Több idő jut az ügyfélre

Immár megszokott, hogy a pénzintézeteknél számítógépes rendszerek intézik a számlavezetést, az utalásokat, a tőzsdei megbízásokat. Amerikai nagybankok már egyre bonyolultabb feladatokat is bíznak a számítástechnikára, aminek eredményeként munkatársaik többet tudnak foglalkozni az ügyfelekkel.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Goldman Sachs, az egyik vezető beruházási bank azon dolgozik, hogy vállalati ügyfeleik olyan szerteágazó megbízásainak végrehajtását, mint a cég tőzsdei bevezetése, a fúziók, vagy egy másik vállalat átvétele, legalább részben “gépesítsék”. Vizsgálataik azt mutatják, hogy például a tőzsdei bevezetésnél nem kevesebb, mint 127 lépést kell megtenni, ám azoknak mintegy a felét a számítógép is el tudja végezni: a bank saját, Deal Link nevű szoftverét már használják különböző ismétlődő műveletekhez. Ezek közé tartozik például a jogi szakértők véleményének kikérése, az esetleges érdek-ütközések kiszűrése és az ügyfél folyamatos, on-line tájékoztatása arról, hogyan áll, milyen költségekkel jár, milyen mértékű a megrendelt művelet.

A számítógépes programok alkalmazásával évente sok ezer munkaórát tudnak megtakarítani, ám ennek ellenére sem csökkentik a létszámot: az állandó, vagy gyakran ismétlődő folyamatok komputeres elvégzésével az alkalmazottak többet tudnak személyesen foglalkozni a pénzintézet ügyfeleivel.

A JP Morgan, a Wall Street másik óriása ugyancsak előre haladt már az üzletmenet automatizálásában. Tavaly óta működik szoftverük, amely megvizsgálja a tervezett hitelszerződéseket, amivel munkatársaik és külső ügyvédi irodák sok tízezer munkaóráját tudják megtakarítani. A bankház csak ebben az évben csaknem 10 milliárd dollárt fordít elektronikus fejlesztésre, robotikára, adattáraira, felhő-infrastruktúrájára és az óriási összeg harmadát új kezdeményezések kapják. A JP Morgan 20.000 szoftver-fejlesztő munkájára támaszkodik.

Egyébként sem e két nagy bank, sem társaik nem hagyatkoznak egyedül saját erőfeszítéseikre. A CB Insights adatai szerint a Wall Street pénzintézetei 2017-ben 1.7 milliárd dollárt fektetnek a pénzügyi technika területén működő startupokba.

(Neue Zürcher Zeitung)

El kell mozdulni az értelmezés irányába
Ma már nem kell senkinek bemutatni a LogMeIn-t. Az 1998-ban alapított cég Budapestről indult, de azóta már nemzetközi vizeken evez, idén pedig beléptek a mesterséges intelligencia és a chatbotok piacára. Ennek okairól és a jövő ügyfélszolgálatáról beszélgettünk Bisztrai Dáviddal, a LogMeIn fejlesztési igazgatójával, a budapesti Machine Learning csapat vezetőjével.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo