Újdonság jön az építőiparban

Néhány hete jelent meg az a törvénytervezet, amely újra bevezetné a polgári jogba az építményi jog intézményét. Ez a lehetőség némileg felpezsdítette az ingatlanpiacot, tekintettel arra, hogy ennek alapján egy jogi személy legfeljebb 50 évre építési jogot szerezhet olyan ingatlanon, amelynek nem a tulajdonosa és nincs a birtokában. A KCG Partners Ügyvédi Társulás és a JÖSz Szakkollégium által létrehozott Studia Pragmatica tudásközpont szakértőinek segítségével jártuk körbe, hogy a magyar jogrendszerbe visszaállítani tervezett építményi jog a gazdasági élet szereplői részére milyen lehetőségeket hozhat.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Mit adtak nekünk a rómaiak?

A jól ismert filmidézet szerint tudjuk, hogy vízvezetéket, csatornázást, utakat stb., de érdemes tudni, hogy az építményi jog alapjait is a római jogban kereshetjük, felülépítményi jog (superficies) megnevezéssel.

A most elfogadásra javasolt törvénytervezet rendelkezései alapján az építményi jog az ingatlanhoz kapcsolódó olyan jog, amely tipikusan a telek tulajdonosától eltérő személyt illet meg. A jogalkotó kifejezetten rögzített szándéka, hogy különösen a naperőművek megvalósulását segítse elő az építményi jog bevezetésével. Felmerülhet azonban az alkalmazása más esetekben is. Az építményi jog a környező országokban már jelentősebb gyakorlattal rendelkezik, ezért – nemzetközi kitekintés alapján – az alábbiakban azt vizsgáltuk, hogy itthon várhatóan milyen területeken és milyen konkrét esetekben járulhat hozzá a korábbi finanszírozási gátakat lebontva a beruházások megvalósulásához.

Napelempark és azon túl

A magyar ingatlanberuházási piacon is tipikus, hogy a hitelt igénybe venni kívánó építtető nem rendelkezik a projekt finanszírozásához megfelelő hitelbiztosítékkal, és ezért nem tud a tervezett beruházáshoz szükséges megfelelő forráshoz jutni. A gátat sokszor az jelenti, hogy a finanszírozni tervezett beruházás értékéhez viszonyítva a meglévő és fedezetül leköthető telek értéke nem jelent elegendő fedezetet, vagy az érintett ingatlannal az építtető nem is rendelkezik.

Az építményi jog külföldi joggyakorlatban történő alkalmazásának tipikus példája, amikor egy társaság a tulajdonában álló telek azon részére alapít az ingatlanfejlesztő vállalkozás részére építményi jogot, ahol az adott ingatlanfejlesztését (raktár, gyár, felhőkarcoló, aréna stb. építését) kívánja megvalósítani. Tekintettel arra, hogy az építményi jog forgalomképes, így az meg is terhelhető, az ingatlannyilvántartásba bejegyezhető és jelzálogjog alapjául is szolgálhat. A fenti várakozások alapja tehát az, hogy az építményi jog jelzálogjoggal megterhelve már megfelelő fedezetül szolgálhat az ingatlanfejlesztő társaságok számára, ezáltal támogathatja a finanszírozási nehézségekbe ütköző beruházások megvalósulását.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo