hirdetés

Felkészületlenek a kkv-k jogilag

A cégvezetők szeretnének, ha proaktívabb lenne és gyorsabb válaszokat adna a jogi szolgáltatójuk, bár kevés KKV cégnek van állandó ügyvédi megbízása– derül ki az ICT Legal, Termel & Zsidi Ügyvédi Iroda által készített friss felmérésből. Magyarországon, a kkv szektorban működő cégek tulajdonosait, vezetőit kérdeztük meg arról, hogy milyen általános elvárásaik, valamint tapasztalataik vannak a jogi szolgáltatójuk által végzett munkáról az együttműködésük során.

hirdetés

Felmérésünk elején, rögtön arra a kérdésre kerestük a választ, hogy hogyan, mi alapján választanak ügyvédet, illetve jogi szolgáltatót a vállalkozások. A válaszokból kiderült, hogy kicsivel több, mint 46 százalékuk ajánlás vagy valamilyen régi ismeretség alapján dönt cégük ügyvédi partneréről. Szakmai felkészültség, tapasztalat alapján mindössze a cégvezetők 34 százaléka választ ügyvédet. 

A vállalkozások 34 százalékának egyáltalán nincs jogi partnere, sőt feltétlen közvetlen ismertsége sem. A válaszadók közel 62 százalékának van állandó ügyvédi kapcsolata és ebből mindössze 37 százalékuknak van állandó folyamatos, havi megbízása is jogi partnerével.

Általában társasági és cégjog (21,8 százalék), gazdasági, kereskedelmi jog (17,5 százalék), munkajog (16,5 százalék), adósságrendezés (12,9 százalék) kapcsán fordulnak szolgáltatójukhoz a cégvezetők.

Érdekesség, hogy a céget érintő fontosabb törvényi változásokról a válaszadók majdnem 32 százaléka a könyvelőtől vagy a könyvvizsgálótól értesül, mindössze 20,5 százalékuk az ügyvédtől. Még az interneten is többen tájékozódnak a cégüket érintő változásokról, mint az ügyvédtől, hiszen a válaszadó 27 százaléka jelölte meg ezt a kategóriát.  Feltűnő adat, hogy a válaszadók 57 százaléka nem emlékszik arra, hogy mi volt az utolsó jogszabályi változás, amire az ügyvédjük hívta volna fel a figyelemt.

hirdetés

Véleményvezér

Kielégül-e Kövér László?

Kielégül-e Kövér László?

Kövér László házelnök elvette Hadházy Ákos fizetésének nagy részét, mert a képviselő többször nem jelent meg az üléseken.
Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Az unortodox magyar gazdaságpolitika csodákat produkál. Mindig fordítva ülünk a lovon.
A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

Földrengéserejű változásokat hoz az Európai Unióban az orosz-ukrán háború. A legbefolyásosabb vezetők egyszerűsíteni és gyorsítani akaják a döntéshozatalt.
A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo