Jog cikkek


Újabb lista, amin Magyarország hátul kullog

Újabb lista, amin Magyarország hátul kullog 

142 országot vizsgált a jogállamisági rangsor. 
Ingatlan önálló helyrajzi szám nélkül?

Ingatlan önálló helyrajzi szám nélkül? 

Megérkezett Magyarországra az építményi jog.
Újdonság jön az építőiparban

Újdonság jön az építőiparban  

Néhány hete jelent meg az a törvénytervezet, amely újra bevezetné a polgári jogba az építményi jog intézményét.
Visszavezetnék az építményi jogot

Visszavezetnék az építményi jogot  

A napokban bocsátottak társadalmi egyeztetésre egy új, még tárgyalás alatt álló jogszabálytervezetet.
 Nagy újdonság készül az ingatlanoknál

Nagy újdonság készül az ingatlanoknál  

Új jogintézmény, az építményi jog bevezetését tervezi az ingatlanokra a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
Legal 500: továbbra is az élmezőnyben a magyar ügyvédi iroda

Legal 500: továbbra is az élmezőnyben a magyar ügyvédi iroda 

Továbbra is a magyar jogi szolgáltatók élmezőnyében van a Kapolyi Ügyvédi Iroda az egyik legtekintélyesebb nemzetközi jogi rangsor értékelése alapján.
Mit tegyünk, ha valaki nyereményjátékon keresztül hirdeti eladásra ingatlanát

Mit tegyünk, ha valaki nyereményjátékon keresztül hirdeti eladásra ingatlanát 

Nyereményjáték útján adná el az ingatlanát? Csak óvatosan!
Egyetértene-e halálbüntetéssel a rendőrgyilkosság ügyében?

Egyetértene-e halálbüntetéssel a rendőrgyilkosság ügyében? 

Költői kérdés, hiszen az Európai Unióban tilos a halálbüntetés.
Vajon Magyarország bünteti majd az ukrajnai konfliktus háborús bűnöseit?

Vajon Magyarország bünteti majd az ukrajnai konfliktus háborús bűnöseit? 

Ukrajnai háború - Az EU a büntethetőség biztosítására kérte a tagállamokat.
A kormány által meghirdetett veszélyhelyzet jogbizonytalanságot okoz a gazdaságban

A kormány által meghirdetett veszélyhelyzet jogbizonytalanságot okoz a gazdaságban 

Külföldiek magyarországi részesedésszerzése – most már örökre engedélyköteles?

Felkészületlenek a kkv-k jogilag 

Többet várnak jogi szolgáltatóktól a hazai kkv szereplők.

Új eszközöket vetnek be az oroszok Mariupolban, mobil krematóriumokat 

Áttörték az orosz csapatok blokádját az ukrán 36. tengerészgyalogos dandár katonái az Azovi-tengerparti Mariupolban - állította szerdán Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a Facebookon. Korábban Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője viszont azt jelentette be, hogy az ukrán tengerészgyalogosok letették a fegyvert.

Újabb ellenséget talált Orbán Viktor 

Soros György, Gyurcsány Ferenc, Brüsszel után újabb főgonoszra lelt a miniszterelnök. Ezúttal az Európai Bíróság húzta ki a gyufát Orbán Viktornál, ami azért érdekes, mert még nem is hoztak ítéletet a Lengyelország és Magyarország által indított eljárásban.

Mikor lövethet a tömegbe egy állami vezető? 

Kazahsztánban az év eleje óta 164-en vesztették életüket a zavargásokban, köztük három gyerek. Az ország elnöke kijelentette, olyan parancsot adott a bűnüldöző szerveknek és a hadseregnek, hogy figyelmeztetés nélkül lőjenek. A kérdés, hogy mit mond a nemzetközi jog? Mit tehet ilyen helyzetben egy állami vezető és mit nem? Nagy Boldizsár nemzetközi jogászt, a Közép-európai Egyetem docensét kérdeztük.

Ebben segít a versenyjogi bürokrácia csökkentése 

A versenyjogi bürokráciacsökkentés felgyorsíthatja az állami tulajdonú kockázati tőkealapok kihelyezéseit – közölte a Gazdasági Versenyhivatal.

Öröklés: kényes kérdésekre is választ jelenthet ez a szolgáltatás 

Napjainkban Magyarországon egyre többen ismerik a bizalmi vagyonkezelés intézményét, vagy legalábbis hallottak már róla. Számos tévhit övezi ezt a hazánkban újdonságnak mondható jogintézményt, azonban úgy tűnik, az érdeklődők egyre inkább informáltak ezen a területen.

Végtelen pereskedés? Elégtételt fizethetnek az elhúzódó bírósági ügyek miatt 

Még ha nem is óriási, de legalább vagyoni elégtételt kaphatnak azoknak a polgári pereknek az érintettjei, melyeknél az eljárás elhúzódik – mutat rá a Kapolyi Ügyvédi Iroda arra az új jogszabályra, mely jövő januárban lép életbe.

Egy elbénázott szerződés jelentős károkat okozhat a cégeknek 

Visszavetik a cégek növekedési kilátásait az elhúzódó szerződéskötési folyamatok – állapítja meg az EY és a Harvard Law School Center 1000 jogi szakértő bevonásával készült közös kutatása.

Honnan tudhatjuk, hogy mire mennyi a határidő? 

A hivatalos ügyek esetén fokozottan figyelnünk kell a határidők betartására. Egy peres eljárás esetén például a fellebbezési határidő elmulasztása az ítéletet jogerőssé teszi. A fizetési meghagyással szembeni ellentmondásra rendelkezésre álló határidő elmulasztása a végén súlyos összegekbe kerülhet.

A legtöbb adós középkorú, a fiatalok már tudatosabbak 

40 és 59 év közötti az átlagos adós: a kezelt ügyek 51%-a köthető ehhez a korosztályhoz, ami 2 százalékpontos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest – derült ki az EOS Csoport kutatásából.

Kezdődik az albérleti roham: mire figyeljünk lakás bérlésnél? 

Szeptemberben indul az új tanév. Az egyetemek, főiskolák közelében ilyenkor minden évben diákok sokasága keres albérletet, bérlakást. A megfelelő lakás keresése során nem elég csak az ingatlan fizikai állapotára, elhelyezkedésére figyelni.

Potyog a csempe? Púposodik a parketta? Ingatlanvásárláskor ki lehet-e védeni a rejtett hibát? 

Használt lakás, ház vásárlása során mindenki tart attól, hogy mi derül ki később. Mi az, ami rejtett hiba? Ki felelős érte, kinek kell fizetni a javítást, cserét? A szakértő összefoglalta, mit kell tudnunk, ha ilyen helyzetbe kerülünk.

A tulajdonos halálával vége a Kft.-nek? 

A Kft.-knek kiemelt szerepük van a magyar gazdaságban. Érdemes megvizsgálni, hogy mi lesz a Kft. sorsa, ha a tulajdonosa meghal.

Ki kicsoda a jogászok között – kitől kérjek tanácsot? 

Minden jogász adhat jogi tanácsot? Mi a különbség az ügyvéd, jogász, bíró, bojtár között?

Mi lesz a megszűnt cég követelésével? 

Sok cikk szól arról, hogy milyen lehetőségeink vannak hitelezőként, ha egy végelszámolás alatt álló cégtől próbáljuk behajtani követelésünket. Ritkán hallani azonban arról, hogy a megszüntetett társaságnak marad fenn az adós által sem vitatott követelése, például túlfizetésből eredően, amelyhez a törölt cég volt tagjai próbálnának hozzájutni.

Mi a közös a bútorasztalosban és az ügyvédben? 

Gondolhatnánk, hogy valószínűleg nem sok közös van a bútorasztalosban és az ügyvédben. Pedig több is, és köztük van egy nagyon lényeges közös pont.

Családi cégek generációváltása – ne tegye ki cégét az öröklési jognak! 

Családi cégek átadása esetén léteznek-e az öröklésnek olyan jogi alternatívái, amelyek alkalmasak lehetnek a generációváltás folyamatjellegének leképezésére a cég szervezeti, működési kérdéseit és a tulajdonosi jogosultságokat illetően? A választ megtudjuk a jogi szakértőtől.

Mire kell figyelni fiatal munkavállaló foglalkoztatásánál? 

Az iskolai nyári szünet ideje alatt minden évben jelentős számban vállalnak munkát 18. évüket még be nem töltött fiatalok. A fiatal munkavállalókra életkoruknál és más adottságaiknál fogva részben eltérő munkajogi szabályok vonatkoznak, mint a nagykorú dolgozókra.

Jogszerű-e ha lemásoljuk alkalmazottaink adatait? 

A munkáltatók csak kivételes esetekben másolhatják le jogszerűen az alkalmazottak személyes iratait – mutat rá a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda. Kivételt kizárólag a kifejezett jogszabályi felhatalmazás, illetve speciális, egyedi célhoz kötöttség jelenthet.

Ügyvezető kontra tulajdonos – kié az információ? 

A cégek tagjai, tulajdonosai és az ügyvezetés gyakran elválik egymástól. Hogyan juthatnak információhoz a cég tagjai, a tulajdonosok?

Honnan kaphatunk visszatérítést, ha elmarad a lefoglalt út? 

Azoknak az utasoknak, akiknek joguk van az utazásszervezőjüktől követelni repülőjegyük árának visszatérítését, nincs lehetőségük a légi fuvarozótól is visszatérítést kérni. Ezek együttes alkalmazása az utas indokolatlan, a légi fuvarozó kárára történő túlbiztosítását eredményezné – döntött az Európai Bíróság.

Hazai startup - amerikai gigacég: 1:0 

A közelmúltban a magyar sajtóban is megjelent annak a startupnak az esete, amelyet egy amerikai multi perelt be többek között a trademarkhoz és brandhez fűződő jogok megsértésének és a vásárlók megtévesztésének vádjával. A per a magyar cég győzelmével végződött, az esküdtszék döntése nyomán a bíróság minden pontban nekik adott igazat.

Mindig jogszerű a behajtó cég gyakorlata? 

Az adósok jogaik megóvása érdekében gyakran fordulnak ügyvédhez, amikor valamilyen követeléskezelő cég levelét kézhez kapják. Az ügyvéd meghatalmazást küld a behajtó cégnek. És itt jön a képbe a behajtó cég finoman szólva megkérdőjelezhető gyakorlata. Miért?

Veszélyes is lehet az Instagramon cukiskodni 

A Facebook mellett, vagy talán már azt maga mögött hagyva pörög az Instagram, a világ egyik legnagyobb képmegosztó közösségi média felülete. A celebeknek már szinte kötelező a jelenlét, de nem csak ők akarják megmutatni magukat a világnak. Nincs ezzel baj addig, míg csak olyan kép tárul a világ szeme elé, melyhez az érintett is hozzájárult.

Az én cégem is utazásszervező??? 

Tehát mikor vagyok utazásszervező? Mikor vonatkoznak a cégemre különleges szabályok? Az Írisz Office segít ebben eligazodni.

Nehéz dió a cégek jogi területe 

A vállalatok jogi osztályainak optimalizálniuk kell működési modelljüket annak érdekében, hogy megfeleljenek a menedzsment igényeinek, illetve a szabályozói környezet és a digitális átalakulás okozta változásoknak – állapítja meg az EY világszerte 1058 jogi vezető megkérdezésével készült felmérése.

Nem mindig törvényes a cégek napi üzleti gyakorlata 

A széles körben elterjedt üzleti gyakorlatra hivatkozott egy vállalkozó, amikor érvényt akart szerezni a helyi iparűzési adója csökkentésének. Az Alkotmánybíróság érdemi vizsgálat nélkül elutasította a panaszt. A hazai cégeknek érdemes odafigyelniük arra, hogy az adózásban a formai követelmények nem teljesítése jelentős hátránnyal járhat.

A fél ország már beazonosítható az arcfelismerővel 

San Francisco az első amerikai város, ahol eltiltották az arcfelismerő szoftverek használatát – míg az USA-ban azok általában gyorsan terjednek.

Mire gyanakodjunk, ha túl olcsó az ingatlan? 

Ha valami olcsó, azt azért gyanakodva vizsgálgatjuk, mert sejtjük, hogy lehet valami gond lehet vele, akadhat egy gyenge pontja. De mire gyanakodjuk, ha épp egy túl olcsónak tűnő ingatlannal találkozunk?

Beszólhat-e a társasház, ha airbnb-t üzemeltetek? 

Látogatók és vendéglátók számára egyaránt előnyös az airbnb szolgáltatás, azonban a lakóközösség nem feltétlenül osztja az érintettek lelkesedését. Van-e jogi lehetősége a társasháznak a rövid távú hasznosítás korlátozására?

Az élő nyuszi nem játék, sőt jogai is vannak 

Nem árt előre átgondolni, hogy mi lesz a húsvétra ajándékozott élő nyúllal. A házi kedvencek érdekeit törvény is védi, előírja, hogy állattartóként mit kell betartani. Mire köteles a kis kedvenc gazdája?

Valóban mérhető a „mérhetetlen”? 

A színvonalas ítélkezés leginkább a szakmailag helyes bírói ítéletektől függ. E feltétel teljesülése vagy hiánya ellenőrizhető az ítéletek indokolásából. Ezzel kapcsolatos a Magyar Tudományos Akadémia friss kutatása.

A hálóban döbbentek rá, hogy kamerával figyel a bérbeadó 

Fiatal amerikai pár az Airbnb-hálózaton bérelt lakást egyhetes miami látogatásukra. A szállásról azonban már az első nap estéjén menekültek, miután észrevették: kamera rögzíti minden mozgásukat.

Lehet-e biometrikus azonosítás a munkahelyen? 

Egyre több cégnél merül fel az igény arra, hogy az elavult, papíron vezetett jelenléti íveket, illetve mágneskártyás beléptető rendszereket ujjlenyomat-, retinaminta-, vagy más hasonló, valamely egyedi testi jellemzőnk lenyomatát tartalmazó biometrikus azonosító rendszerre cserélje. A jogi szakértő szerint az ilyen rendszer számos adatvédelmi kérdést vet fel.

Bizonytalanság a bérminimum körül? Döntött a Kúria 

Bár látszólag egyértelmű, hogy kinek mennyi jár, a gyakorlatban mégis felmerülnek bizonyos kérdések a garantált bérminimum alkalmazása során. Év elején írtunk a minimálbérek és garantált bérminimum buktatóiról. Most itt egy fontos kúriai döntés.

Fiatalok kontra Fehér Ház: egy veszteség, egy félgyőzelem a klímaperekben 

Minden bizonnyal az évszázad egyik nagy jogi meccse, hogy a bíróságok helyt adnak-e világszerte a kiskorúak kereseteinek, és rákényszerítik-e a kormányokat arra, hogy élhető környezetet hagyjanak hátra a jövő generációk számára. Egyelőre egy elutasító és egy helyt adó ítélet született Amerikában. Három másik országban már klímavédelemre kötelezte a bíróság a kormányokat.

Mikor fizet a kezes az adós helyett? 

Elsőre egyszerűnek tűnik a válasz arra a kérdésre, hogy mikor kell az adós helyett a kezesnek rendeznie a tartozást. Nyilván akkor, ha az adós nem fizetett. A kép azonban ennél némiképp árnyaltabb.

Ezekre mindig figyeljen lakásbérlet esetén 

Az új félév kezdetén felbolydul a bérelhető lakások piaca, hiszen sok olyan felsőoktatási hallgatónak kell gondoskodnia a lakhatásáról, aki nem jogosult kollégiumi elhelyezésre. Az új félév kezdetén felbolydul a bérelhető lakások piaca, hiszen sok olyan felsőoktatási hallgatónak kell gondoskodnia a lakhatásáról, aki nem jogosult kollégiumi elhelyezésre. A sikeres „albérletvadászathoz" ad tanácsot a szakértő.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő

Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő 

Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek 

Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt.

Pénzszerzés

Nincs drágább annál, ha hitelkártyánk kölcsönöz nekünk

Nincs drágább annál, ha hitelkártyánk kölcsönöz nekünk 

Januártól csökken a hitelek maximális díja, de marad még 50 százalékos.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Klímablog

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek  

A hazai cégek minden korábbinál nagyobb figyelemmel fordulnak a fenntarthatóság felé és egyre inkább érzik magukat is érintettnek.

Társadalom

Elkapták a magyargyűlölőt

Elkapták a magyargyűlölőt 

Németországban tartóztatták le Nagybánya korrupció miatt elítélt szökevény polgármesterét.

Infokom

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása  

A jelenlegi gazdasági helyzet rányomja a bélyegét a hazai vállalatok innovációs tevékenységére.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo