhetővé fogják tenni azok a IoT-hálózatokat, amik most indulnak el az 5G-technológiával. A szenzorok és e rendszerek ára évről évre zuhanni fog, vagyis előnyeit a kkv-szektor is learathatja. Erről is beszéltek az előadók a Piac & Profit ADAT – Az új kincs című konferenciáján.
A lakáshitelnek és a kamatnak is van ökolábnyoma

A lakáshitelnek és a kamatnak is van ökolábnyoma 

Ha hitelt veszünk fel ingatlanra, és jelzálogot rak rá a bank, annak is megvan az üvegházgáz-vonzata. Mint mindennek, ami gazdasági tevékenység. Mert számítógépeket használunk, energiát fogyasztunk szinte minden tevékenységünkkel. Az elmúlt években persze sokat zöldült a bankok működése is.

5-6 Celsius-fokos felmelegedésnél már az emberi faj is kihalhat! 

Ez rizikó-jóslat persze minket, az emberi fajt is magában foglalja. Az állatfajok és növényfajták tömeges pusztulása olyan dominóeffektust indíthat be, melynek mi isszuk meg a levét, figyelmeztetnek tudósok. Ha eléri a 5-6 Celsius-fokot a globális felmelegedés, minden életforma kihalhat a Földön a klímaváltozás miatt.

Ha gyorsan kell, nem mindegy, mivel töltjük a telefont 

Mobiltelefonunkat, tabletünket néha sürgősen, méghozzá gyorsan kéne tölteni. Mit tehetünk?

Saját találmányaiktól óvják gyerekeiket a Szilícium-völgy kutatói 

A Szilícium-völgy sok vezető embere is korlátozza gyermekei mobil- és tv-használatát: szakemberek szerint egyre veszélyesebb a fiatalok képernyő-függése.

Már az alsósoknál is alap az okostelefon 

Egyre inkább a tanulásnak is elengedhetetlen kellékei a műszaki eszközök: az alsósosok negyede, a felső tagozatosok fele már számítógépet is használ az iskolai teendők teljesítéséhez - írja az Adó Online.

Egyre drágább laptopokat veszünk 

A Notebook.hu adatai alapján néhány év alatt sokat nőtt az az átlagos összeg, amennyiért hajlandóak vagyunk hordozható számítógépet venni, írja a Bitport.

Hiába volt igazuk, a ház elúszott 

Egy nagy bank számítógép rendszerének hibája miatt vesztette el házát 625 amerikai család. A károsultak perelnek, de nem kapnak annyit, amennyi pótolná veszteségüket.

Felmérés: a magyarok többsége nem osztja meg a párjával a számítógépét 

Nem osztja meg párjával a számítógépét vagy az okostelefonját a magyarok nagy része - derült ki a Kaspersky kutatásából. Ebből a szempontból hazánk kivételt jelent, más országokban átlagosan 82 százaléka közösen használnak a párok internetes eszközöket.

Emberfeletti munkavállalók, vagy munkanélküliek leszünk? 

A fejlesztők úgy vélik, az AI emberfeletti képességekkel fogja felruházni az embereket, és csak a repetitív részfeladatokat fogja elvenni tőlünk. Ezeket a készségeinket kell erősíteni, hogy megőrizhessük az állásunkat.

Hackerbiztos lesz a kvantuminternet 

2030-ra már az átlagjúzerek is használhatnák a kvantuminternetet, de nagy valószínűséggel előbb is. Ennek az lenne az elsődeges előnye, hogy az üzeneteket nem tudnák feltörni és ellopni a hackerek. A 2020-as években a bankrendszer is részben átállhat a kvantumalapú információtovábbításra és tranzakciókra.

Így neveljük a jövő munkaerejét 

Gyermekeink olyan világban nőnek fel, ahol a közösségi média, a mobiltechnológia és az online közösségek alapvető fontosságúak a kommunikáció, a tanulás és a fejlesztés útján. Szinte természetes, hogy felelős szülőkként félelmet érzünk az internet nyújtotta nyitottság és kontroll-nélküliség miatt, de tenni ellene csak úgy tudunk, ha elfogadjuk ezt, és mindenki szempontjából kihozzuk belőle a legjobbat.

Több idő jut az ügyfélre 

Immár megszokott, hogy a pénzintézeteknél számítógépes rendszerek intézik a számlavezetést, az utalásokat, a tőzsdei megbízásokat. Amerikai nagybankok már egyre bonyolultabb feladatokat is bíznak a számítástechnikára, aminek eredményeként munkatársaik többet tudnak foglalkozni az ügyfelekkel.

Elavult számítógépet használ a magyar kkv-k csaknem harmada 

A magyar kis- és középvállalatok 29 százaléka elavult, 5 évnél idősebb számítógépet használ, ami lényegesen rosszabb az uniós átlagnál, ahol 18 százalék ez az arány – mondta Vass Gábor, a Microsoft Magyarország Kft. kkv-üzletág és partnerkapcsolati igazgatója a vállalat legfrissebb kutatását ismertetve csütörtökön.

Ezeket a személyes dolgokat ne tároljuk a munkahelyi gépen 

Nagyon pórul járhat az, aki magáncélú anyagokat tárol a munkahelyi számítógépén. Nemcsak azért, mert olyan dolgot küldhetünk véletlen a főnöknek, amit nem kellene látnia. Kémprogramoknak, vírusoknak is kitehetjük a céges rendszert.

Évente egy hetet malmozunk a gépek hibája miatt 

Az EMEA régió vállalatainál az IT és a nyomtatási technológia kezelésében és használatában számos hiányosság fedezhető fel. Az eredmények alapján munkavállalónként évente több mint egy munkahét kiesik az IT rendszerek és hardverek meghibásodása miatt, amely évente 497 millió eurós költséget jelent a magyarországi munkáltatóknak. Ennek közel fele a nyomtató problémákhoz köthető költség, összesen 231 millió euró - derül ki az Epson megbízásából készült kutatásból. 

Függetleníti magát Kalifornia Trumptól 

A napfényes amerikai tagállam törvényhozói sorra hoznak olyan döntéseket, melyek kifejezetten azt szolgálják, hogy megőrizzék a környezettudatos jogszabályokat, melyeket szövetségi szinten Trump éppen most töröl el. Szabályozzák a gépjármű-emissziót, a metánkibocsátást és a komputerek energiahatékonyságát.

5 üzleti ötlet, kis befektetéssel 

Az hálózatok korában, amikor az internetnek köszönhetően bárhová tudjuk teríteni termékeinket, sokan a saját otthonukból akarnak vállalkozni. Azonban a vállalkozó kedv még kevés, a legtöbb üzlethez bizony komoly kezdőtőke kell, ami gyakran bizony hiányzik. Lássunk néhány ötletet, ami komolyabb befektetés nélkül is elindítható!

Kikapcsolt a gép magától? Ez lehet a háttérben 

A számítógépen tárolt adatok minden korábbinál értékesebbek, soha nem volt ennyire fontos a szerepük a vállalkozások életében. Ha valami elromlik, többnyire teljes a pánik. Szakértőnk segít, melyek a gépek legkritikusabb részei, amelyekhez mindenképpen szakértőt érdemes hívni.

Indul a nyaralás, frissítsük fel a számítógépet is! 

A számítógép ma már az egyik leginkább nélkülözhetetlen munkatársunk, így ha nyaralni indulunk, gondoljunk arra, hogy egy kis felfrissülés a számítógépre is ráfér! Mondjuk ne rendeljünk neki is Pina colada koktélt (főleg ne próbáljuk meg megitatni vele!), de legalább áramtalanítsuk és tisztogassuk meg. Elsőre ez is elég!

Leáldozóban a Bitcoin? 

Még elődje sem terjedt el, de másik új virtuális pénznem tör a hatalmára. Rivalizálnak a bitcoin-appok fejlesztői, s néhányan közülük egy új pénznemhez dezertáltak. Az Ethereum-alkalmazások lehetővé teszik a kistermelőknek, hogy közvetlenül értékesítsék terményeiket a fogyasztóknak.

Így törik föl a jelszavait a hackerek 

Hogyan működik egy magánember digitális életének, jelszavainak, eszközeinek meghekkelése? Kevin Roose a Las Vegas-i hacker-konferencián felkért 4 hackert, hogy törjenek be hozzá. Meglepően könnyen ment.

A tipikus elkövető évek óta nálunk dolgozik 

Egyre sokrétűbb visszaélésekre kell számítani a gazdasági bűncselekményekben – derül ki a PwC felméréséből. A tipikus elkövető pedig nem kívülről jön, hanem nálunk dolgozik.

Szuperszámítógép kéne a klímaváltozás megjósolásához 

Az éghajlatváltozás olyan sok tényezős folyamat, aminek modellezésére jelenleg nem létezik elég nagy kapacitású számítógép. Becslések szerint százszor nagyobb erejű komputer kellene, mint amilyet a technológiai mai fejlettségi szintjénél elő tudnak állítani.

Nem fizet rezsit a Tetris tulajdonosa 

A tehetősek villanegyedében, Honoluluban él 557 négyzetméteres, csodás panorámájú otthonában minden számítógépes játékok atyja. És lekapcsolta magát az áramhálózatról. Nem azért, mert anyagilag rászorulna. Hanem mert szívinfarktus utáni halálközeli élményében rájött, hogy az energiasemlegességre kell törekednie. És új vállalkozásával erre segíti rá klienseit.

Évente több ezer forint takarítható meg egy új számítógéppel  

A legtöbb vállalat számára a gyártási- és bérköltségek után az energia jelenti a harmadik legnagyobb tételt a költségvetésben. Az áramszámlát a szerverek mellett leginkább a régebbi asztali számítógépek növelik. Egy ötéves asztali számítógép körülbelül 17 000 forintnak megfelelő áramot fogyaszt egy évben , de ez a költség akár a 44 000 forintot is elérheti, különösen akkor, ha a felhasználók saját lustaságuk vagy a szoftverek frissítésének szükségessége miatt elszoknak attól, hogy éjszakára kikapcsolják számítógépeiket, illetve, ha csak a monitort kapcsolják ki.

Munka számítógép előtt: ezek az optimális körülmények 

Nem is gondolnánk, hogy mennyi munkavédelmi előírást kell betartanunk, ha számítógép előtt dolgozó munkavállalókat foglalkoztatunk. A munkaasztal és a megvilágítás mellett még az optimális hőmérséklet betartása is célszerű.

Íme, 2013 legjei 

A tavalyi év bővelkedett furcsaságokban és nem csak a technológiai újdonságok terén. Ebből szedtünk össze egy csokorra valót a csempészett csirkefalatoktól a Google saját repülőtéri termináljáig.

Még nem halt ki a PC 

Elképesztő mértékben uralja életünket a számítógép és a digitális technika - derült ki az IDC által, csaknem négyezer felnőtt amerikai megkérdezésével idén júniusban készült tanulmányból. A válaszadók több mint négyötöde szerint egy hagyományos számítógép vagy laptop sokkal sokoldalúbb, mint egy okostelefon vagy egy táblagép.

Zöld megoldás: itt az "ügyvédszoftver” 

Minden vállalkozás, melynek működése évekre tekint vissza, irathalmazok tömkelegével rendelkezik. Még ha beszkennelve, digitális formában léteznek is ezek, egy-egy per vagy hatósági vizsgálat esetén a releváns szerződés vagy passzus megtalálása nem kis kihívás. Ebben segítenek új szoftverek, melyek elemzik a dokumentációt, s a múltbeli eseményeket, munkafolyamatokat.

Jön az informatikai Armageddon? 

Káosz törhet ki a Földön. A napkitörésektől akadozhat a vasúti és légi navigációs eszközök működése, megzavarodhatnak a banki számítógépes rendszerek, az olajfúró-tornyok, leállhatnak a villamos energia-hálózatok, magukkal rántva a közműrendszert, s a vízszolgáltatást. A beígért felfordulás egyelőre elmaradt, 2012 végétől kezdődően azonban fokozottan kell napviharokra számítani, vélik a szakértők.

Új HP számítógép egyedülállóan többfunkciós teljesítménnyel 

A HP bővítette Elite üzleti és asztali portfolióját az iparág első többfunkciós PC-jével, ami integrálja az Intel® második generációs Core vProTM technológiáját, ami akár 40 százalékkal jobb teljesítményt, 15 százalékkal gyorsabb merevlemez-hozzáférést és csökkentett várakozást eredményez a távoli IT-menedzsment egyszerűsítésén keresztül.

Napkitörések és technika: jön a tőzsdei összeomlás? 

Gépesített világunkban nemcsak a tőzsdét veszélyezteti technikai malőr. Természettudósok szerint jövőre erősödni fognak a robbanások a Napon, vagyis az úgynevezett napkitörések. Ezek kedvezőtlenül befolyásolnak gyakorlatilag mindenféle gépet. Az 1920-as években Amerikában ilyen okokból többször is leállt a morze-jelekkel táviratokat kézbesítő országos kommunikációs hálózat.

Eltűnhet a vagyonunk a tőzsdei számítógépeken? 

A villámgyorsan mozgó pénzek és részvények ma már nemhogy gesztikuláló brókerek, de gombnyomás nélkül cserélnek gazdát. Algoritmusok végzik a tranzakciókat, amikor bizonyos árra emelkednek vagy zuhannak egyes részvények. A legjobb alapok hatalmas pénzeket költenek ezekre a számítógépekre, melyek másodpercek alatt több ezer adás-vételt eszközölnek. Ám a rendszer időnként megbicsaklik: ezeket a piaci összeomlásokat hívják "flash crash"-nek. Nem jelent-e túl nagy kockázatot szerverekre áramoltatni a gazdasági folyamatok egészét, és ott mozgatni cégek, alapok és magánszemélyek vagyonát? 2012-ben tetőzni fognak a napkitörések, melyeknek az a velejárója, hogy megbénítják az elektronikus gépeket a Földön.

Számítógépes játékok: egyre nagyobb a felelősség  

A számítógépes játékok piaca évek óta folyamatosan növekszik, az új, közösségi játékokra alapozó online- és mobilfejlesztések pedig soha nem látott nyereségrátákat produkálnak. Ráadásul ezeknek a játékoknak nemcsak az üzleti szférában, hanem - társadalmi és pszichológiai hatásaik miatt - a mindennapi életben is fontos szerepük van.

Jövőbelátás: komputer modellezi a fenntartható világot 

Új modelláló eszközt fejlesztenének, hogy megismerjék, milyen döntések kellenek egy fenntartható társadalom létrejöttéhez. A genfi CERN részecskegyorsítójához hasonlóan tudásgyorsítónak hívnák azt a még csak tervként létező szuperkomputert, mely a globális társadalom és az ökoszféra viselkedését szimulálná. A FuturICT csoport egyelőre befektetőket keres a projekthez: tíz éves ütemben 1,3 milliárd dollárra lenne szükség a szuperkomputer megépítésére.

Stratégiai játékkal dönthetünk a Föld sorsáról... 

Egy brit fejlesztésű komputerjáték lehetővé teszi a játékosok számára, hogy egyedül mentsék meg a Földet az éghajlatváltozás káros következményeitől. Szimulációval sajátíthatjuk el az ökológiailag felelős magatartást. Az ehhez hasonló játékok terjedése arra utal, hogy a populáris kultúrába is benyomultak a világ jelenének akkut problémái és jövőjének nagy kérdései, melyek többé nem absztrakt, hétköznapi élettől idegen témák.

Új megoldások az energiamegtakarításban 

Az infokommunikációs ipar rohamos fejlődése megváltoztatta a világunkat. Máshogy dolgozunk, szórakozunk, közlekedünk és így tovább. De az új technológiák hatással vannak korunk egyik legnagyobb problémájára, a globális felmelegedésre is. A szektor fejlődésének, saját ökológiai lábnyomának csökkentése mellett, jelentős a hatása más iparágak zöldebbé tételére is.

A nyílt szoftvereké a jövő 

A nyílt szoftveres törekvéseket itthon és nemzetközi szinten is kiemelten támogatják a jövőben - derült ki az ODFA Magyarország által szervezett nemzetközi OpenOffice.org konferencia nyitó ülésén.

Zöldül a merevlemez is 

Energiatakarékosabbá válik a mobil adattárolás. A merevlemezek új generációja a "zöld gombnak" köszönhetően kevésbé terheli a környezetet: ennek az alkalmazásnak köszönhetően egy mozdulattal "altathatók el" a hordozható merevlemezek, s így kevesebb áramot fogyasztanak, mint elődeik.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Motorvásárláson töri a fejét? Most ezek a legnépszerűbb márkák

Motorvásárláson töri a fejét? Most ezek a legnépszerűbb márkák 

A jó idő beköszöntével kilőtt az érdeklődés a használt motorbiciklik iránt.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát 

Tíz díjat - három elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Befektetési Alapkezelő.

Cégblog

Piacvezető távközlési cég lett a Veszprém Kézilabda Club partnere

Piacvezető távközlési cég lett a Veszprém Kézilabda Club partnere  

A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét.

Klímablog

Nő a szakadék a vállalatok között

Nő a szakadék a vállalatok között  

A KPMG legfrissebb kutatása szerint a vállalatok megközelítőleg egyharmada érzi úgy, hogy készen áll az ESG-vel kapcsolatban közzétett adataira irányuló független tanúsításra


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo