Hackerbiztos lesz a kvantuminternet

2030-ra már az átlagjúzerek is használhatnák a kvantuminternetet, de nagy valószínűséggel előbb is. Ennek az lenne az elsődeges előnye, hogy az üzeneteket nem tudnák feltörni és ellopni a hackerek. A 2020-as években a bankrendszer is részben átállhat a kvantumalapú információtovábbításra és tranzakciókra.

Los Alamosban az amerikai kormány kutatóintézetében már 2011 eleje óta működik egy kvantumkomputerekből álló hálózat. Ennek tényét csak két és fél évvel később, 2013-ban hozták nyilvánosságra.

Csakhogy ebben központi elosztó szerver működik, az küldi és dekódolja az üzeneteket. Ha ezt a metódust egy globális hálózat alapjává tesszük, az pont az általunk ismert decentralizált internet ellentéte, vagyis nem skálázható, nem használható nagy mennyiségű üzenet továbbítására.

Arról, hogy a kvantumszámítógép miben tér el a bináris komputerektől, ennek a cikknek a végén olvashatnak.

Kvantumvilág

A kvantum a szubatomi részecskék világa, ahol a megfigyelés már beavatkozik a megfigyelt jelenség természetébe és viselkedésébe. Ezért fordulhat elő, hogy a szubatomi részecskék hol részecskeként, hol hullámként viselkednek. Az anyag alaptermészetes kettős.

Végletesen leegyszerűsítve: a kvantummechanika lényege, hogy az egymástól távol eső részecskék is hatással vannak egymásra, anélkül, hogy a hagyományos eszközökkel kimutatható lenne köztük kapcsolat. Ez az úgynevezett Bell-feltétel. Ennek alapja pedig az, hogy alapjában véve az egész univerzum valójában egy kvantumenergiamező.

A kvantuminternet megzavart, eltérített, összekapcsolódó kvantumrészeckéket használna, s kvantumjelek továbbításával működne, míg a jelenleg általunk használt internet rádiófrekvenciákat használ az elektronikus, digitális jelek továbbítására a komputerek között. Az említett kínai műhold fotonokat küldözget az űrből a Földön lévő állomásra, s ugyanígy történik visszafelé a műholdra a jeltovábbítás.

Műholddal

2016-ban Kína bocsátott fel egy kommunikációs kvantumműholdat, mely összekötött, megzavart (entangled) kvantumjeleket küld a vevőállomásnak. A jeltovábbítás 1126 -a The Guardian szerint 1995- kilométeres távolságon folyt három földi állomás között. Egy korábbi kísérlet 2015-ben csak 105 kilométeres távolságon tette lehetővé a fotonok küldését. A kínai szakemberek tehát nagy előrelépését értek el a technológiával.

A kísérleti adás nem volt más, mint egy videokonferencia a kvantuminterneten. Ez viszont már egymástól 4600 kilométerre lévő két tudós között létesített kapcsolatot: egy bécsi és egy pekingi szakembert kapcsoltak össze.

Az így keletkező információkat is kvantumemóriában tárolják. Augusztus végén a hálózatot arra is bevetették, hogy segítse a Peking-Sanghaj internethálózat működését.

A projekttet Jian-Wei Pan, a University of Science and Technology of China munkatársa vezeti, aki szerint 2030-ra már megvalósítható álom lehet a globális kvantuminternet.

Kvantuminternet: prémiumszolgáltatás?

De hogyan profitálnánk mi, átlagfelhasználók ebből? Íme Pan jóslatai:

  • Az internetes böngészés nem változna. A közösségi médián sem a kvantummechanikát használva osztanánk meg tartalmakat.
  • A felhőben is kvantumtechnológiával tárolnák az adatokat.
  • A kvantuminternet a hagyományos internet kiegészítő állomása vagy rétege lenne, vagyis elsősorban a különösen nagy biztonságot igénylő feladatokra alkalmaznánk.
Magyarországon támad a legtöbb vírus
A Sophos legújabb elemzése szerint nem csak a Windows, de az Android, Linux, MacOS platformok sincsenek biztonságban a számítógépes zsarolóvírusok elől. Idén világszerte összesen két zsarolóvírus – WannaCry és Cerber – volt felelős a számítógépek elleni támadások 89,5 százalékáért.
Kvantumtitkosítás

A kvantuminternet forradalmasítja az információküldést. A kvantumtitkosításnak, a kvantum kriptográfiának köszönhetően meghekkelhetetlen adatokat küldenénk.

A kvantum kulcsforgalmazásnak (QKD) az a lényege, hogy külön megy az infó és külön a kulcs, ami a titkosítás feloldásához szükséges. Ha bármelyikbe megpróbálnak hackerek beavatkozni (feltörni, módosítani), mind az adat, mind a kulcs tönkremegy, s a behatolási kísérletről értesíti a rendszer a küldőt és a címzettet is. A hackerek pont azzal hagynak nyomot maguk után, hogy a kvantumtárgyak -pl. fotonok- mérése beavatkozik magába a mérés tárgyába. Ha megfigyelnéd az üzenetet, már megváltoztatod. Ezért biztos a kvantuminternet: minden hekkelési szándéknak nyoma marad. Változik tőle a kvantumvilág.

Már vannak cégek -például az ID Quantique- melyek kész titkosítási megoldásokat árulnak bankoknak az ilyen üzenetek küldésére és fogadására. Egyes startupok most azon dolgoznak, hogy az üzenettovábbítás úgy történhessen a kvantuminterneten, hogy a sikertelenül megtámadott üzeneteket ne pusztítsa el a rendszer.

(Futurism, MIT Review, motherload.vice.com, The Guardian)

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo