Függetleníti magát Kalifornia Trumptól

A napfényes amerikai tagállam törvényhozói sorra hoznak olyan döntéseket, melyek kifejezetten azt szolgálják, hogy megőrizzék a környezettudatos jogszabályokat, melyeket szövetségi szinten Trump éppen most töröl el. Szabályozzák a gépjármű-emissziót, a metánkibocsátást és a komputerek energiahatékonyságát.

Donald Trump elrendelte, hogy a szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (EPA) felülvizsgálja az üzemanyag-hatékonyságra vonatkozó előírásokat, melyeket Obama a közlekedés emissziójának csökkentése érdekében léptetett életbe meglehetősen kapkodva, mandátuma legvégén, mielőtt Trump elfoglalta helyét a Fehér Házban. (Az autógyártókat tömörítő érdekvédelmi csoport, az Auto Alliance egyébként peres úton támadta meg az EPA rendeleteit.)

Gépjármű-emisszió

Kalifornia viszont tüntetőleg azt vette tervbe, hogy 2022-2025 között tovább szigorítja az erre vonatkozó követelményeket. Erre Kalifornia főügyésze szólította fel a helyi törvényhozókat. Az új szabályozás 2025-től várhatóan 1000 dollárnyi pluszköltséget jelentene a gyártóknak járművenként. A szövetségi törvények megtiltják a tagállamoknak, hogy saját emissziós szabályokat hozzanak, de ez alól Kalifornia kivételt képez a Tiszta Levegő Törvény hatálya alatt.

Ha az EPA lazít az előírásokon -ami szinte biztosra vehető- akkor Kalifornia egyszerűen megtartja az Obama-adminisztráció által életbe léptetett szigorúbb kritériumokat. Ez esetben az a kissé skizofrén helyzet fog előállni, hogy Kaliforniában nem lehet eladni olyan autókat, amik az ország többi részében legálisak. Az olajfinomítók már most nehezebb helyzetben vannak itt, mert más összetételű keveréket kell produkálniuk, mint más tagállamok hasonló létesítményei.

A Reuters hírügynökség cikke arra is utalt, hogy könnyen elképzelhető, még legalább egy tucat tagállam követi Kalifornia példáját és az üzemanyag-hatékonyság kérdésében eltér a Trump által diktált irányvonaltól. Ez azért lehetséges, mert a Kaliforniai Levegő Erőforrás Bizottság (California Air Resources Board) ajánlásait és döntéseit egy tucatnyi más tagállam követi "részben vagy egészben". A hírügynökség munkatársa beszélt a bizottság tagjainak többségével, s ők egyetértésüket hangoztatták a zöld tervezettel, mely egyben előirányozná a zéróemissziós autók számának növelését is.

Korábban arról is szó esett, hogy szükség esetén Kalifornia saját műholdat is fellő, a klímakutatások folytathatóságának érdekében.

fotó: Craig/flckr

Metánkibocsátás

Ezzel azonban nem ért véget Kalifornia zöld lázadása a Fehér Ház ellen. A napokban szigorú metánkibocsátási jogszabályokat fogadtak el az említett szakbizottság képviselői. Ezzel a földgáz kitermelés, szállítás és a kőolajat kezelő létesítmények működtetése kerül szigorúbb szabályozás alá: ezentúl olyan berendezésekkel kell ellátniuk a gépeiket, melyek felfogják a metánemissziót. (A metán a kereskedelmi forgalomba kerülő földgáz egyik fő komponense, egyúttal a kőolajkitermelés egyik mellékterméke.)

Mivel a metán viszonylag olcsó erőforrás, nem kellett spórolni vele, tehát eddig az olajipari szereplőknek nem nagyon állt érdekében, hogy gyorsan elhárítsák az esetleges szivárgásokat. Az új előírások azonban megkövetelik ezt is.

A rendelet előzménye, hogy bő egy éve nagy metánszivárgás történt Dél-Kaliforniában, ami miatt több ezer otthont kellett kiüríteni Los Angeles-ben a Porter Ranchon, mely egy vagyonos emberek által lakott környék. Ez volt Amerika történetének legnagyobb metánszivárgása, mintegy 4 hónapig tartott, míg elhárították a robbanásveszélyt. Az eset klímára gyakorolt hatása becslések szerint nagyobb volt, mint a BP olajmulti Mexikói-öbölbeli olajszennyezése és az annak lángjaiból eredő emisszió!

A kaliforniai metánszabályozást azután szavazták meg, hogy Trump bejelentette, lazítani készül az olajvállalatokra kirótt, metánnal kapcsolatos előírásokon.

Számítógépek energiahatékonysága

Trump megválasztása után, de még hetekkel a beiktatása előtt, december közepén fogadták el Kaliforniában azt az új rendeletet, hogy a számítógépeknek és a monitoroknak meg kell ütniük egy bizonyos energiahatékonysági szintet. A törvény célja, hogy akkor fogyasszanak kevesebbet a gépek, amikor a felhasználók nem használják őket, de még bekapcsolt állapotban vannak (vagyis standby üzemmódban). A gyártók maguk választhatják meg, milyen módszerekkel érik ezt el, a törvényhozók nem írnak erre elő konkrét megoldásokat. (Mi viszont itt mutatunk néhányat, amivel már holnap kevesebbet fogyaszthatnak a gépek.)

Jelzésértékű, hogy a szabályozást éppen abban az államban fogadták el, mely otthona a technológiai fejlődés fellegvárának, a Szilícium-völgynek. Közel 40 techcég, köztük az HP és az Intel támogatta az új rendelet megalkotását. Ezek a cégek az Information Technology Industry Council égisze alatt fejezték ki egyetértésüket. Fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi aktivisták is üdvözölték a fejleményt.

  • Kaliforniában a számítógépek és a monitorok évente 5610 GWh-t fogyasztanak.
  • A komputerhasználat a lakossági áramfogyasztásért kifizetett dollárok 7%-áért, az üzleti áramfogyasztási költségek 7%-áért felelős.
  • Az új szabályozás becslések szerint 373 millió dollár megtakarítást hoz majd évente és annyi energiafogyasztásnak veszi elejét, amiből egy évig működtethetnénk egész San Francisco háztartásait.
  • Az újonnan megkövetelt energiahatékonyság 700 000 tonna üvegházgáz kibocsátását is megspórolja évente.
  • Jelenleg a Kaliforniában használt asztali számítógépek közel 50 %-a felel meg az új energiahatékonysági előírásoknak. A laptopok 75%-a szintén megfelel a szigorúbb előírásoknak. A Kaliforniában működő mintegy 25 millió komputermonitorból viszont csak 14% felel meg a kritériumoknak.
  • A szigorítás 2019 januárjától lép életbe az asztali számítógépekre, laptopokra és notebookokra, 2018 januárjától a szerverekre, majd 2019 júliusától a számítógép monitorokra.
  • A szabályozás nem vonatkozik a számítógépes játékkonzolokra, az ipari számítógépekre, a táblagépekre és más kézi eszközökre.
  • A törvény asztali számítógépenként 14 dollár pluszköltséget ró majd a gyártókra. A desktopok általában kevésbé energiahatékonyak, mint a laptopok.
  • A fogyasztók desktoponként kb. 8 dollárt fognak spórolni az áramszámlájukon évente.
  • Ha a törvényt az egész USA területén életbe léptetnék, azzal 2,2 milliárd dollárnyi áramköltséget spórolhatna meg a lakosság és az üzleti szektor.
Forrás: Reuters, National Resources Defense Council

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo