Okos adatok: egyre olcsóbb rendszerek a kkv-k szolgálatában

A gépi intelligencia a hatékonyságnövelés talán utolsó forrása. Az okos eszközök, szenzorok közötti kommunikációt, a mesterséges intelligencia-szoftverek használatát a kisebb cégek számára is elérhetővé fogják tenni azok a IoT-hálózatokat, amik most indulnak el az 5G-technológiával. A szenzorok és e rendszerek ára évről évre zuhanni fog, vagyis előnyeit a kkv-szektor is learathatja. Erről is beszéltek az előadók a Piac & Profit ADAT – Az új kincs című konferenciáján.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

„Az informatikai sztrádán minden törik, ezt végre az EU is belátta, és tett az ellen, hogy a három nagy óriás ne csinálhasson többé óriási üzletet abból, hogy az európai polgárok adataival sáfárkodnak. Ezt én tudom, mert belülről látom, a 2012-ben alakult ENISA (Európai Uniós Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség) 20 fős testületének tagja vagyok” – mondta Kürti Sándor, a Kürt  Zrt. elnöke, az adatmentés, az adatvédelem hazai és nemzetközi doyenje.

Újraosztják a lapokat
A magyar vállalatok lehetőségeiről a digitális forradalom, az Ipar 4.0 fontosságáról, beszélgettünk Vityi Péterrel, az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért (IVSZ) alelnökével. Exponenciális sebességgel zajlik körülöttünk a digitális evolúció, és éppúgy megjósolhatatlan, hogy milyen irányba tartunk, mint ahogy húsz évvel ezelőtt a mai mindennapos eszközeinket is elképzelhetetlennek tartottuk.
Hatékonyságnövelés

„Nem szabad lebecsülni az intuíciót, de amíg adatokkal nem támasztjuk alá, az csak egy vélemény marad” – mondta Nagy-Rácz István, a Dmlab alapító partnere. „Minden tevékenységet, ami automatizálható, automatizálni kell, mert precizitást és hatékonyságnövelést eredményez” – mondta Jagrik Balázs, a BI-Tech Kft. operatív igazgatója.

Az okos adatok felgyorsítják az üzletvitelt. „Az ipar 3.0 lehetővé tette az autó testre szabását, ám a legyártása még mindig 6 hónapba telt. Az ipar 4.0 jegyében már 3D-nyomtatott alkatrészek kerülnek be az autókba, gyorsabb a kivitelezés” – mondta Fábián Zoltán, az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt iparfejlesztési tanácsadója.

Az adatok a károk csökkentésében is segíthetnek. „2012-ben 600 cégvezetéstől eltiltott személy volt, ma már 54 000. Tudatosan válogassuk meg a partnereinket, ebben hasznosak az integrált céginformációs adatbázisok” – mondta Vida-Gősi Bernadett, az Opten Kft. ügyfélmenedzsere.

„Két perc alatt tudunk hitelajánlatot adni egy betérő ügyfélnek, mert megvásároljuk az integrált céginformációs adatbázisokból a publikus információkat, és azok alapján előre elkészítjük az ajánlatokat. Több mint 110 000 vállalkozásnak van polcon csücsülő ajánlata nálunk” – mondta Kovács Zoltán Viktor, a K&H Bank Zrt. kkv-marketingigazgatója.

Kép: Pixabay

Kincs, ami van

„Ha van egymillió valid e-mail-címem, az mennyit ér? 2018-ban 3,2 millió magyar felhasználó vásárolt webáruházakban, ahol 425 milliárd forintot költöttek. Egymillió érvényes e-mail-cím tehát elég sokat érhet” – hangsúlyozta Sándor Zsolt András, a Gill & Murry partnere.

Az ellopott adat is érték, és anyagi kárt is jelenthet. „Amikor azt halljuk, hogy 5 millió adatot, jelszót tulajdonítottak el a közösségi médiáról, akkor nagyobb kárról van szó, mert az ember lusta típus, és sokan ugyanazt a jelszót használják több helyen is” – hívta fel a figyelmet Kuti Anita, a p2m Informatika Kft. információbiztonsági szakértője.

De az üzleti tevékenység során az adatokat még mindig az emberi elme számára kell prezentálni, mert a döntéshozó az ember. „Az adatbefogadó jellemzően a szemünk, ezért a szemre kell optimalizálnunk. Felértékelődik az adatvizualizáció, hogy hogyan láttatunk komplex adattömegeket. A tálalás lehet érdekes, sőt akár művészi is” – mondta Huszics György, a DIMSZ elnöke.

Kép: pixabay.com

Célzott kampányok

„Körülbelül 50–300 lájkból a számítógép már meg tudja állapítani a személyiségjegyeinket, jobban, mint a kollégáink, a barátaink vagy a házastársunk” – mondta Bőgel György, a CEU professzora.

„Ma már egy piackutatás nem kerül milliókba. Vannak a Facebookon olyan analitikai eszközök, amiket kisvállalkozásokat is megengedhetnek maguknak” – mondta Vető  Balázs, a Fisherman’s Online Kft. ügyvezető igazgatója.

Mérő László: egy gép nem mondhat nemet
Melyik ajtón jönnek be a robotok? Örömmel fogadjuk őket vagy inkább rájuk csapnánk az ajtót? A mesterséges intelligencia megjelenése számos kérdést vet fel, melyekre Mérő László matematikussal, publicistával és mesterséges intelligencia-kutatóval kerestük a választ, és beszélgettünk robotizációról, kilátásainkról, kreativitásról és egy kicsit a megfoghatón túl a szerencséről is.
A DMP (data management platforms) alapú kampányoknál a CPM-alapú hirdetésnél 1000 megjelenés ára az adott alapján 1–5 euró között szokott lenni, az adatbázis átvételénél pedig 1000 azonosító ára 10–30 euró között van” – mondta Szutor  Ferenc, a DataMe Kft. ügyvezetője.

Dolgok internete: olcsón & jósolva

A big data célja a prediktív használat, a jövőbeli viselkedések és tranzakciók kitalálása. „Ma már ott tartunk, hogy a múltbeli adatok elemzéséből egy Costa kávézónál meg tudjuk mondani, hogy milyen tranzakciók lesznek az adott napon” – mondta Salga Péter, a Dyntell Magyarország Kft. ügyvezetője.

„Sok olyan rendszert lehet építeni, amik nagyon olcsók lesznek. Egy Samsung okostelefonban például 5,5 dollárba kerülnek a szenzorok, és 44,95 dollárba a kamera meg a rögzítőrendszer” – mondta Vityi Péter, az IVSZ alelnöke.

„2018-ban 8255 új kapcsolódó eszköz volt az IoT-hálózaton Magyarországon, 2019-ben ez várhatóan 37 500, 2020-ban 128  575, 2021-ben 418 050 körül alakul. Olyan IoT-szolgáltatások válnak hamarosan elérhetővé a kisvállalkozások számára, melyek havi díja néhány tízezer forint lesz” – mondta Tarr Zoltán, az Invitech új generációs részlegének vezetője.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo