5-6 Celsius-fokos felmelegedésnél már az emberi faj is kihalhat!

Ez rizikó-jóslat persze minket, az emberi fajt is magában foglalja. Az állatfajok és növényfajták tömeges pusztulása olyan dominóeffektust indíthat be, melynek mi isszuk meg a levét, figyelmeztetnek tudósok. Ha eléri a 5-6 Celsius-fokot a globális felmelegedés, minden életforma kihalhat a Földön a klímaváltozás miatt.

A Scientific Reports szakfolyóiratban közzétett tanulmány egy új kutatás eredményeit összegezte, s konklúziói dermesztőek, hiszen a "legrosszabb forgatókönyv" lehetőségeit taglalja. Társpusztulásnak (co-extinction) is lehetne nevezni azt a folyamatot, amikor egy faj azért pusztul ki, mert az a faj, amelytől függött -akár élelemforrásként, akár életkörnyezetet fenntartó tényezőként- kihalt.

A szakemberek azt állítják, már 5-6 Celsius-fokos felmelegedésnél is kihalhat az emberiség. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy még a leginkább melegtűrő fajok is kipusztulhatnak, ha olyan fajoktól függ a létük, mely kevésbé képesek elviselni a klímaváltozást és emiatt kihalnak, állítja Giovanni Strona, a tanulmányt jegyző tudóscsoport vezetője.

Jelenleg 1 Celsius-fokos felmelegedésnél tartunk az ipari forradalom előtti klímához képest, s ugyan a klímapolitika a 2 Celsius-foknál "jóval alacsonyabb," ideális esetben 1,5 Celsius-fokos" felmelegedést tűzte ki célnak, ahol meg kellene fékezni a klímaváltozást, vannak olyan vélekedések és tanulmányok is, melyek szerint az évszázad végére nem kis eséllyel a "forróház forgatókönyv" érvényesülhet.

Kép: SXC

Kutatásuk során a tudósok Olaszországtól Ausztráliáig mintegy kétezer virtuális Földet szimuláltak számítógépes modellezéssel. Ezeket a Földeket többféle katasztrofális esemény hatásának tették ki, többek között aszteroida-becsapódásnak, szélsőséges felmelegedésnek, nukleáris háborúnak.

Ha a társkihalás koncepcióját nem veszik figyelembe a klímaforgatókönyvek, a tudósok szerint mindössze a kockázatok 10 százalékával számolnak, míg a valószínűségi tartomány 90 százaléka feltáratlan marad. Ezek feltérképezését pótolták most a számítógépes modellekkel.

Ürge-Vorsatz Diana: tizenkét évünk maradt
Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete, az IPCC elkészítette új jelentését, mely arról szól, hogyan fékezhetjük meg a globális felmelegedést 1,5 Celsius-foknál. A Nobel-békedíjas testület tagjával, Dr. Ürge-Vorsatz Dianával beszélgettünk a jelentésről, de nem voltak jó hírei számunkra.
A kutatást ismertető sajtóvisszhangok némelyike a beporzást hozza fel példaként: ha a méhek kihalnak vagy nincs elég belőlük, a beporzandó növények is kihalnak. Ez igaz, de azt is meg kell jegyezni, hogy az emberi leleményesség beavatkozhat az ökológiai folyamatokba. A Walmart például azon dolgozik, hogy robotokkal végezzék el a beporzást, így pótolva a megcsappant méhpopulációt.

Mégis a dominó-effektus lehetősége valós és nagyon is vészjósló, s ha ezt nem veszik figyelembe a klímapolitkában, akkor túlságosan optimista képet festenek a jövőbeli lehetőségekről a tudósok és a politikusok, vélik az új vizsgálat szerzői.

"Az élet hálózatában minden faj kapcsolódik egymáshoz," hangsúlyozta Corey Bradshaw, a Flinders Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője, ezért egy-egy kis faj kipusztulása is messzenyúló folyamatokat indíthat be.

 

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo