A lakáshitelnek és a kamatnak is van ökolábnyoma

Ha hitelt veszünk fel ingatlanra, és jelzálogot rak rá a bank, annak is megvan az üvegházgáz-vonzata. Mint mindennek, ami gazdasági tevékenység. Mert számítógépeket használunk, energiát fogyasztunk szinte minden tevékenységünkkel. Az elmúlt években persze sokat zöldült a bankok működése is.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mi egy jelzálog a házon? Egy kis meló a számítógépen a bankban, néhány papírlap meg egy tranzakció. Ugye? Egy frászt…
A bankrendszernek is óriási az ökolábnyoma. A bankok fiókokat és irodákat működtetnek, áramot fogyasztanak, menedzsereik repülővel utaznak, az irodákba vagy az értekezletekre ételeket rendelnek, az irodákat takaríttatják, és a többi. A legelső – és egyelőre úgy tűnik, hogy egyben utolsó – kalkuláció, amit a lakáshitelekről közöltek a sajtóban, Mike Berners-Lee becslése volt 2010-ben, aki könyvet is írt a témában, megnevezve minden fontosabb tárgy, élelmiszer, szolgáltatás üvegházgáz-vonzatát, persze az akkori ismereteink szerint.

Berners-Lee angliai szakértő úgy számolta, hogy egy 100 000 fontos (35,59 millió forintos) lakáshitel esetében, melyen 5 százalék (azaz évi 5000 font) a kamat, a légszennyezés évi 800 kilogramm. Úgy számolta továbbá, hogy minden egyes fontnyi kamatfizetésre 160 gramm szén-dioxid-kibocsátás jut. (Az egy font itt természetesen pénzmennyiségként, nem pedig súlyként értendő.) Ez a karbonvonzat nagyjából hasonló volt az ügyvédek, jogászok, könyvelők és építészek irodai munkájánál is.

Kép: PP archív

De maradjunk a 800 kilogrammnál! Hogy egy kicsit lehozzuk ezt az absztraktnak tűnő számot a füstölés régiójából, álljon itt annyi, hogy ez nagyjából egyenlő egy lakás majdnem egész éves áramfogyasztásával – Berners-Lee nem bocsátkozik részletekbe azt illetően, hogy mekkora otthonról és milyen mennyiségű áramról beszél –, vagy néhány rövid távú repülőút megtételével.

Zöldült a bankszektor

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, sok szén-dioxid és metán jutott a Föld légkörébe is, és bizony a bankszektor is zöldült.

  1. A bankok már nem vásárolják meg a működésükhöz szükséges összes hardvert, hanem kapacitást bérelnek a felhőben. Hogy a kiszervezés e formája zöldebb-e, vagy sem, mint házon belül megoldani az egész számítástechnikát és adattárolást, az más kérdés.
  2. A pénzintézetek többé-kevésbé leépítették a levélküldést, a havi bankszámlakivonatokat pdf-ben küldik ki ügyfeleiknek. Egy évtizede a levelezgetés és a vele járó nyomtatás a bankszektor ökolábnyomának 10 százalékáért felelt.
  3. A videokonferenciák és az azonnali üzenetküldésre használható chatplatformok is visszaszoríthatták az utazások gyakoriságát. 2010 táján a bankszektor ökolábnyomának közel egyharmadát tette ki a légi közlekedés.
  4. A bankok ma már a mesterséges intelligenciára hagyatkoznak. Ahogy Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketing főosztályának vezetője mondta a Piac & Profit egyik konferenciáján, a K&H Bank úgy futtatja a szoftvereit, hogy személyre szabott hitelajánlatokat készít kkv-ügyfeleiknek (a rendelkezésre álló adatok alapján), mielőtt azok bejönnének hiteligényléssel. Amikor bejönnek, már csak le kell venni a polcról a kész ajánlatot. Hogy ez erőforrás-igényesebb-e (például áramfogyasztásban), mint a régi lassú, hetekig tartó hitelkérelem-elbírálás, azt nem tudni, de Kovács szerint gyorsabb. Ez azonban annak köszönhető, hogy régen hetekig kellett várni egy kérelem elbírálására, a tényleges munka azonban nem feltétlenül volt hosszú. Csak az ügyek feltorlódása miatti várakozás volt az.
Zöldtőke-biznisz, avagy bankok glóriával
A világgazdaság alacsony karbontartalmú működési pályára állításához rengeteg pénz kellene, amit még sem a kormányok, sem a befektetési alapok nem hajlandók kellő mértékben allokálni. Zöldül a tőke, főleg az intézményes befektetőknél, csak nem elég gyorsan. Tizenkét évünk maradt, hogy hathatós változást tudjunk elérni.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo